Για σαφή πρόοδο της Ελλάδας στο πεδίο του κράτους δικαίου έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, σχολιάζοντας την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε σήμερα και καταγράφει την κατάσταση σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Σύμφωνα με την ανάρτησή του, η χώρα μας βρίσκεται πλέον μεταξύ των 15 κρατών-μελών με τις λιγότερες συστάσεις, καθώς καταγράφει μόλις τέσσερις, αριθμός μειωμένος από τις επτά που είχε πριν τέσσερα χρόνια.
«Η Ελλάδα είναι μεταξύ των 12 κρατών-μελών που σημείωσαν πρόοδο στη φετινή έκθεση σε όλες τις συστάσεις», τονίζει ο υπουργός, σημειώνοντας ότι φέτος αφαιρέθηκε η σύσταση που αφορούσε την έγκαιρη και αποτελεσματική δημόσια διαβούλευση στο πλαίσιο της νομοθετικής διαδικασίας, γεγονός που – όπως αναφέρει – αντανακλά την ουσιαστική βελτίωση των θεσμικών διαδικασιών.
Επιπλέον, στην έκθεση καταγράφεται, σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, «σημαντική πρόοδος στην προστασία των Μέσων Ενημέρωσης και των δημοσιογράφων, καθώς και στην καταπολέμηση της διαφθοράς». Ειδική μνεία γίνεται και στη θετική συμβολή των μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που ενισχύουν τη δικαιοσύνη και τη συνολική λειτουργία του κράτους δικαίου.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο κ. Σκέρτσος, συγκαταλέγεται στις χώρες με μέσο αριθμό συστάσεων, έχοντας 4 συστάσεις, όσες η Γερμανία, η Τσεχία, η Κροατία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Φινλανδία. Αντιθέτως, χώρες όπως η Ουγγαρία (8 συστάσεις), η Βουλγαρία, η Μάλτα, η Πολωνία και η Σλοβακία (7 συστάσεις) βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις περισσότερες παρατηρήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Η πατρίδα μας προοδεύει και προστατεύει τους θεσμούς του κράτους δικαίου, παρά τον μηδενισμό και την ισοπέδωση της αντιπολίτευσης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας, προσθέτοντας ότι ο αγώνας για μια ποιοτική δημοκρατία είναι συνεχής και δεν σταματά ποτέ.
Στο ίδιο πνεύμα, ο Άκης Σκέρτσος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση εκτιμά τον εποικοδομητικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κομισιόν, και ανταποκρίνεται με θετικό πνεύμα στις συστάσεις, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού».
Κλείνοντας, έθεσε έναν στρατηγικό στόχο για την επόμενη πενταετία, δηλώνοντας:
«Στόχος μας είναι φιλόδοξος αλλά ρεαλιστικός: έως το 2030 η Ελλάδα να βρίσκεται μεταξύ των 20 καλύτερων χωρών παγκοσμίως σε ζητήματα διαφάνειας, λογοδοσίας και μάχης κατά της διαφθοράς».
Αναλυτικά η ανάρτηση Σκέρτσου:
Σταθερή πρόοδος της Ελλάδας και στη φετινή ετήσια έκθεση της ΕΕ για το κράτος δικαίου που δημοσιεύθηκε σήμερα. Μειωμένες σε 4 από 7 οι συστάσεις της ΕΕ προς την Ελλάδα κατά την τελευταία τετραετία. Η Ελλάδα μεταξύ των 12 κρατών-μελών της ΕΕ που σημείωσαν πρόοδο στη φετινή έκθεση σε όλες τις συστάσεις. Η Ελλάδα μεταξύ των 15 κρατών-μελών με συστάσεις που δεν υπερβαίνουν τις 4. Φέτος αφαιρέθηκε η σύσταση για έγκαιρη και αποτελεσματική διαβούλευση στο πλαίσιο της νομοθετικής διαδικασίας. Καταγράφεται σημαντική βελτίωση στην προστασία ΜΜΕ - δημοσιογράφων και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Αναγνώριση της θετικής συμβολής των μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων του ΤΑΑ στην απονομή δικαιοσύνης και το κράτος δικαίου. Η Ελλάδα έπειτα από μια δεκαετία που δοκίμασε βαθιά τους θεσμούς και την κοινωνία μας, τα τελευταία χρόνια έχει γυρίσει σελίδα αποδίδοντας μεγάλη βαρύτητα στη θωράκιση της λειτουργίας του κράτους δικαίου. Η εμπέδωση μιας πιο δίκαιης και αποτελεσματικής λειτουργίας των θεσμών δεν θα εξαλείψει τελείως τη διαφθορά και την παραβατικότητα. Ενισχύει, ωστόσο, τις δυνατότητες των αρμοδίων ελεγκτικών αρχών να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους με σεβασμό στη διάκριση των λειτουργιών της δημοκρατίας μας. Ο αριθμός συστάσεων ανά χώρα της ΕΕ αναδεικνύει ότι η πατρίδα μας προοδεύει και προστατεύει τους θεσμούς του κράτους δικαίου, παρά τον μηδενισμό και την ισοπέδωση της αντιπολίτευσης. Γι’αυτό και είναι σημαντικό να έχουμε την πλήρη εικόνα των συστάσεων που γίνονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Ουγγαρία: 8 συστάσεις Βουλγαρία: 7 συστάσεις Μάλτα: 7 συστάσεις Πολωνία: 7 συστάσεις Σλοβακία: 7 συστάσεις Βέλγιο: 6 συστάσεις Ισπανία: 6 συστάσεις Ιταλία: 6 συστάσεις Ρουμανία: 6 συστάσεις Ιρλανδία: 5 συστάσεις Κύπρος: 5 συστάσεις Αυστρία: 5 συστάσεις Τσεχία: 4 συστάσεις Γερμανία: 4 συστάσεις Ελλάδα: 4 συστάσεις Κροατία: 4 συστάσεις Ολλανδία: 4 συστάσεις Πορτογαλία: 4 συστάσεις Φινλανδία: 4 συστάσεις Δανία: 3 συστάσεις Γαλλία: 3 συστάσεις Σλοβενία: 3 συστάσεις Σουηδία: 3 συστάσεις Εσθονία: 2 συστάσεις Λετονία: 2 συστάσεις Λιθουανία: 2 συστάσεις Λουξεμβούργο: 2 συστάσειςΟ αγώνας για μια καλύτερη και πιο ποιοτική δημοκρατία είναι διαρκής. Δεν σταματάει ποτέ και το σημαντικό είναι να μην μένουμε στάσιμοι. Εκτιμούμε τον εποικοδομητικό ρόλο και την υποστήριξη που παρέχουν η ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη χώρα μας ώστε να θεραπεύσουμε τις αδυναμίες μας και να βρισκόμαστε μεταξύ των πλέον ευνομούμενων χωρών. Γι’αυτό και ανταποκρινόμαστε με θετικό πνεύμα στις συστάσεις της Επιτροπής και φυσικά δεν επαναπαυόμαστε. Ο στόχος μας είναι φιλόδοξος και ταυτόχρονα ρεαλιστικός: έως το 2030 η Ελλάδα να βρίσκεται μεταξύ των 20 καλύτερων χωρών, παγκοσμίως, σε ζητήματα διαφάνειας και λογοδοσίας, αλλά και στη μάχη κατά της διαφθοράς. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να το πετύχουμε μέσα από το πλέγμα των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων που εξακολουθούμε να υλοποιούμε.