Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ «ετοιμάζεται να συναντήσει» τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της περιφερειακής συνόδου κορυφής που διεξάγεται στο Ουζμπεκιστάν, μετέδωσε σήμερα ο κινεζικός κρατικός τηλεοπτικός σταθμός CCTV χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Η συνομιλία θα διεξαχθεί στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (OCS, ΟΣΣ), στην οποία παίρνουν μέρος ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, και η οποία διεξάγεται στη Σαμαρκάνδη.

Ωστόσο ο Κινέζος πρόεδρος δεν παρέστη σε ένα δείπνο με τους ηγέτες των 11 χωρών της περιφερειακής διάσκεψης ασφάλειας. Ο ίδιος απουσίασε από τις ομαδικές φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν αργά χθες το βράδυ, όταν οι ηγέτες των χωρών της συνόδου, συμπεριλαμβανομένων των προέδρων της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήγαν στο δείπνο.

Μία πηγή της κυβέρνησης του Ουζμπεκιστάν επιβεβαίωσε την απουσία του Σι και δήλωσε ότι η κινεζική αντιπροσωπεία επικαλέστηκε την πολιτική που εφαρμόζει για την COVID-19, δικαιολογώντας την απουσία του προέδρου Σι.

Από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επισημάνει στο Πεκίνο το ενδιαφέρον του για την ευημερία των Ουιγούρων, μιας μουσουλμανικής και τουρκόφωνης κινεζικής μειονότητας, τα περισσότερα μέλη της οποίας κατοικούν στη Σιντζιάνγκ (βορειοδυτική Κίνα).

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων κατηγορούν τις κινεζικές αρχές ότι καταπιέζουν αυτό τον πληθυσμό, έπειτα από ένα κύμα αιματηρών επιθέσεων που προκάλεσε την έναρξη μιας αυστηρής εκστρατείας η οποία διεξάγεται στο όνομα της αντιτρομοκρατίας.

Η Τουρκία δεν είναι παρά «εταίρος διαλόγου» του ΟΣΣ, στον οποία συμμετέχουν η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, το Πακιστάν και τέσσερις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν και Ταζικιστάν).

Ο ΟΣΣ δημιουργήθηκε το 2001 ως εργαλείο πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας, καθώς και συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, ανταγωνιστικό των δυτικών οργανισμών.

Η Τουρκία, όπως και η Κίνα, είχαν κατηγορηθεί στα τέλη Αυγούστου από το γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι έχουν «μια ατζέντα νεοαποικιοκρατικής και ιμπεριαλιστικής επιρροής» στην Αφρική. Η Άγκυρα είχε καταγγείλει τα σχόλια αυτά ως «απαράδεκτα» και «άστοχα».