Τα επίσημα, τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Σερβία στις 17 Δεκεμβρίου, όπως επίσης και την κατανομή των 250 εδρών στη βουλή, ανακοίνωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

Μετά τις επαναληπτικές εκλογές σε 28 εκλογικά τμήματα και την εξέταση όλων των ενστάσεων, η επιτροπή έκρινε ότι η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του Αλεξάνταρ Βούτσιτς έλαβε το 46,75% των ψήφων και καταλαμβάνει 129 έδρες.

Ο συνασπισμός «Η Σερβία ενάντια στη βία», που συνθέτουν κεντροδεξιά και κεντροαριστερά κόμματα, έλαβε ποσοστό 13,66% και εκλέγει 65 βουλευτές. Με 18 βουλευτές θα εκπροσωπηθεί στη βουλή το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS) του υπουργού Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς που έλαβε το 6,55% των ψήφων. Από δεκατρείς βουλευτές θα έχουν ο δεξιός συνασπισμός «NADA» (5,02%) και το κόμμα «Εμείς-Η φωνή του λαού» (4,69%) του συνομωσιολόγου, αντιεμβολιαστή γιατρού Μπράνιμιρ Νεστόροβιτς. Στη νέα βουλή οι εθνικές μειονότητες θα εκπροσωπηθούν με 12 βουλευτές. Η Ούγγροι εξέλεξαν έξι βουλευτές, οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι τέσσερις βουλευτές και από έναν βουλευτή εξέλεξαν η αλβανική μειονότητα και το κόμμα των Ρώσων.

Σημειώνεται ότι η σερβική αντιπολίτευση δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα των εκλογών καταγγέλλοντας νοθεία και ζητάει την επανάληψη τους.

Το «ευχαριστώ» του Βούτσιτς στις ξένες υπηρεσίες πληροφοριών

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε διάγγελμα του δήλωσε ανυποχώρητος επισημαίνοντας ότι το κράτος δεν θα υποκύψει στη βία των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ηττήθηκαν στις εκλογές.

Ο Βούτσιτς ευχαρίστησε ξένες υπηρεσίες που παρείχαν πληροφορίες στις σερβικές αρχές για τις προθέσεις της αντιπολίτευσης: «Θέλω να ευχαριστήσω εκείνες τις ξένες υπηρεσίες που κατέστησαν σαφές ότι γνώριζαν τι θα ακολουθήσει, μας ενημέρωσαν και παρείχαν τις πληροφορίες στις δικές μας υπηρεσίες πληροφοριών έτσι που ανταποκρίθηκαν έγκαιρα και άμεσα αποτρέποντας τα σχέδια των τραμπούκων».

Η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς αποκάλυψε ότι «η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών προειδοποίησε τις σερβικές αρχές πριν από τις εκλογές για τις προθέσεις της αντιπολίτευσης».

Η Μόσχα τις τελευταίες ημέρες συχνά αναφέρεται στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Σερβία, εκφράζοντας την υποστήριξη της στον Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας τα επεισόδια στο Βελιγράδι, παρομοίασε τις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης με τα γεγονότα στην πλατεία «Μεϊντάν» στο Κίεβο το 2014 και επανέλαβε την προειδοποίηση «για ουκρανικό σενάριο βίαιης ανατροπής της νόμιμης εξουσίας στην Σερβία». Η αντιπολίτευση απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Μόσχας και εκφράζει την ανησυχία της για την άμεση εμπλοκή της Ρωσίας στα εσωτερικά της Σερβίας.