O υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας επισκέφθηκε το Μιλάνο, όπου συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του και αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι και παρέστη στην τελετή εγκαινίων της «μπλε γραμμής 4» του μετρό της ιταλικής συμπρωτεύουσας. H εταιρία ATM (Azienda Trasporti Milanesi) η οποία ανέλαβε την λειτουργία αυτής της νέας γραμμής, συμμετέχει στην κοινοπραξία THEMA -μαζί με τον γαλλικό όμιλο Egis Projects S.A.S- η οποία έχει αναλάβει, ως γνωστόν, την λειτουργία και συντήρηση του δικτύου του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Υποδομών - Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε: «η σημερινή ημέρα είχε μια διττή σημασία. Από την μία πλευρά είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε ξανά σκέψεις, απόψεις και θέσεις με τον συνάδελφό μου, υπουργό Υποδομών και Μεταφορών της Ιταλίας, τον κύριο Ματέο Σαλβίνι. Τόσο για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στο πεδίο των μεταφορών, καθώς και για τις εκθέσεις Λέτα και Ντράγκι, με βασικές συστάσεις την μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα, την επέκταση των σιδηροδρομικών και των διατροπικών μεταφορών, την βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής, την μείωση της συμφόρησης στους δρόμους και την προώθηση της βιώσιμης, αστικής κινητικότητας.

Μιλήσαμε, επίσης, για την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων στην Αθήνα, όπου ένας συγκεκριμένος αριθμός (διακόσια λεωφορεία φυσικού αερίου) θα προέλθουν από ιταλική εταιρία. Με τον Ιταλό ομόλογό μου συζητήσαμε για την ανάγκη βελτίωσης του τροχαίου υλικού στον ελληνικό σιδηρόδρομο, αλλά και για την έναρξη λειτουργίας του μετρό στην Θεσσαλονίκη, στις 30 Νοεμβρίου, στην οποία ο ίδιος ο κύριος Σαλβίνι -όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοι, ευρωπαίοι υπουργοί μεταφορών- έχουν προσκληθεί. Ο κύριος Σαλβίνι μας είπε, ήδη, ότι πρόκειται να παραστεί»

Σε ότι, αφορά τις σχέσεις συνεργασίας με την Ιταλία, ο κύριος Σταϊκούρας πρόσθεσε: «Με την Ιταλία είμαστε σε μια διαρκή επικοινωνία και συζήτηση, διότι σε αυτά τα τρία περιουσιακά στοιχεία -το μετρό, τον σιδηρόδρομο και τα λεωφορεία- σε διαγωνισμούς ή στην λειτουργία τους, συμμετέχουν ιταλικές εταιρίες. Εκτιμώ ότι αυτή η σχέση θα ενισχυθεί, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα». Ερωτηθείς, τέλος, για την εντύπωση που αποκόμισε από την νέα γραμμή μετρό που εγκαινιάσθηκε σήμερα στο Μιλάνο, ο υπουργός μεταφορών υπογράμμισε:

«Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο είναι σημαντικό για την πόλη του Μιλάνου, είναι ένα έργο που έρχεται να προστεθεί στις ήδη υφιστάμενες γραμμές του μετρό. Είναι δεκαπέντε χιλιομέτρων, καλύπτει την απόσταση σε μόλις τριάντα λεπτά και εξυπηρετείται από είκοσι έναν σταθμούς. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για έργο, το οποίο αναμένεται να διαμορφώσει την αστική μετακίνηση στο Μιλάνο, μειώνοντας την κυκλοφοριακή συμφόρηση και προάγοντας έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής, για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης. Θέλω να ευχαριστήσω τόσο τον δήμαρχο του Μιλάνου, Μπέπε Σάλα, όσο και τον συνάδελφό μου υπουργό, Ματέο Σαλβίνι, για την εξαιρετική φιλοξενία».