Η συνετή δουλειά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, το νοικοκύρεμα στα οικονομικά, η πιο συστηματική από ποτέ άντληση εσόδων, αλλά και η σταθερή στάση να μη δίνονται ποτέ περισσότερες παροχές από αυτές που αντέχουν τα ταμεία του κράτους φέρνουν αποτελέσματα που γίνονται ορατά και εκτός συνόρων. Οι θεαματικές επιδόσεις που καταγράφονται στην πάταξη της φοροδιαφυγής έγιναν αντικείμενο ρεπορτάζ της συνήθως αυστηρής με την Ελλάδα γερμανικής οικονομικής επιθεώρησης «Handelsblatt».
Ο ανταποκριτής της «Handelsblatt» στην Αθήνα, Γκερντ Χέλερ, έγραψε ένα ενθουσιώδες κείμενο για την πρόοδο της χώρας. «Τα ελληνικά κρατικά ταμεία είναι γεμάτα. Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους τα φορολογικά έσοδα ξεπέρασαν τον σχεδιασμό κατά 1,9 εκατ. ευρώ, ένα ποσό κατά 5% υψηλότερο σε σχέση με όσα προέβλεπε ο προϋπολογισμός. Τα πρόσθετα έσοδα οφείλονται εν μέρει στην ισχυρή οικονομική δραστηριότητα, αφού κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει ανάπτυξη 2,3% σε ετήσια βάση. Πρωτίστως όμως τα υψηλά έσοδα από τη φορολογία είναι αποτέλεσμα της επιτυχημένης αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής», σημειώνει. Οπως προσθέτει ο συντάκτης, «η συνταγή της επιτυχίας ήταν ιδίως η συνεπής ψηφιοποίηση του φορολογικού συστήματος, η οποία επιτρέπει πλέον στις φορολογικές αρχές να έχουν συχνά εικόνα των συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο».
Η «Handelsblatt» υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του να αντλήσει περισσότερα φορολογικά έσοδα από επαγγελματικές ομάδες που έχουν μεγάλη επιρροή τόσο στον πολιτικό κόσμο όσο και στην κοινωνία, ακόμη κι αν αυτή η απόφαση δοκίμασε τις σχέσεις του με παραδοσιακούς συμμάχους. «Για πολύ καιρό οι προσπάθειες των ελληνικών κυβερνήσεων να συγκεντρώσουν φόρους έμοιαζαν να γίνονται με μισή καρδιά. Ολες οι κυβερνήσεις απέφυγαν τη σύγκρουση με επιδραστικές ομάδες ψηφοφόρων όπως οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι επιχειρηματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι. Μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η καταπολέμηση της φοροαποφυγής ήταν μια από τις προτεραιότητές του», γράφει ο Γκερντ Χέλερ.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να διοχετεύσει ένα μέρος των φορολογικών εσόδων στην αποπληρωμή του χρέους: «Μέχρι το τέλος του έτους η Ελλάδα θέλει να αποπληρώσει πρόωρα δάνεια ύψους σχεδόν 8 δισ. ευρώ. Στόχος είναι μέχρι το 2028 ο λόγος του χρέους επί του ΑΕΠ να έχει μειωθεί στο 130%. Εάν αυτό επιτευχθεί, θα πρόκειται για μείωση κατά 77 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το έτος της πανδημίας 2020».
Μεγάλη αισιοδοξία
Η εικόνα μιας εύρωστης οικονομίας και ενός λειτουργικού φορολογικού συστήματος, που παρουσίασε η «Handelsblatt», επιβεβαιώνει την αισιοδοξία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος την περασμένη Δευτέρα σημείωσε ότι με το νέο Μεσοπρόθεσμο Διαρθρωτικό Δημοσιονομικό Σχέδιο 2025-2028 η κυβέρνηση θα ανεβάσει την ελληνική οικονομία πολλά σκαλιά παραπάνω και θα συνεχίσει να έχει έναν από τους πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως το έλλειμμα θα παραμείνει αρκετά κάτω από τους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους, στέλνοντας ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στις αγορές, και πρόσθεσε ότι η ελληνική οικονομία είναι σε θέση να πετυχαίνει λογικά πρωτογενή πλεονάσματα. Οπως διευκρίνισε, η κυβέρνηση αναμένει ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 2,2% το 2024, κατά 2,3% το 2026 και κατά 1,3% το 2028. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε ότι η πρόβλεψη για την ανάπτυξη είναι συντηρητική, διότι «θέλουμε να είμαστε απολύτως ευθυγραμμισμένοι με την Ευρωπαϊκή Ενωση». Παρά τις συντηρητικές προβλέψεις, το ονομαστικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί από περίπου 232 δισ. ευρώ το 2024 σε 272 δισ. το 2028.
Πάντα στον δρόμο της μείωσης των φόρων
Σε δήλωσή του στο «Μανιφέστο» ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης τονίζει: «Ενα ακόμη δημοσίευμα μεγάλου ξένου μέσου επιβεβαιώνει την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Εκτός από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τη μεγαλύτερη μείωση του δημόσιου χρέους μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης την τελευταία πενταετία, τη μείωση της ανεργίας στα προ κρίσης επίπεδα, έχουμε και τα θετικά αποτελέσματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024, λόγω της ανάπτυξης αλλά και της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, είχαμε αύξηση εσόδων από τον ΦΠΑ κατά 10,3%, ενώ πέρσι είχαμε αύξηση των συνολικών φορολογικών εσόδων κατά 9,1%. Και αυτό χωρίς να επιβληθεί κανένας νέος φόρος! Η περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας και η διαρκής προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής είναι οι ικανές και αναγκαίες συνθήκες για τη μείωση των άμεσων φόρων. Αυτόν τον δρόμο, της μείωσης των φόρων δηλαδή, είμαστε αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε χωρίς εκπτώσεις και λαϊκίστικες προσεγγίσεις».