Για τις 13 Μαΐου ανανέωσαν το «ραντεβού» τους με τη δικαιοσύνη οι δύο κατηγορούμενοι πρώην κουκουλοφόροι μάρτυρες της σκευωρίας της Novartis. Η δίκη του Φιλίστορα Δεστεμπασίδη και της Μαρίας Μαραγγέλη, παρότι έχει ξεκινήσει από τις 7 Μαρτίου, δύο μήνες μετά ακόμη δεν έχει μπει στην ουσία της υπόθεσης για την οποία κάθονται στο εδώλιο οι δύο πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».
Αιτία για τη σκανδαλώδη καθυστέρηση αποτελεί η σχολαστική προσπάθεια των δύο ψευδομαρτύρων –κατά τη δικαστική κρίση– να εξαντλήσουν τους δικαστικούς λειτουργούς και τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής, κάνοντας χρήση κάθε δικονομικού παράθυρου για υποβολή κάθε λογής ενστάσεως που προβλέπει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας.
Ηχηρό «όχι» του δικαστηρίου
Τι κι αν το δικαστήριο απορρίπτει τις διαδοχικές ενστάσεις που υποβάλλουν οι κατηγορούμενοι Δεστεμπασίδης και Μαραγγέλη, οι συνήγοροί τους έχουν υιοθετήσει τη θρασύτατη στρατηγική των καθυστερήσεων της δίκης, προκειμένου να εξαντληθεί ο λιγοστός χρόνος που απομένει για την εκδίκαση της υπόθεσης πριν παραγραφούν τα αδικήματά τους. Είναι ξεκάθαρο ότι η τακτική του «βομβαρδισμού» του δικαστηρίου με συνεχή αιτήματα και ενστάσεις αποσκοπεί σε έναν και μόνο σκοπό: να παρέλθει η οκταετία από τη στιγμή που οι κατηγορούμενοι διέπραξαν τα εγκλήματά τους και να απαλλαγούν από τις ποινικές τους ευθύνες.
Βεβαίως, το δικαστήριο με τη συμπαγή στάση που τηρεί μέχρις ώρας, δεν δείχνει καθόλου διατεθειμένο να διευκολύνει τις βλέψεις των πρώην κουκουλοφόρων. Άλλωστε, πριν από λίγες συνεδριάσεις η πρόεδρος της έδρας απέρριψε την ένσταση του Φιλίστορα Δεστεμπασίδη ότι έχουν παραγραφεί τα αδικήματα που διέπραξε συκοφαντώντας 10 πολιτικούς της χώρας, με το σκεπτικό ότι οι πράξεις φέρονται να τελέστηκαν από τον Σεπτέμβριο 2017 έως τον Ιανουάριο 2018.
Το δικαστήριο όμως ορθά έκρινε ότι οι ποινικές ευθύνες των «Σαράφη» και «Κελέση» πάγωσαν την περίοδο που τελούσαν υπό καθεστώς προστασίας και κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα οκταετίας και άμεσης παραγραφής των ευθυνών τους. Καθόλου τυχαία, ο κατηγορούμενος για ψευδή καταμήνυση και ψευδή κατάθεση κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση έχει διορίσει ως συνηγόρους του τον Ιπποκράτη Μυλωνά, δικηγόρο του επίσης καταδικασμένου από το Ειδικό Δικαστήριο Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για την υπόθεση Novartis και τον Γιάννη Απατσίδη, συνήγορο του Παύλου Πολάκη σε πλείστες υποθέσεις. Χωρίς καμία αιχμή για την αξία των δύο γνωστών δικηγόρων, που έχουν στο ενεργητικό τους πολύ σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, εντούτοις είναι γνωστό ότι συνηθίζουν να... παίρνουν τον χρόνο τους στις αγορεύσεις.
Πάντως, ούτε στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών αναμένεται να ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία με την εξέταση των μαρτύρων ουσίας, αφού όπως έχουν προαναγγείλει οι δικηγόροι των κατηγορούμενων σκευωρών δεν έχουν ολοκληρώσει τα αιτήματά τους προς το δικαστήριο. Μάταια, όλο αυτό το διάστημα πάνε κι έρχονται οι μάρτυρες-μηνυτές τους, ανάμεσα στους οποίους είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Αντώνης Σαμαράς.
Όταν πλέον εξαντληθούν οι ενστάσεις, τότε θα μπούμε στο «ζουμί» της υπόθεσης, με τον νυν υπουργό Υγείας να ανεβαίνει στο βήμα του μάρτυρα για να καταθέσει για την τεράστια ταλαιπωρία και ηθική βλάβη που υπέστη από τα ψεύδη που εκστόμισαν εναντίον του και εναντίον ακόμη εννέα πολιτικών προσώπων ο Δεστεμπασίδης και η Μαραγγέλη.
Η αρχή του τέλους για τους δύο πρώην προστατευόμενους μάρτυρες ήταν η διάταξη της Οικονομικής Εισαγγελίας τον προηγούμενο Οκτώβριο, με την οποία βγήκε η κουκούλα από τον «Μάξιμο Σαράφη» και την «Αικατερίνη Κελέση». Η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε το έναυσμα για την επαναξιολόγηση των 21 μηνύσεων που είχαν υποβληθεί σε βάρος του Δεστεμπασίδη και της Μαραγγέλη, οι οποίες εν τέλει οδήγησαν στο να τους αποδοθούν ποινικές ευθύνες για τα ασύστολα ψεύδη που κατέθεσαν σε βάρος των δέκα πολιτικών, υποβάλλοντάς τους σε μια απίστευτη δικαστική ταλαιπωρία.
Το κλητήριο θέσπισμα
Αυτό αποτυπώνεται και στο κλητήριο θέσπισμα, την εισαγγελική διάταξη δηλαδή με βάση την οποία παραπέμπονται σε δίκη, η οποία επισημαίνει για τους δύο ψευδομάρτυρες: «εν γνώσει τους καταμήνυσαν άλλον ψευδώς και ανέφεραν για αυτόν ενώπιον της Αρχής ότι τέλεσε αξιόποινη πράξη».
Χαρακτηριστικά το κλητήριο θέσπισμα αναφέρει για τον «Σαράφη»: «Ενώ εξεταζόταν ένορκα ως μάρτυρας ενώπιον Αρχής αρμόδιας να ενεργεί εξέταση για την κρινόμενη υπόθεση, εν γνώσει του κατέθεσε ψευδή στοιχεία σχετικά με την υπόθεση αυτή και απέκρυψε την αλήθεια». Σύμφωνα με την εισαγγελική κρίση, τίποτε από όσα υποστήριξε ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης για όσους ενέπλεξε «είχαν λάβει χώρα στην πραγματικότητα».
Το εισαγγελικό έγγραφο είναι κόλαφος και για την κατηγορούμενη Μαρία Μαραγγέλη. Σύμφωνα με αυτό, σε επτά καταθέσεις που είχε δώσει από το 2017 έως και το 2018 στην κυρία Τουλουπάκη ψευδώς και εν γνώσει της και έχοντας το ακαταδίωκτο από τον νόμο υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Γεωργιάδης είχε αποπληρώσει χρέος ύψους 65 εκατ. ευρώ του Δημοσίου προς τη Novartis, ποσό που «ήταν δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το ποσό που καταβλήθηκε στις λοιπές φαρμακευτικές εταιρείες για την ίδια αιτία».
Ακόμη, η Μαραγγέλη είχε ισχυριστεί πως από τη φαρμακευτική εταιρεία είχαν δωροδοκηθεί οι κύριοι Σαμαράς, Γεωργιάδης και Στουρνάρας. «Όλα τα παραπάνω καταμηνύθηκαν από την κατηγορουμένη με σκοπό να προκαλέσει την ποινική καταδίωξη των ως άνω εγκαλούντων (σ.σ.: των Σαμαρά, Γεωργιάδη και Στουρνάρα) για τα οικεία αδικήματα, τυγχάνουν δε καθ’ ολοκληρίαν ψευδή και καταγγέλθηκαν από την κατηγορουμένη εν γνώσει της αναληθείας τους, αφού αυτά ουδέποτε έλαβαν χώρα στην πραγματικότητα», επισημαίνεται στο κλητήριο θέσπισμα για την πρώην προστατευόμενη μάρτυρα.