Αιματηρές συγκρούσεις μαίνονται σε ολόκληρο το Σουδάν καθώς οι μάχες μεταξύ στρατού και μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης συνεχίζουν να εξαπλώνονται. Την ίδια ώρα, έντονη είναι η ανησυχία για τους Έλληνες ομογενείς με τους εγκλωβισμένους στην μητρόπολη της πρωτεύουσας να απευθύνουν έκκληση για βοήθεια.

 

«Είμαστε σήμερα στο επίκεντρο της διαμάχης. Χρησιμοποιούν βαρύ οπλισμό σήμερα. Δεν μπορεί κανείς να βγει έξω ούτε τις πόρτες να ανοίξει», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ και τη Βούλα Μαλλά ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, που παραμένει εντός της Μητρόπολης στο Χαρτούμ μαζί με 15 ακόμα άτομα και πρόσθεσε:

«Υπάρχουν αδέσποτες σφαίρες, οπότε είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε σημεία που δεν μπορούν να χτυπήσουν σφαίρες γιατί τις προηγούμενες ημέρες χτύπησαν και τις πόρτες και τα παράθυρα, οπότε είμαστε σε σημεία τέτοια που να μην κινδυνεύουμε»

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ:

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τουλάχιστον 83 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 1.126 τραυματίστηκαν στις σφοδρές μάχες ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και την ισχυρή παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ).

 

Ο οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, έχει καταγράψει θανάτους στις πολιτείες Χαρτούμ, Νότιο Κορντοφάν, Βόρειο Νταρφούρ κ.ά. από την Πέμπτη, ενώ η Ένωση Σουδανών γιατρών κάνει λόγω ακόμα και για 97 νεκρούς.

Ο ΠΟΥ υπογράμμισε ότι νοσοκομεία στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, όπου ζουν περίπου 6 εκατομμύρια πολίτες, κατακλύστηκαν από θύματα εν μέσω σφοδρών εχθροπραξιών το σαββατοκύριακο, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν τεθωρακισμένα, πυροβόλα και αεροσκάφη.

Σφοδρές μάχες – Σταματούν μόνο για το Ραμαζάνι

«Η κατάσταση είναι εμπόλεμη, έχει ξεκινήσει από το Σάββατο από τις 8 το πρωί από τα προάστια έξω από το Χαρτούμ και στις 7:30 με 10 πμ, ακριβώς στην καρδιά του Χαρτούμ όπου είναι και το σπίτι μας δίπλα στα 500 μέτρα από την ελληνική κοινότητα και την ελληνική εκκλησία» λέει η κα Μαρία Καλλιπέτη μου μένει στο Σουδάν.

Δείτε το βίντεο με την ελληνική μαρτυρία:

 

 

 

«Μπορεί να πεθάνουμε ανά πάσα στιγμή»

Στην κάμερα του Alpha μίλησε μία από τους εγκλωβισμένους στον ναό, λέγοντας πως βρίσκεται στη Μητρόπολη από το πρωί του Σαββάτου. «Έξω είναι πολύ χάλια», είπε η Αλεξάνδρα Καλημέρη, προσθέτοντας πως δεν είναι καθόλου ασφαλές να βγουν. «Προσευχόμαστε να περάσουμε αυτή την κατάσταση, διότι μπορεί να πεθάνουμε ανά πάσα στιγμή. Γιατί χτυπάνε την πόρτα της Μητρόπολης».

 

Μια άλλη εγκλωβισμένη, ανέφερε στην κάμερα: «Πυροβολούν συνέχεια. Από τις 9:30 το πρωί χθες, μέχρι σήμερα, μέχρι αυτή τη στιγμή. Είμαστε στο κέντρο, εκεί όπου είναι το πρόβλημα. Γι’ αυτό ακούγονται οι πυροβολισμοί τόσο δυνατά. Δηλαδή εμείς, με λίγα λόγια πεθαίνουμε. Δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει αυτό που ζούμε».

«Είμαστε στο πάτωμα, μην μας πάρει καμία ξώφαλτση σφαίρα»

Ταυτόχρονα, συγκλονίζει η περιγραφή Έλληνα που συνέδραμε στη διακομιδή των δύο τραυματιών ομογενών. «Τυχεροί μέσα στην ατυχία τους, έχουν τραύματα στα πόδια τους, το ένα τραύμα στα πόδια, είναι αρκετά σοβαρό, είναι και οι δύο στο νοσοκομείο.

Με τη βοήθεια των φίλων των Σουδανών εδώ τους βάλαμε στο αυτοκίνητο και τους πήγαμε στο νοσοκομείο», αναφέρει χαρακτηριστικά, την ίδια στιγμή που έξω από το σπίτι του εκτοξεύονται σφαίρες. «Είμαστε στο πάτωμα χαμηλά από παράθυρα, να μη μας πάρει καμία ξώφαλτση», σημειώνει.

Παράλληλα, ο Επίτιμος Πρόξενος στο Σουδάν, Γεράσιμος Παγουλάτος, τόνισε ότι, «είναι όλοι ταμπουρωμένοι, μόνο άρματα μάχης είναι έξω αυτή τη στιγμή, είμαστε 60-70 Έλληνες στο Σουδάν».

Ενεργοποίηση της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ

Ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη -μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας για την κρίση στο Σουδάν, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του το απόγευμα της Κυριακής της Ανάστασης το υπουργείο Εξωτερικών. Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων είναι σε επικοινωνία και με τον Μητροπολίτη Σάββα, ο οποίος περνά δραματικές ώρες καθώς μαζί με 15 πιστούς έχουν εγκλωβιστεί στο κτίριο της ορθόδοξης Μητρόπολης, του Χαρτούμ, με τους πυροβολισμούς να ακούγονται έξω από το κτίριο.