Συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν (Hakan Fidan) είχε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στο Μόναχο, στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας. Οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν περιφερειακά και διμερή θέματα, εστιάζοντας στην παρακολούθηση όσων συμφωνήθηκαν στο 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Τα επόμενα βήματα εν όψει επικείμενων συναντήσεων για τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και την προετοιμασία της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

 

Στην ατζέντα της 60ής MSC  βρέθηκαν η Ουκρανία, η Μέση Ανατολή, το μεταναστευτικό, η κλιματική αλλαγή, αλλά και ο ρόλος της Ευρώπης στα θέματα ασφάλειας. Με τη συμμετοχή περισσότερων από 50 ηγετών, 60 υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, επικεφαλής διεθνών οργανισμών και εκατοντάδων εκπροσώπων του ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κλάδου της ασφάλειας ξεκίνησε η 60ή Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC) και  τελειώνει σήμερα στη βαυαρική πρωτεύουσα. Στη Διάσκεψη έλαβε μέρος και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μεταξύ των αξιωματούχων που συμμετείχαν στη διάσκεψη στο Μόναχο ήταν η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Στο περιθώριο της Διάσκεψης υπήρχε και η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7).

Συνολικά 5.000 αστυνομικοί ήταν στο Μόναχο. Η περιοχή γύρω από τα δύο ξενοδοχεία που φιλοξένησαν τη Διάσκεψη είχε αποκλειστεί και επιβάλλονταν διακοπές στην κυκλοφορία κατά τις μετακινήσεις των αξιωματούχων. Υπήρχε επίσης η απαγόρευση πτήσεων σε ακτίνα 5,5 χιλιομέτρων από τα δύο ξενοδοχεία.