«Ερχονται και άλλες συλλήψεις για τη βόμβα που εξερράγη στο διαμέρισμα της οδού Αρκαδίας στους Αμπελοκήπους. Μόλις το 30% των ευρημάτων έχει ταυτοποιηθεί, το υπόλοιπο 70%, θα "δείξει" ασύλληπτους δράστες, που σχεδίαζαν να βάλουν τη βόμβα σε αστυνομικό στόχο». Με αυτά τα λόγια, ανώτατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας προαναγγέλλει μέσω του «Μανιφέστο» τα επόμενα βήματα, λίγες ώρες μετά την σύλληψη του 31χρονου, ο οποίος αναμένεται να απολογηθεί την Παρασκευή.

Οι εξελίξεις στον χώρο της τρομοκρατίας αναμένονται «καταιγιστικές» μετά και τον εντοπισμό «ορφανής» γιάφκας στο Παγκράτι, το βράδυ της Τρίτης, όταν ο ιδιοκτήτης μιας αποθήκης σε πολυκατοικία, στην οδό Αγλαυρίδων, ενημέρωσε τις Αρχές για την ανακάλυψη βαρύ οπλισμού. Αμεσα ο χώρος αποκλείστηκε με τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής να εντοπίζουν στο εσωτερικό της αποθήκης χειροβομβίδες, δύο πιστόλια, ένα αυτόματο όπλο, δύο σακιά εκρηκτικής ύλης, βραδύκαυστα φιτίλια, σφαίρες και γεμιστήρες.

Οπως αναφέρουν πηγές από την Αντιτρομοκρατική, «η συγκεκριμένη γιάφκα φέρεται να ανήκει σε μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης, που είτε έχει εξαρθρωθεί ή έχει αδρανοποιηθεί, με τα άτομα που γνώριζαν την ύπαρξή της να μην έχουν ενδιαφερθεί, προκειμένου να απομακρύνουν τα όπλα». Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής έχουν συλλέξει πλήθος δακτυλικών αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού, σε μια προσπάθεια ταυτοποίησης των κατόχων της γιάφκας. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως οι εκρηκτικές ύλες που βρέθηκαν στην αποθήκη, όπως αυτή της αμμωνιοδυναμίτιδας και ANFO, έχουν χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν από τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η «Ο.ΛΑ» («Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών»).

Η συγκεκριμένη αποθήκη είχε δοθεί προς ενοικίαση το 2010, με τον ένοικό της να πληρώνει ανελλιπώς το ενοίκιο επί 14 ολόκληρα χρόνια. Πλέον οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο, τον συγκεκριμένο χώρο να πλήρωνε ή κάποιο ασύλληπτο μέλος παλιάς τρομοκρατικής οργάνωσης ή κάποιος «συνδετικός κρίκος» της παλιάς φουρνιάς των τρομοκρατών με πρόσωπα που σχετίζονται με τη νεοτρομοκρατία.

Με βαρύ παρελθόν

Λίγες ώρες πριν τον εντοπισμό της γιάφκας στο Παγκράτι, στελέχη της Αντιτρομοκρατικής είχαν προχωρήσει στη σύλληψη του ηλικίας 31 ετών άνδρα, έξω από το σπίτι του στο Ψυχικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόβαλε καμία αντίσταση στους αστυνομικούς. Οι αρχές οδηγήθηκαν στα ίχνη του από ένα αποτύπωμα που εντόπισαν σε τσάντα στο διαμέρισμα της οδού Αρκαδίας, μέσα στην οποία βρήκαν ένα από τα πιστόλια.

Ο δικηγόρος του, κ. Νίκος Αλετράς, σε γραπτή του δήλωση σημειώνει πως ο συλληφθείς «αρνείται στο σύνολο τις κατηγορίες ενόψει του ότι δεν γνωρίζει κανέναν έτερο συγκατηγορούμενο του ούτε είχε καμία απολύτως σχέση με το διαμέρισμα της οδού Αρκαδίας που σημειώθηκε η έκρηξη». Παράλληλα αναφέρει πως «θεωρείται πιθανολογούμενα βέβαιο πως το συγκεκριμένο εύρημα ανάγεται σε χρόνο προγενέστερο της αρχικής σύλληψής του το έτος 2013».

Μητέρα του, γνωστή συγγραφέας κι ακαδημαϊκός, ενώ ο ίδιος ήταν αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του επιστήθιου φίλου του, Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα, το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008. Τα δύο παιδιά, με μια παρέα φίλων, είχαν πάει στην περιοχή λόγω της ονομαστικής εορτής του 16χρονου. Η σφαίρα του Κορκονέα έκοψε το νήμα της ζωής του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και οδήγησε τον νεαρό φίλο του σε αντιεξουσιαστικά μονοπάτια.

Πέντε χρόνια αργότερα, το 2013, ο εν λόγω νεαρός συνελήφθη για ένοπλες ληστείες στο Βελβεντό Κοζάνης, μετά από καταδίωξη. Κατηγορήθηκε για συμμετοχή στη τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», αλλά αθωώθηκε. Καταδικάστηκε σε 18 χρόνια για τις ληστείες και για σειρά εμπρηστικών ενεργειών που του αποδόθηκαν.
Τον Νοέμβριο του 2014, ξεκινάει απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενος για το γεγονός πως δεν του επιτρεπόταν να παρακολουθήσει τα μαθήματά του στο πανεπιστήμιο. Ακολουθούν σειρά διαδηλώσεων στήριξής του. Καταδρομικές ενέργειες αντιεξουσιαστών και διαδηλώσεις σε Βαρκελώνη και Βρυξέλλες. Η απεργία του διήρκησε 31 ημέρες.

Υπό το βάρος κοινωνικών και πολιτικών πιέσεων, καθώς μέλη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν πάρει θέση υπέρ του νεαρού φυλακισμένου, στρέφοντας τα «βέλη» τους στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά για τον χειρισμό της υπόθεσής του, αποφασίζεται η αλλαγή σχετικού νόμου. Με τροπολογία του τότε υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, αποφασίστηκε να δίνονται εκπαιδευτικές άδειες με τη χρήση «ηλεκτρονικού βραχιολιού» γεωεντοπισμού. Αμεσα ο νεαρός σταμάτησε την απεργία πείνας. Μόλις αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο, ο Αρειος Πάγος έκανε δεκτή την αίτηση μείωσης της ποινής του σε δεύτερο βαθμό. Του αναγνωρίστηκε μάλιστα το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής εντός των φυλακών και στις 11 Ιουλίου του 2019 αφέθηκε ελεύθερος αφού είχε εκτίσει έξι χρόνια κάθειρξης.