Αυξημένη θα είναι η νέα επιδότηση – αντίμετρο στις αυξήσεις στα ενεργειακά τιμολόγια: την προαναγγελία αυτή έκανε ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό “Real Fm”, επιμένοντας εξάλλου ότι θα είναι στοχευμένη, καθώς θα αφορά τους πιο ευάλωτους.
Εξειδικεύοντας ειδικότερα την κυβερνητική γραμμή για την προστασία των εισοδημάτων – ενόψει και των σχετικών ανακοινώσεων από τον πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες -, ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για «ένα παράπλευρο όφελος» που έχει προκύψει από την αναστάτωση και την ενεργειακή κρίση, το γεγονός, δηλαδή, ότι «αυξάνονται τα έσοδα του ταμείου ενεργειακής μετάβασης, τα έσοδα που λαμβάνουμε από την αγορά ρύπων και τον Ειδικό Λογαριασμό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ)». Τούτου δοθέντος, συνέχισε, «όσα περισσότερα έσοδα έρχονται στο ταμείο, αυτά θα επιστρέφουν στην κοινωνία, στην οικονομία, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις. Θα αυξήσουμε την επιδότηση στους πιο ευάλωτους, είναι αυτό που πρέπει να γίνει, αυτό είναι το σωστό».
Ενώ θύμισε, παράλληλα, ότι οι μέχρι σήμερα μειώσεις φόρων, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ, επιδόματα και έκτακτες ενισχύσεις, «όλα αυτά έρχονται από τα πρόσθετα έσοδα». Στο ερώτημα δε, αν η κυβέρνηση εξετάζει τη θέσπιση μηχανισμού, ειδικά για τα καύσιμα, μέσω του οποίου θα επιστρέφονται κάποια ποσά στους πιο ευάλωτους, ο Α. Σκέρτσος επανέλαβε: «ο,τιδήποτε έρχεται πέραν των προϋπολογισθέντων, θα επιστρέφει στην κοινωνία και ειδικά στους πιο ευάλωτους».
Δεν παρέλειψε όμως, να κατηγορήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ζητούν μείωση της φορολογίας, για «επιπόλαιη και ανεύθυνη τοποθέτηση». Οι φόροι αυτοί, επιχειρηματολόγησε σχετικώς, «χρηματοδοτούν τα δημόσια αγαθά. Χρηματοδοτούν τα σχολεία μας, τους δασκάλους μας, τα νοσοκομεία μας, το υγειονομικό προσωπικό, την ασφάλεια, τους αστυνομικούς. Αν κόψουμε αυτούς τους φόρους, είναι αντιληπτό ότι η χώρα πρέπει να δανειστεί, να βγει στις αγορές, να αυξήσει το έλλειμμα και το χρέος. Και σε μια πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία για τις διεθνείς αγορές και οικονομία, αλλά και τη δική μας οικονομία, να εκτεθεί σε μια αμφισβήτηση ως προς την αξιοπιστία των δημόσιων οικονομικών. Τι συνέβη όταν αμφισβητήθηκε η αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές τα τελευταία 10 – 12 χρόνια;», διερωτήθηκε και προχώρησε λέγοντας ότι «η χώρα σχεδόν χρεοκόπησε, μπήκε σε μνημόνιο, όλοι υποφέραμε πάρα πολύ. ‘Αρα, πρέπει όλοι να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, όταν εισηγούμαστε μειώσεις φόρων χωρίς να έχουμε εναλλακτική πρόταση από πού θα καλυφθούν τα χρήματα που θα κοπούν από τους φόρους».
Σημαντική υποστήριξη στην πρόταση Μητσοτάκη
Αναφερόμενος στην πρόταση 6 σημείων του Έλληνα πρωθυπουργού, επεσήμανε ότι βρήκε την Πέμπτη «μια σημαντική υποστήριξη από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Επιπλέον, «έχει υιοθετηθεί ουσιαστικά και στα Συμπεράσματα από τη χθεσινή συζήτηση και έχει παραπεμφθεί για περαιτέρω επεξεργασία στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες. Η πρόταση χτυπάει το πρόβλημα στη ρίζα του, που είναι η μεγάλη δυσαρμονία στις διεθνείς αγορές, στη διαμόρφωση των τιμών φυσικού αερίου στις χρηματιστηριακές, χονδρεμπορικές αγορές», παρατήρησε εξάλλου ο υπουργός Επικρατείας με την πρόσθετη επεξήγηση ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, παρά τον πόλεμο που γίνεται στην Ουκρανία, στην παραγωγή και διάθεση του φυσικού αερίου. Αυτήν τη στιγμή οι αγορές λειτουργούν με τρόπο παράλογο ως προς τη διαμόρφωση των τιμών και αυτό πρέπει να χτυπηθεί με πολιτική, ρυθμιστική παρέμβαση, αυτό είπε ο πρωθυπουργός στην Ε.Ε.».
Στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για εσπευσμένη απολιγνιτοποίηση, της ζήτησε «να είναι πολύ πιο προσεκτική στην κριτική που ασκεί ως προς την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης κοιτάζοντας και λίγο προς τα πίσω. Τι έκανε δηλαδή εκείνη όταν κυβερνούσε επί πέντε χρόνια;», διερωτήθηκε απευθυνόμενος προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η χώρα έχει μείωση εξάρτησης από το λιγνίτη κατά 50% στα πέντε χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπήρξε καμία επένδυση στις λιγνιτικές μονάδες». Ως εκ τούτου, συμπέρανε, «είναι υποκριτικό η αντιπολίτευση, ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, να μιλά για τις τιμές στην ενέργεια αν είχαμε περισσότερο λιγνίτη. Για να είχαμε περισσότερο λιγνίτη θα έπρεπε να είχαν γίνει επενδύσεις στο λιγνίτη. Υπάρχει αποεπένδυση στο λιγνίτη εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν μπορείς να πατήσεις ένα… κουμπί και να παραχθεί ενέργεια από λιγνίτη μέσα σε μια νύχτα».
Σύμφωνα με την κυβερνητική προσέγγιση, «χρειάζεται μια αλλαγή στο μείγμα όταν υπάρχουν φθηνότερες μορφές ενέργειας όπως είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Θα έπρεπε, συνεπώς, όλοι να πιέζουν για να εμπλουτισθεί το ενεργειακό μας μείγμα με ΑΠΕ και να παράγουμε φθηνότερο ρεύμα. Και η Ευρώπη και η Ελλάδα θα έπρεπε να κινηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση από εδώ και πέρα, με σταδιακή απεξάρτηση και από τον άνθρακα και από το φυσικό αέριο».
Στόχος της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, η αποκλιμάκωση
Για την επικείμενη συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν, ο Α. Σκέρτσος βλέπει «μια ευκαιρία οι δύο ηγέτες, οι δύο χώρες, σε μια πάρα πολύ δύσκολη διεθνή συγκυρία, να δουν πώς μπορούν να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους και να εργασθούν για την αποκλιμάκωση της έντασης: αυτός είναι ο βασικός στόχος. Ο πρωθυπουργός πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσει αυτήν την ατζέντα και ταυτόχρονα να εξομαλύνει και τις εντάσεις της προηγούμενης περιόδου».
Στο ερώτημα, όμως, τι μήνυμα παίρνει ο Πρόεδρος της Τουρκίας από τη διαφαινόμενη επικράτηση της Μόσχας στο ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, απάντησε ως εξής: «Όσοι ηγέτες του κόσμου έχουν αναθεωρητικές απόψεις, παίρνουν ένα πάρα πολύ ισχυρό μήνυμα, και η Ρωσία δεν περίμενε αυτήν την πολύ δυνατή και ενωμένη αντίδραση της Δύσης. Έχουν γίνει πράγματα που ήταν δύσκολο να τα φαντασθεί κανείς στη ρωσική οικονομία το τελευταίο 15νθήμερο. Οι πρώτες επιπτώσεις είναι ορατές στους Ρώσους, είναι πολύ κρίμα αυτό που συμβαίνει στο ρωσικό λαό, με τον οποίον έχουμε ιστορικούς δεσμούς. Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι τέτοιες αναθεωρητικές ατζέντες που καταστρατηγούν, χτυπούν βάναυσα το διεθνές δίκαιο και το δικαίωμα κάθε χώρας στον αυτοπροσδιορισμό, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Αυτό είναι το πιο ισχυρό μήνυμα προς οποιοδήποτε αναθεωρητή ηγέτη».
Να μην προσθέτουμε παράγοντες αβεβαιότητας
Αναφορικά με το αίτημα του αρχηγού της μείζονος αντιπολίτευσης για προσφυγή στις κάλπες, ο υπουργός Επικρατείας ανταπάντησε σημειώνοντας ότι «και αυτή η δήλωση του κ. Τσίπρα επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία, όχι τώρα, εδώ και πολύ καιρό, με το κοινωνικό αίσθημα. Ο κόσμος, ειδικά σε τέτοιες τεταμένες περιόδους ζητάει ενότητα, ψυχραιμία, σοβαρότητα και μετριοπάθεια. Αυτές οι δηλώσεις που ουσιαστικά δημιουργούν ένα σκηνικό πολιτικής ανωμαλίας, δεν έχουν καμία σχέση με τη συγκυρία». Και στη συνέχεια, σε αυτή τη φάση το ζητούμενο είναι να πάμε σε εκλογές; Όταν έχουμε μία κυβέρνηση, η οποία στις δημοσκοπήσεις από όλες τις εταιρείες – δεν υπάρχει κάποια που να το αμφισβητεί – έχει προβάδισμα 10 ως 12 μονάδες, υπάρχει ζήτημα αμφισβήτησης της λαϊκής ετυμηγορίας;
Στο καταληκτικό ερώτημα, τέλος, για τα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου, ο ‘Α. Σκέρτσος επεσήμανε πως «όλοι στο δημόσιο λόγο πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να μην προσθέτουμε παράγοντες αβεβαιότητας και ανασφάλειας στον κόσμο. Ο κόσμος υποφέρει αυτήν τη στιγμή, έχει μεγάλη ανησυχία και αγωνία για το παρόν και το μέλλον, δεν χρειάζεται να ανοίγουμε συζητήσεις οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι περιττές».