«Κίνητρα για εγκατάσταση αντλιών θερμότητας στη Θεσσαλονίκη στο επόμενο «Εξοικονομώ» με στόχο τη μείωση των μικροσωματιδιών», προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στα πλαίσια της παρουσίασης της δημόσιας ψηφιακή πλατφόρμα erga.gov.gr.

Ειδικότερα, «Είναι σήμερα μία σημαντική μέρα γιατί έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε πράγματα που έχουν ήδη ξεκινήσει και είτε είναι σε διαγωνιστική εξέλιξη, είτε σε υλοποίηση, είτε έχουν αρχίσει να παραδίδονται», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, παρουσιάζοντας συνοπτικά τις παρεμβάσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

«Η προσπάθειά μας είναι να έχουμε μία συνολική στρατηγική που είναι ταυτόχρονα και πράσινη και αναπτυξιακή αλλά και διασφαλίζει πολύ μεγαλύτερη αυτονομία, δυνατότητα της χώρας να κινείται με τις δικές της δυνάμεις», είπε, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περιβαλλοντική πτυχή της απόδοσης του έργου του μετρό στη Θεσσαλονίκη. «Σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό των μετακινήσεων στην πόλη γίνεται με βενζίνη και πετρέλαιο που εισάγουμε από το εξωτερικό, σχεδόν το 100% των μετακινήσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Θα μετακινούνται πλέον στην πραγματικότητα οι άνθρωποι μέσω του μετρό, μέσω των ηλεκτρικών λεωφορείων με αέρα και ήλιο, γιατί ταυτόχρονα προχωρούμε σε μία ενεργειακή μετάβαση που έχει ήδη φτάσει στο 57% τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό ενεργειακό μείγμα και πηγαίνουμε ταχύτατα για το 80%», εξήγησε.

Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε και στα έργα που αφορούν τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων δυτικού και ανατολικού τομέα Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας πως «και οι δύο διαδικασίες οδηγούν τώρα σε ανάδειξη αναδόχου, έχουμε έργα 230 εκ. ευρώ αθροιστικά, τα οποία θα αποτελέσουν καταλύτη για τη διαχείριση των αποβλήτων στη Θεσσαλονίκη».

Σχετικά με την παρουσία μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης ο υπουργός επισήμανε ότι «ένα κομμάτι αυτού του προβλήματος θα λυθεί με το μετρό και την εισαγωγή της ηλεκτροκίνησης στον ΟΑΣΘ, αλλά θα χρειαστεί και πρόσθετη προσπάθεια με τα τζάκια που λειτουργούν στην πόλη».

Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε ότι στον επόμενο κύκλο του προγράμματος «Εξοιονομώ» και «ειδικά για τις πόλεις που έχουν θέμα μικροσωματιδιών -κυρίως Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα- θα έχουμε αυξημένα κίνητρα, για να προχωρήσει ταχύτερα η εγκατάσταση αντλιών θερμότητας που είναι μία πολυ καλή ενεργειακή λύση για τα νοικοκυριά».