Δημοσιογράφοι, πολιτικοί αλλά και ανώνυμοι χρήστες των social media σχολιάζουν και καταδικάζουν την παραπομπή της Σοφίας Γιαννακά από το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ για ένα άρθρο γνώμης που αναφερόταν στη Μαρία Καρυστιανού. Ήδη η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωση ανέφερε ότι η παραπομπή έγινε μετά από καταγγελίες πολιτών και πως η διερεύνηση είναι μέρος της συνήθους διαδικασίας που δεν συνεπάγεται καταδικαστική απόφαση, ενώ η ελευθεροτυπία και η ελεύθερη έκφραση παραμένουν αδιαπραγμάτευτες αρχές του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

Όπως σημειώνει η Σοφία Γιαννακά, «αποστολή του δημοσιογράφου δεν είναι να ταυτίζεται με το κλίμα της "γενικής κοινωνικής απαίτησης". Αλλά να το αναλύει και αναλόγως να το συμμερίζεται ή και να διαφωνεί. Δουλειά του είναι να ερμηνεύει τα μεγάφωνα της εκάστοτε πλατείας και όχι a priori να τα δικαιώνει».

Γιάννης Πρετεντέρης: Δουλειά ενός δημοσιογράφου είναι να ενημερώνει απερίσπαστος

Το θέμα της παραπομπής της Σοφίας Γιαννακά από το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ, για ένα άρθρο γνώμης, σχολίασε καυστικά στα Νέα ο Γιάννης Πρετεντέρης.

Στο άρθρο του με τίτλο «Δουλειά» γράφει ο Γιάννης Πρετεντέρης: «Δουλειά ενός κανονικού δημοσιογράφου είναι να ενημερώνει απερίσπαστος. Εδώ κοτζάμ πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ θεωρεί ότι η δουλειά της συναδέλφου Σοφίας Γιαννακά είναι να εκφράζει «τη γενική κοινωνική απαίτηση για δικαιοσύνη, καθώς και τον αγώνα μιας μάνας για δικαίωση και τιμωρία των ενόχων. Τα ελληνικά του κατηγορητηρίου είναι ελαφρώς περίεργα, κανένα πρόβλημα. Η λογική όμως πάσχει. Πού ξέρει το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ τι αποτελεί «γενική κοινωνική απαίτηση»; Πότε έμαθε τους «ενόχους», ποιου πράγματος και για ποιο αδίκημα;» 

Ηλίας Κανέλλης: Η δημοσιογραφία ως αντίσταση στο ψέμα

Σε άρθρο του στο protagon.gr, που τιτλοφορείται ως «Η δημοσιογραφία ως αντίσταση στο ψέμα», ο Ηλίας Κανέλλης μοιράζεται τις σκέψεις του με αφορμή την κλήση της Σοφίας Γιαννακά στο Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ. Μεταξύ άλλων γράφει: «Ευτυχώς, το 2025, σε ένα χάος, όπου τα προβλήματα της δημοσιογραφίας σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στις ευκολίες των θεραπόντων τους, υπάρχουν νησίδες δημοσιογραφικού θάρρους, γνώσης και σύνεσης, που σέβονται τη δουλειά τους και τον ρόλο τους. Και ας καθυβρίζονται, και ας στοχοποιούνται σε καθημερινή βάση. Τα έχει αυτά το επάγγελμα. Σημασία έχει να μιλάμε και να μας ακούνε».

Σε άλλο του άρθρο, αυτή την φορά στα «Νέα», ο Ηλίας Κανέλλης γυρνά πίσω και θυμάται την περίοδο 2010-2015 και την εποχή του δημοψηφίσματος, όπου το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ καταδίκαζε δημοσιογράφους που υποστήριξαν δημόσια το «Ναι».

«Οι πρώτοι που έπρεπε να αποδοκιμάσουν τη δίωξη της δημοσιογράφου Σοφίας Γιαννακά από το Πειθαρχικό είναι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ – μαζί και κατά μόνας. Υπερασπίζοντας το αυτονόητο: το δικαίωμα του δημοσιογράφου στην τεκμηριωμένη γνώμη και στην κριτική, σε όποιον κι αν απευθύνεται. Ζούμε σε δημοκρατία, κι είναι δημοκρατική παρεκτροπή να μη σέβεται την ελευθερία του λόγου το συνδικάτο των δημοσιογράφων» αναφέρει στη συνέχεια του άρθρου.

Παντελής Καψής: Αποτρελάθηκαν; Από πότε αποτελεί πειθαρχικό αδίκημα ή γνώμη;

Αναδημοσιεύοντας ποστ του κ. Κανέλλη ο οποίος έκανε λόγο για «σταλινισμό», ο Παντελής Καψής σχολίασε «Αποτρελάθηκαν; Από πότε αποτελεί πειθαρχικό αδίκημα ή γνώμη;».

Δημήτρης Σωτηρόπουλος: Οχλοκρατική αντίληψη του δημόσιου λόγου

«Η στοχοποίηση της Σοφίας Γιαννακά για το άρθρο της για τα Τέμπη είναι η καλύτερη απόδειξη τι σημαίνει μια οχλοκρατική αντίληψη του δημοσίου λόγου. Αν μία άποψη (διατυπωμένη μάλιστα με επιχειρήματα και ευγένεια) δεν αρέσει σε κάποιους που έχουν βαπτιστεί αυθαίρετα ως «πολλοί», τότε πρέπει να την κάνουμε να σωπάσει με πειθαρχικά μέσα. Και το λένε αυτοί που φωνάζουν ότι έχουμε «χούντα».

Δημήτρης Καμπουράκης: Αποκορύφωμα της τρομοκρατίας

Ως «αποκορύφωμα της τρομοκρατίας» χαρακτηρίζει την κλήση της κυρίας Γιαννακά, ο Δημήτρης Καμπουράκης, με άρθρο του στο liberal.gr. «Η κλήση της Σοφίας Γιαννακά σε απολογία από το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ, είναι το αποκορύφωμα της τρομοκρατίας, το άκρον άωτον της γελοιότητας. Αυτός που καλεί σε απολογία μια συνάδελφο επειδή έγραψε επωνύμως τη γνώμη της, δεν αξίζει όχι να είναι μέλος οργάνου της Ένωσης, αλλά ούτε τον τίτλο του δημοσιογράφου δεν θα ‘πρεπε να φέρει. Λογοκριτές ούτε θέλουμε, ούτε επιτρέπουμε. Ντροπή» τονίζει