Με παρεμβάσεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, θα αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση, δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις», επισημαίνοντας η Ελλάδα διαθέτει σχέδιο έχει κινηθεί εγκαίρως πριν από ένα χρόνο, και έχει επεξεργαστεί με τεχνοκρατικό τρόπο, λύσεις που εξετάζονται τώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα είπε πως θα συνεχιστεί η πολιτική ενισχύσεων, ενώ ερωτηθείς για το περιεχόμενο των ανακοινώσεων από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ σημείωσε πως «οποιοδήποτε πρόσθετο πλεόνασμα ανάπτυξης δημιουργείται αποδίδεται στην κοινωνία, και αυτό θα γίνει και τώρα».

«Πρωτοφανής ιστορικά η συγκυρία με την ενεργειακή κρίση»

Ο υπουργός τόνισε ότι «ζούμε μία ιστορικά πρωτοφανή συγκυρία με την ενεργειακή κρίση και την αναστάτωση στις αγορές» ωστόσο «δεν πρέπει να υπάρχει πανικός». Τα χρήματα δεν είναι απεριόριστα αλλά υπάρχουν και θα βρεθούν, πρόσθεσε, ενώ θα συνεχιστεί η πολιτική των ενισχύσεων. «Αν δεν υπήρχε το σχέδιο και ο μηχανισμός ενισχύσεων οι λογαριασμοί θα ήταν δεκαπλάσιοι. Δεν θα τινάξουμε στον αέρα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.» είπε.
Παράλληλα σημείωσε ότι τα χρήματα για τη στήριξη, κατά ένα μικρό μέρος, προέρχονται από τον προϋπολογισμό, τα 3/4 αυτών προέρχονται από τα υπερέσοδα που έχουν προκύψει λόγο των υψηλών τιμών, είπε. «Όσο υπάρχει αυτή η τεχνητή διόγκωση των τιμών τόσο θα προκύπτουν υπερέσοδα που μέσω του μηχανισμού που έχουμε φτιάξει θα τροφοδοτούν τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις με εκπτώσεις» εξήγησε.

Αναφερόμενος στη χθεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων είπε πως δεν ελήθφησαν αποφάσεις, αλλά έγινε αξιολόγηση της κατάστασης και συζητήθηκαν παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζοντας πως η κρίση εξωγενής. «Είναι δυναμικό φαινόμενο, αλλάζουν πολύ γρήγορα τα δεδομένα ως προς την πορεία των τιμών» σημείωσε.

«Ο μηχανισμός που έχουμε φτιάξει για την παρέμβαση στην αγορά ενέργειας προχθές ανακοινώθηκε πως υιοθετείται από τη Γερμανία, σήμερα συζητείται στις Βρυξέλλες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από τις τέσσερις προτάσεις που συζητώνται οι δύο είναι ελληνικές. Η Ελλάδα έχει κινηθεί εγκαίρως και έχει κάνει ουσιαστική δουλειά» δήλωσε.

Εθνικός στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης κατά 10-15%

Όπως είπε αυτή τη στιγμή ο εθνικός στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 10-15%.  «Εάν γίνει αυτό διασφαλίζουμε την επαρκή τροφοδοσία της αγοράς και χαμηλότερους λογαριασμούς», σημείωσε.

Ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε ότι το σύστημα κινείται στα όριά του γι’ αυτό θα πρέπει και εμείς ακόμα και στο σπίτι μας να κάνουμε εξοικονόμηση ρεύματος 10-15%. «Πρέπει η εξοικονόμηση ρεύματος να μπει στην κουλτούρα μας. Το Δημόσιο έχει κάνει ήδη την αρχή και δίνει το μήνυμα στους πολίτες. πχ να βάλουμε τον κλιματισμό στους 26 βαθμούς και να μην τον ξεχνάμε ανοιχτό, έτσι εξασφαλίζουμε τη διαρκή τροφοδοσία της χώρας και θα έχουμε μικρότερους λογαριασμούς ρεύματος, είπε και προσέθεσε ότι δίνονται ενισχύσεις στους δήμους, αλλά χρειάζονται να οργανώσουν τις υπηρεσίες τους με ένα πιο φιλικό ενεργειακά τρόπο.

Υπενθύμισε πως υπάρχουν προγράμματα εξοικονόμησης που τρέχουν με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ τα οποία διευρύνονται και επισήμανε πως αυτό που συμβαίνει είναι μια τεράστια ανακατάταξη ως προς τις πηγές τροφοδοσίας στη διεθνή αγορά ενέργειας, που σημαίνει ότι πρέπει να περάσουμε την επόμενη διετία με λελογισμένη χρήση της ενέργειας μέχρι να υπάρξει επαρκής τροφοδοσία.

Για το κατά πόσο θα υπάρξει fuel pass 3 είπε πως γίνεται αξιολόγηση κατά πόσο θα χρειαστεί αυτή η ενίσχυση καθώς υπάρχει αποκλιμάκωση των τιμών στα καύσιμα, αλλά το επίδομα θέρμανσης που θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό θα ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις του φετινού χειμώνα. Για το ενδεχόμενο μιας επιδότησης για τρόφιμα είπε πως «οποιοδήποτε πρόσθετο πλεόνασμα ανάπτυξης δημιουργείται – και αυτή τη στιγμή η Ελλάδα σημειώνει υψηλότατο ρυθμό ανάπτυξης λόγω του τουρισμού και των επενδύσεων – αποδίδεται στην κοινωνία, αυτό γίνεται ήδη και αυτό θα γίνει και τώρα».

«Δεν υπάρχουν σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου στο τραπέζι»

Σε σχέση με τον εκλογικό νόμο είπε πως δεν έχει αλλάξει η στάση της κυβέρνησης πως οι νόμοι πρέπει να δημιουργούν σταθερές κυβερνήσεις . «Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία με ασταθείς κυβερνήσεις» είπε χαρακτηριστικά λέγοντας πως οι πολίτες πρέπει να αξιολογήσουν την παρούσα κυβέρνηση για ως συνεπή, η οποία μπορεί να διαχειριστεί κρίσεις χωρίς πολυγλωσσία και ασυνεννοησία, ενώ απέρριψε πληροφορίες για σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου στο τραπέζι.