«Η ιστορία δεν παραγράφεται και διατηρεί ζωντανό το αίτημα για πλήρη σεβασμό, εκ μέρους της Αλβανίας, των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας», σημειώνουν διπλωματικές πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή τα όσα δήλωσε σήμερα απο τη Θεσσαλονίκη ο Έντι Ράμα.

«Αυτό συνιστά ρητή προϋπόθεση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας, σύμφωνα με την ομόφωνη θέση των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 11ης Οκτωβρίου 2024», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Ράμα: Ευχαρίστησε τους Έλληνες, «σκότωσε» τη Βόρεια Ήπειρο

H απάντηση του ΥΠΕΞ ήρθε μετά τη δήλωση-απάντηση Ράμα τους διαμαρτυρόμενους που φώναζαν συνθήματα και μοίραζαν φυλλάδια για το ζήτημα της Βορείου Ηπείρου αναφέροντας πως το «αλβανικό κράτος καταπατά συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα της αναγνωρισμένης ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου», ενώ διαμαρτυρήθηκαν και για τη δολοφονία Κατσίφα.

«Χρειάζεται μέσα μας να καλλιεργούμε τη φιλία για τον ελληνικό λαό. Οι Έλληνες μας έχουν βοηθήσει, ήταν δίπλα μας και τους σεβόμαστε πολύ» ανέφερε ο Έντι Ράμα συμπληρώνοντας πως «αυτά που έχουμε ακούσει για τη Βόρεια Ήπειρο είναι θέματα που μας απασχόλησαν πριν από αιώνες. Τώρα είμαστε στον 21 αιώνα και δεν ασχολούμαστε με το παρελθόν» είπε, την ώρα που μέσα ενημέρωσης, όπως το himara.gr, μεταδίδουν πως ο Αλβανός πρωθυπουργός σχολίασε ότι ορισμένα άτομα, τους οποίους χαρακτήρισε «φαντάσματα του παρελθόντος», διαμαρτυρήθηκαν για την παρουσία του.

Εκφράζοντας τη λύπη του γι' αυτές τις αντιδράσεις, τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. «Η Βόρεια Ήπειρος είναι ένας όρος που έχει πεθάνει» δήλωσε ο Ράμα. «Δεν είναι λόγος αυτός να καλλιεργούμε αρνητικά συναισθήματα απέναντι στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι ένας απαραίτητος εταίρος που, μαζί με την Ιταλία και την Τουρκία, σχηματίζει ένα στρατηγικό τρίγωνο στην εξωτερική μας πολιτική».

Ο Έντι Ράμα διαστρέβλωσε ακόμα και την υπόθεση Μπελέρη σχολιάζοντας πως «θέλουμε να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με την Ελλάδα. Πιστεύω ότι αυτές οι σχέσεις δεν πρέπει να επηρεάζονται από υποθέσεις όπως αυτή του Φρέντι Μπελέρη. Είναι κρίμα που υπήρξε αυτό το περιστατικό που έβλαψε τις σχέσεις μας. Αλλά, σε ό,τι με αφορά, η Ελλάδα είναι ένας στρατηγικός εταίρος, όχι απλώς γείτονας για την Αλβανία».

Ταυτόχρονα επιχείρησε άνοιγμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Ο Κυριάκος (Μητσοτάκης) είναι μοντέρνος ηγέτης της Ελλάδας και τον θεωρώ πολύ έξυπνο, πολύ καταρτισμένο πολιτικό. Έχω γι’ αυτόν μόνο σεβασμό και φιλία. Δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα από τη δική μου πλευρά για να ενισχυθεί η σχέση με την Ελλάδα. Αντιθέτως, πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα και την Αλβανία η σχέση αυτή να γίνει ισχυρότερη» αναγνωρίζοντας πως «είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα πάντα στήριζε την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας» και ότι «δεν είναι μακριά η ένταξη στην Ευρώπη, σε πέντε χρόνια είναι ένας εφικτός χρόνος».