Για λάσπη και συκοφαντία εναντίον του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Παπαθανάση, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Άδωνις Γεωργιάδης διαψεύδοντας ταυτόχρονα ότι υπήρξε οποιαδήποτε ειδική ευνοϊκή μεταχείριση για δανειακές του υποχρεώσεις, τις οποίες, όπως είπε, εξυπηρετεί κανονικά.

«Δεν σας ενδιαφέρει η διαφάνεια, θέλετε μόνο να στοχοποιήσετε τον πολιτικό σας αντίπαλο. Όχι, δεν σας ενδιαφέρει ο πολιτισμένος πολιτικός διάλογος. Αυτό που θέλετε να φέρετε να φέρετε στην πολιτική ζωή του τόπου, είναι τη τοξικότητα και τη λάσπη.» τόνισε μιλώντας στη Βουλή για να προσθέσει:

«Είστε τοξικοί και κακοί. Κάτω η λάσπη κατά του κ. Παπαθανάση. Κάτω η λάσπη από την πολιτική ζωή, κάτω η τοξικότητα που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Την απάντηση θα την πάρει από τον ελληνικό λαό, ο οποίος έχει σιχαθεί τη ψευτιά του, στις εκλογές της 21ης Μαΐου»

Αφορμή στάθηκε η τροπολογία για τροποποίηση του «πόθεν έσχες» που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα στήριξης για το δυστύχημα των Τεμπών, της οποίας και υπεραμύνθηκε ο γενικός εισηγητής του κόμματος, Χάρης Μαμουλάκης, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για υποκρισία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ υποστήριξε ότι δεν έδειξε ανάλογη ευαισθησία όταν ήταν κυβέρνηση.  «Θα είχε νόημα να ψηφίσουμε και αυστηρότερες διατάξεις για το ‘πόθεν έσχες’, αν πίστευα, έστω και ένα στο εκατομμύριο, ότι το πρόβλημα σας είναι η διάταξη, ενώ το πρόβλημα σας είναι η λάσπη και η συκοφαντία. Ο κόσμος δεν πρέπει να ξοδεύει για εσάς ούτε ένα χιλιοστό καλοπιστίας» σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Όταν ήταν κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας, το 2016 δημοσιοποιήθηκε η ρύθμιση ενός επιχειρηματικού δανείου της εταιρίας ΔΙΟΔΟΣ η οποία ανήκει στον αδερφό του, με δόσεις 300 ευρώ το μήνα. Και όταν ρωτούσα εγώ πως γινόταν ο εν ενεργεία πρωθυπουργός της χώρας, να δέχεται η επιχείρηση της οικογένειας του να παίρνει τέτοια ευνοϊκή ρύθμιση στα τραπεζικά της δάνεια, δεν άκουσα καμία δήλωση του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. ‘Αρα ο πόνος που σας έπιασε για ειδική μεταχείριση των τραπεζών προς τους πολίτες, είναι βαθειά υποκριτικός».

Για να συνεχίσει λέγοντας ότι «υπάρχει όμως ακόμα κάτι χειρότερο για τον αδελφό του κ. Τσίπρα. Ο κ. Δημήτρης Τσίπρας, είχε καταδικαστεί για ψευδή ασφαλιστική ενημερότητα για να πάρει δημόσιο έργο στη Μυτιλήνη, γιατί χρώσταγε στον ΕΦΚΑ. Για να μην καταδικαστεί τελικά, ήρθε ο κ. Τσίπρας και μετέτρεψε το νόμο και έκανε το αδίκημα από πλημμέλημα σε πταίσμα για να υπάρξει παραγραφή. Αλλάξατε το νόμο το 2016 για να αθωωθεί στο δικαστήριο ο αδερφός του κ. Τσίπρα. Είναι δυνατόν να έχετε κάνει αυτά ως κυβέρνηση και να έχετε τα μούτρα να μιλάτε στη ΝΔ;».

Αμέσως μετά σημείωσε πως «Το 2018 η εφημερίδα ‘Documento’, η ίδια εφημερίδα που σήμερα κατηγορεί τον κ. Παπαθανάση, έγραφε πρωτοσέλιδα εναντίον μου ότι διατηρούσα ‘οφ σορ’ στη Κύπρο – κάτι που απαγορεύεται γιατί είναι μέλος της ΕΕ – και έπρεπε να εκπέσω από το βουλευτικό μου αξίωμα.  Πήγα στην επιτροπή Πόθεν Έσχες τότε, με πρόεδρο την Τασία Χριστοδουλοπούλου και ζήτησα πλήρη έλεγχο του ‘πόθεν έσχες’ μου, τις κινήσεις των τραπεζικών μου λογαριασμών, τις φορολογικές μου δηλώσεις, τις πιστωτικές μου κάρτες και οποιαδήποτε συναλλαγή μου σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα. Πράγματι, η κ. Χριστοδουλοπούλου μου έκανε εξονυχιστικό έλεγχο και κατέληξαν ότι δεν μου βρήκαν απολύτως τίποτα. Βγήκε ένα πόρισμα επί ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο κ. Γεωργιάδης ελέγχθηκε και βρέθηκε απολύτως σωστός».

Και κατέληξε: «Μέχρι σήμερα όμως στο διαδίκτυο, οι λογαριασμοί του ΣΥΡΙΖΑ και του Βαξεβάνη με λένε ‘αδιευκρίνιστο’. Πως μπορείτε εσείς, που είστε οι ίδιοι που με ελέγξατε, με βγάλατε ότι έχω σωστό ‘πόθεν έσχες’ να με λέτε ‘αδιευκρίνιστο’; Η απάντηση είναι πολύ απλή: Δεν σας ενδιαφέρει το ‘πόθεν έσχες’ μου, ούτε οι καταθέσεις μου, ούτε οι κινήσεις των λογαριασμών μου. Σας ενδιαφέρει μόνο να με σπιλώσετε. Αυτός είναι ο λόγος. Γιατί αν είχατε στοιχειώδη αξιοπρέπεια, θα σεβόσασταν τη απόφαση της δικής σας επιτροπής, με τη δικιά σας πλειοψηφία και τη δική σας πρόεδρο. Όμως εσείς προτιμάτε να εξευτελίζεστε. Ποτέ δεν μπήκατε στο κόπο να με αντιμετωπίσετε με καλοπιστία».

 

Η υπόθεση του Νίκου Παπαθανάση

Ως προς την υπόθεση του επαγγελματικού τραπεζικού δανείου για το οποίο, όπως είπε, ο κ. Παπαθανάσης είναι συνεγγυητής και εξυπηρετείται κανονικά ανέφερε τα εξης:

«Η εταιρία στην οποία ήταν διευθύνων σύμβουλος ο κ. Παπαθανάσης, πήρε δάνειο ύψους 2 εκ. ευρώ ως κεφάλαιο κίνησης από τη τράπεζα Eurobank. Συνεγγυητές ήταν όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Απογράφεται η περιουσία του και υποθηκεύεται ως εγγύηση για το δάνειο. Μέσα στην περιουσία που έχει απογραφεί, υπάρχει και το 50% ιδιοκτησίας, το διαμέρισμα που μένει στη Νέα Σμύρνη με τα παιδιά και τη γυναίκα του, το οποίο πήρε με άλλο δάνειο στεγαστικό, από την Εθνική Τράπεζα.

Το 2010, μεταβιβάζει μαζί με τη σύζυγο του το 100% του διαμερίσματος στα παιδιά του. Το επαγγελματικό δάνειο για το οποίο είναι συνεγγυητής, εξυπηρετείται κανονικά. Το 2013, μέσα στη κρίση, το δάνειο κοκκίνισε και η εταιρία χρεοκόπησε.  Το 2015 η Eurobank του έκανε αγωγή καταδολίευσης. Πράγματι, έχασε τη πρωτόδικη απόφαση και έκανε έφεση. Προ της εφέσεως, μπήκε πραγματογνώμονας από τη τράπεζα για να αποτιμήσει την αξία της υποθήκης του 50% το οποίο είχε μεταβιβάσει στα παιδιά του. Το 50% είναι η δεύτερη υποθήκη γιατί η πρώτη υποθήκη είναι στην Εθνική, που έδωσε και το στεγαστικό δάνειο.

Η πραγματογνωμοσύνη έβγαλε ένα ποσό το οποίο πλήρωσε ο κ. Παπαθνάσης και σταμάτησε – όχι η εγγυοδοσία του στο δάνειο, αλλά η αγωγή καταδολίευσης. Το αρχικό επαγγελματικό δάνειο, το κεφάλαιο κίνησης δηλαδή, εξακολουθεί να υπάρχει, και όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, έχει ήδη εισπράξει από πλειστηριασμούς σε ακίνητα της εταιρίας και των υπολοίπων εγγυητών και του κ. Παπαθανάση, το 75% του χρέους και συνεχίζει σε αναγκαστικές κινήσεις για το υπόλοιπο 25%. Ο κ. Παπαθανάσης παραμένει εγγυητής του δανείου. Το μόνο που έγινε, είναι ότι πλήρωσε για να δεχθεί η τράπεζα τη μεταβίβαση του 50% στα παιδιά του. Σίγουρα πάντως δεν ευνοήθηκε»