Σφοδροί ήταν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί τη νύχτα της Κυριακής στη Λωρίδα της Γάζας όπου, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές περισσότεροι από 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.
Έντεκα ήταν οι νεκροί σε βομβαρδισμό στη Χαν Γιουνίς και τουλάχιστον 70 στον καταυλισμό προσφύγων αλ Μαγαζί, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας που ελέγχεται από τη Χαμάς. Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει, πάντως, πως δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει αυτόν τον απολογισμό.
Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο περίπου 15 στρατιωτικών του μέσα σε τρεις ημέρες, αυξάνοντας τον επίσημο απολογισμό των απωλειών του στις 154 αφότου άρχισε χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας την 27η Οκτωβρίου.
«Πληρώνουμε πολύ βαρύ τίμημα στον πόλεμο, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε να μαχόμαστε», είπε χθες ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Είμαστε αντιμέτωποι με τέρατα», επέμεινε στο χριστουγεννιάτικο διάγγελμά του. «Αυτή είναι μάχη όχι μόνο του Ισραήλ εναντίον αυτών των βαρβάρων, αλλά επίσης μάχη του πολιτισμού εναντίον της βαρβαρότητας».
Άφαντο το πνεύμα των Χριστουγέννων
«Εν μέσω του πολέμου, κανένας δεν αισθάνεται το εορταστικό πνεύμα», είπε ο Φάντι Σάγεχ, παλαιστίνιος χριστιανός που νοσηλεύεται σε μονάδα τεχνητού νεφρού, στο νοσοκομείο της Χαν Γιούνις. «Προσευχόμαστε στον Θεό να σταματήσει γρήγορα αυτόν τον πόλεμο, να σταματήσει αυτές τις σφαγές», πρόσθεσε.
«Πρέπει να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο και να γυρίσουμε σελίδα», δήλωσε ο πατριάρχης Ιεροσολύμων των Λατίνων του πατριαρχείου Ιεροσολύμων Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, που πήγε να γιορτάσει τα Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ, στην Δυτική Όχθη.
Στην πόλη όπου γεννήθηκε ο Ιησούς, οι εορτασμοί των Χριστουγέννων πρακτικά ακυρώθηκαν με απόφαση των δημοτικών αρχών και κυριαρχεί ατμόσφαιρα θλίψης. Μπροστά στη βασιλική της Γεννήσεως, δεν στήθηκε φάτνη φέτος: η Μαρία και ο Ιωσήφ αναπαριστώνται με γκρίζα αγάλματα, ανάμεσα σε συντρίμμια, πίσω από αγκαθωτά συρματοπλέγματα. «Είναι πολύ δύσκολο να γιορτάσεις κάτι όταν ο λαός μας πεθαίνει» είπε η φοιτήτρια Νικόλ Ναζάρ.