Το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα στηθούν οι επόμενες κάλπες απαιτεί συμμαχίες. Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βρει μπροστά του τοίχο σε αυτό το πεδίο εδώ και δυο χρόνια. Κανείς δεν διαφωνεί πως η τωρινή περίοδος είναι ακατάλληλη για ανοίγματα. Ποιος θα περίμενε από τη Φώφη Γεννηματά να «κλείσει το μάτι» στον Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν από τις εσωκομματικές της εκλογές; Στη γωνία την περιμένει το αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύμα του ΚΙΝΑΛ για να τη «σταυρώσει».
του Αντώνη Αντζολέτου
Τι προσπαθεί όμως να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, θυμίζοντας την προσπάθεια που έκανε το 2015 να τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, για να βάλει το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι στη συγκυβέρνηση; Ξεκάθαρη είναι κατ΄αρχάς η πρόθεσή του να αποκηρύξει τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. Για αυτό άλλωστε και ο χαρακτηρισμός «αναγκαίο κακό». Το γεγονός πως στην Κουμουνδούρου πάλευαν να βρουν προοδευτικές πλειοψηφίες φάνηκε από τη Συμφωνία των Πρεσπών, συμπληρώνουν στελέχη του κόμματος.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η μομφή προς τον πρωθυπουργό για την επιλογή του να βάλει τον Θάνο Πλεύρη στη θέση του υπουργού Υγείας «στοιχειώνεται» από τη συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο. Ο χρωματισμός, όμως, της διαχωριστικής γραμμής που θέλει να βάλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τη γαλάζια παράταξη θα έχει πολύ πιο έντονες κόκκινες αποχρώσεις το επόμενο διάστημα. Θέλοντας να δείξει πως η ιδεολογική κατεύθυνση της Ν.Δ. είναι προκαθορισμένη και το αρχικό κεντρώο «περιτύλιγμα» έχει φύγει. Και εδώ βρίσκεται η «παγίδα» που θέλουν να στήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Ν.Δ., αλλά και η απάντηση στην αγωνία όσων δεν βλέπουν το κόμμα να αυξάνει τα ποσοστά του.
«Πολιτική εκκένωση»
Το ζητούμενο είναι οι κεντρώοι ψηφοφόροι σε πρώτη φάση να φύγουν από την παράταξη της πλειοψηφίας, ακόμα και αν δεν βρεθούν κάτω από τη στέγη της Κουμουνδούρου. «Ας πάνε αρκετοί και στο ΚΙΝΑΛ, δεν μας αρέσει, αλλά δεν θα μας πειράξει κιόλας», τόνιζε πρώην υπουργός της περιόδου 2015-2019 στην «Κ». Το σήμα «πολιτικής εκκένωσης» της κυβέρνησης που έδωσε πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας έχει πρώτους αποδέκτες τους προερχόμενους από τον μεσαίο χώρο.
Συνεπώς, το φλερτ με το ΚΙΝΑΛ και τα συνεχή μηνύματα προς τη δημοκρατική αντιπολίτευση να αποκτήσει «δύναμη αλλαγής», μόνο τυχαία δεν είναι. Μια τέτοια πολιτική στόχευση δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορο το κόμμα της Φώφης Γεννηματά, παρά το γεγονός πως δεν διαπραγματεύεται την αυτόνομη πορεία του.
Στην Κουμουνδούρου έχουν συζητηθεί όλα τα σενάρια. Σε αυτό που έχουν καταλήξει είναι πως ο εκλογικός συναγερμός στον οποίο βρίσκεται το κόμμα πρέπει να διατηρηθεί. ΓΓ αυτόν τον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας άφησε ανοιχτό το παράθυρο πολιτικών εξελίξεων την άνοιξη που έρχεται. Από τη στιγμή μάλιστα που αρκετά στελέχη και στο ΚΙΝΑΛ δεν αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο, όλα παραμένουν πάνω στο τραπέζι. Στην εξίσωση έχει μπει η πιθανότητα ένα κόμμα στα δεξιά της Ν.Δ. να αναστατώσει την «πολυκατοικία» της σημερινής πλειοψηφίας, καθώς και η δημιουργία ενός κεντρώου σχηματισμού μετά τις εκλογές, στη Χαριλάου Τρικούπη.
Σε σχέση με το ΚΙΝΑΛ αναμένεται να επιμείνουν στη γραμμή που έχουν χαράξει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο: διάλογος της Αριστεράς, των εκπροσώπων του Κέντρου και των Πρασίνων προκειμένου να οικοδομηθεί μια ισχυρή συμμαχία. Η σφραγίδα της σύσφιξης των σχέσεων και της συμπόρευσης θα μπει αν η Χαριλάου Τρικούπη απομονώσει χωρίς αστερίσκους τη Ν.Δ.
Πηγή: Καθημερινή