Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ στις τουρκικές προκλήσεις

14

Την εμπρηστική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας με την οποία κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εξόντωνε συστηματικά Τούρκους και Μουσουλμάνους κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας καθώς και ότι «τις ίδιες απάνθρωπες πρακτικές εφαρμόζει και σήμερα στη μειονότητα στη δυτική Θράκη», σχολίασε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος τύπου , Αλέξανδρος Γεννηματάς, τονίζει ότι «η επιμονή της Τουρκίας να διαστρεβλώνει την Ιστορία δεν αρμόζει σε ένα σύγχρονο κράτος». Παράλληλα, καλεί την Άγκυρα «να αναλογιστεί τις ιστορικές της ευθύνες, ιδιαίτερα αναφορικά με τη συμπεριφορά της έναντι της ελληνικής μειονότητας».

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

«Η επιμονή της Τουρκίας να διαστρεβλώνει την Ιστορία δεν αρμόζει σε ένα σύγχρονο κράτος.

Την καλούμε να αναλογιστεί τις ιστορικές της ευθύνες, ιδιαίτερα αναφορικά με τη συμπεριφορά της έναντι της ελληνικής μειονότητας.

Ας ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας και ας εργαστεί επιτέλους για την εδραίωση σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή μας και, βέβαια, της ευρωπαϊκής της προοπτικής».

Η προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Υπενθυμίζεται πως λίγες ώρες πριν συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στη Γενεύη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δυναμίτισε το κλίμα, με μια προκλητική ανακοίνωση.

Ειδικότερα, χθες, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε μία επιθετική ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων θέτει εκ νέου ζήτημα μειονότητας της Θράκης, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα εξόντωνε συστηματικά Τούρκους και Μουσουλμάνους κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ «τις ίδιες απάνθρωπες πρακτικές εφαρμόζει και σήμερα στη μειονότητα στη δυτική Θράκη».

Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη διήμερη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στην Αρμενία.

Ο κ. Παυλόπουλος είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για το πρόσφατο ψήφισμα της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφορικά με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. «Και εμείς, οι Έλληνες, χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων διευρύνεται εντυπωσιακά, με κορυφαίο παράδειγμα το εντελώς πρόσφατο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ», είχε πει ο κ. Παυλόπουλος, κάτι που δεν άρεσε στην Άγκυρα.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr