Τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η χώρα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι το 2019 παρουσιάζει ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Με αφορμή την έκθεση για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που η χώρα θα καταθέσει επίσημα τον Ιούνιο στον ΟΗΕ ο υπουργός γράφει:
«Ακόμη και η πιο δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας δεν έχει νόημα αν δεν είναι συμπεριληπτική -αν όλοι οι πολίτες δεν κερδίζουν δηλαδή από αυτήν- και ταυτόχρονα βιώσιμη -με σεβασμό στον πεπερασμένο χαρακτήρα των φυσικών πόρων που δεν είναι ανεξάντλητοι.
Στόχος της πολιτικής μας είναι η δυναμική μεγέθυνση της οικονομίας που επιδιώκουμε και πετυχαίνουμε να μην συμβαίνει σε βάρος του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα οι καρποί της να οδηγούν κάθε χρόνο σε αύξηση των εισοδημάτων για όλους αλλά και μείωση των ανισοτήτων για όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού, μέχρι να κατακτηθεί πλήρως και στην πράξη η ισότητα στη χώρα μας για όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας, σεξουαλικών προτιμήσεων και πολιτικών πεποιθήσεων.
Ένας καλός οδηγός για την απόσταση που έχουμε καλύψει τα τελευταία χρόνια προς αυτό το στόχο, είναι η Έκθεση για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που θα καταθέσουμε επισημα ως κυβέρνηση τον Ιούνιο στον ΟΗΕ.
Τι καταγράφουν μερικοί από αυτούς τους δείκτες;
- πτωτική πορεία της φτώχειας μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις στο 17,7% το 2020, το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 11 ετών.
- μείωση των εισοδηματικών ανισοτήτων στα προ της οικονομικής κρίσης επίπεδα στο 5,23% το 2020, το χαμηλότερο από το 2010.
- μείωση του ποσοστού διαβιούντων σε ακατάλληλα σπίτια -ακόμα και εντός της κρίσης από 17,1% το 2010 μειώθηκε σε 12,5% το 2020.
- δραστικό περιορισμό της πρόωρης εγκατάλειψης της εκπαίδευσης -από 13,5% το 2010 το ποσοστό των ανθρώπων 18-24 ετών που εγκαταλείπει πρόωρα εκπαίδευση και κατάρτιση μειώθηκε σε 3,8% το 2020, έτος κατά το οποίο η Ελλάδα κατέλαβε τη δεύτερη θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- υπερτριπλασιασμό της συμμετοχής γυναικών σε θέσεις μελών ΔΣ -από 6,2% το 2010 ανήλθε σε 19,6% το 2021- και σε διευθυντικές θέσεις από 7,9% το 2012 ανήλθε το ποσοστό σε 20,2% το 2021.
- αισθητή μείωση της μισθολογικής διαφοράς μεταξύ ανδρών και γυναικών μεταξύ 2010-2018 μειώθηκε από 15% σε 10,4%.
- σημαντική μείωση στα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα που έχουν σχεδόν υποδιπλασιαστεί σε 10 έτη από 1.258 το έτος 2010 μειώθηκαν σε 688 το 2019.
- Υπερδιπλασιασμό του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην κατανάλωση ενέργειας -μετακινήσεις, ηλεκτρισμό και ψύξη-θέρμανση από 10,1% το 2010 ανήλθε σε 21,7% το 2020.
- Συνολική μείωση στην έκλυση αερίων του θερμοκηπίου και περιορισμό στην ένταση εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου ανά μονάδα ενέργειας που καταναλώνεται και ταυτόχρονα μικρή αλλά σταθερή πτώση της έκθεσης σε ατμοσφαιρική ρύπανση σωματιδίων μεταξύ 2010-2019.
Εξυπακούεται πως η χώρα μας έχει δρόμο ακόμη να διανύσει για να συγκλίνει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Όμως η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σε αυτούς τους δείκτες πιστοποιεί και τεκμηριώνει ότι σήμερα βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση από αυτήν που ήμασταν το 2019.
Ταυτόχρονα μας θυμίζει τη δουλειά που πρέπει να κάνουμε και σε μια σειρά άλλους δείκτες που είναι κρίσιμοι για την ευημερία, την ισονομία και τη δικαιοσύνη στη χώρα μας, όπως η δημογραφική ανανέωση του πληθυσμού, η υψηλή ανεργία των γυναικών και των νέων, οι ανισότητες μεταξύ των φύλων, η ανάγκη ενίσχυσης του δημοσίου συστήματος υγείας, η ανάγκη επιτάχυνσης της ανταπόκρισης της Δικαιοσύνης στα ζητήματα της κοινωνίας και της οικονομίας και η διαχρονικά αργή διευθέτηση της διαχείρισης των απορριμμάτων με βιώσιμο τρόπο.
Η έκθεση έχει αναρτηθεί για δημόσια διαβούλευση στον σύνδεσμο http://www.opengov.gr/ypep/?p=791 έως τις 26 Μαΐου 2022 όπου και αναμένουμε τα σχόλια σας».