Η Φινλανδία και η Σουηδία κατέθεσαν σήμερα (18/5) επισήμως αίτημα για την προσχώρησή τους στο ΝΑΤΟ, ξεκινώντας τη διαδικασία για την ένταξή τους στη Συμμαχία, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει λίγες εβδομάδες.

Για «ιστορική στιγμή» την οποία «πρέπει να αδράξουμε» έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, κρατώντας στα χέρια τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ένταξή τους στη Συμμαχία, έχοντας στο πλευρό του τους πρέσβεις των δύο χωρών.

«Είναι καλή μέρα σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλειά μας», πρόσθεσε ο κ. Στόλτενμπεργκ. «Ευχαριστώ για την επίδοση των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να επιλέξει το δρόμο του», συνέχισε.

«Καλωσορίζω θερμά τα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Είστε οι πιο στενοί εταίροι μας και η ιδιότητα του μέλους θα αυξήσει την κοινή ασφάλεια», διαβεβαίωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας.

Επισήμανε ότι οι σύμμαχοι θα αξιολογήσουν τα επόμενα βήματα της διαδικασίας για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών κι ότι τα συμφέροντα για την ασφάλεια όλων των συμμάχων θα ληφθούν υπόψη. «Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σε όλα τα ζητήματα και να καταλήξουμε σε γρήγορα συμπεράσματα», κατέληξε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ήδη έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας.

“Στη Σουηδία και στη Φινλανδία συμφωνούμε επίσης να πάμε χέρι χέρι διά μέσου ολόκληρης αυτής της διαδικασίας και θα καταθέσουμε αύριο μαζί την αίτηση”, δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου με τον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο στη σουηδική πρωτεύουσα. Χθες η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε υπέγραψε το αίτημα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το δε κοινοβούλιο της Φινλανδίας ενέκρινε χθες το μεσημέρι με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ σε μια ιστορική αλλαγή πολιτικής του Ελσίνκι που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.  Από τους 200 βουλευτές, 188 ψήφισαν υπέρ και οκτώ κατά της αίτησης, δήλωσε ο πρόεδρος Μάτι Βανχάνεν.

Χαιρετίζει ο Σολτς

Στο μεταξύ ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαιρέτισε το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ ως «ιστορικό βήμα για την αμυντική Συμμαχία και για την Ευρώπη» και διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση αντίδρασης της Ρωσίας πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης, «οι δύο χώρες μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξή μας».

Ο Φινλανδός πρόεδρος δήλωσε αισιόδοξος ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία με την Τουρκία σχετικά με τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία εξέπληξε πολλούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ όταν είπε ότι δεν θα υποστηρίξει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας όταν οι δύο χώρες έκαναν το ευρέως αναμενόμενο βήμα να συμφωνήσουν να αιτηθούν την ένταξή τους στην υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συμμαχία αυτή την εβδομάδα.

Η αντίδραση Ρωσίας

Σημειώνεται ότι χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πιθανόν “να μην κάνει μεγάλη διαφορά” καθώς οι δύο χώρες συμμετείχαν επί μακρόν στις στρατιωτικές ασκήσεις της Συμμαχίας.

«Η Φινλανδία και η Σουηδία, καθώς και άλλες ουδέτερες χώρες, συμμετέχουν εδώ και πολλά χρόνια στις στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ υπολογίζει το έδαφός τους όταν σχεδιάζει στρατιωτική επέκταση προς ανατολάς. Ας δούμε πώς θα χρησιμοποιηθεί το έδαφός τους στην πράξη στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας», είπε ο Λαβρόφ.