Τον άλλο μήνα πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση εννέα υπουργών Γεωργίας των νότιων χωρών της Ε.Ε. όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) στα Ιωάννινα. Πρόκειται για τους υπουργούς Γεωργίας της Κύπρου, της Ελλάδας, της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας και της Ισπανίας. Κύριο θέμα συζήτησης θα είναι η προσαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στις ανάγκες που δημιουργεί η κλιματική κρίση και η εφαρμογή της με ευελιξία, ώστε να μη χάνονται χρήματα από τα κράτη-μέλη.

Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη «η Ευρώπη πρέπει, επιβάλλεται, να απλοποιήσει τις διαδικασίες, ώστε η απορρόφηση χρημάτων -που προβλέπονται για κάθε κράτος-μέλος να είναι μεγαλύτερη, διότι έχουμε το φαινόμενο χρήματα να υπάρχουν -λόγω της ΚΑΠ- σε κάθε κράτος-μέλος, αλλά τελικά να μην απορροφώνται σε υψηλότατο ποσοστό, λόγω της δυσκαμψίας και των δυσκολιών που η ίδια η κοινότητα έχει δημιουργήσει».

Παράλληλα, ο αρμόδιος υπουργός είπε: «Με κάθε τρόπο πρέπει να κινηθεί η Κοινότητα πιο γρήγορα και κυρίως να καταλάβει ότι η κλιματική κρίση δεν είναι κάτι θεωρητικό, δεν είναι κάτι το οποίο θα έρθει και θα δούμε τα αποτελέσματά του. Έχει έρθει ήδη. Ειδικά στη χώρα μας το αντιμετωπίζουμε τόσο σε πυρκαγιές όσο και σε πλημμύρες» και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικότατες αυτές οι πρωτοβουλίες, αυτές οι συναντήσεις. Είναι σημαντικό να ξέρουμε πού πηγαίνουμε. Πού πάνε τα χρήματα, τα οποία η Κοινότητα δίδει και φυσικά και η συνεισφορά του ελληνικού κράτους μέσα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Την ίδια ώρα είναι σημαντικό να ξέρουμε και τα ζητήματα που πρέπει να βελτιώσουμε ως Κοινότητα να για πετύχουμε το καλύτερο».