Δέσμη αυστηρών μέτρων για τη βελτίωση του ελέγχου των όπλων και την ενίσχυση της ασφάλειας στα σχολεία ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά τις δολοφονικές επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 17 άτομα, οκτώ εκ των οποίων ήταν μαθητές.

«Θα προχωρήσουμε σε σχεδόν πλήρη αφοπλισμό στη Σερβία», είπε ο Βούτσιτς σε συνέντευξη τύπου και πρότεινε μορατόριουμ στις άδειες οπλοφορίας ανεξαρτήτως τύπου όπλου, αναθεώρηση των αδειών κατοχής ελαφρών όπλων πέραν των κυνηγετικών, και πιο συχνούς ιατρικούς και ψυχολογικούς ελέγχους των κατόχων όπλων.

Στόχος είναι η μείωση του αριθμού των όπλων από περίπου 400.000 «σε όχι πάνω από 30.000 ως 40.000» όπως είπε ο Βούτσιτς ο οποίος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα προσλάβει επιπλέον 1.200 αστυνομικούς για να βελτιωθεί η ασφάλεια στα σχολεία της χώρας και θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της παράνομης οπλοκατοχής.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη (3/5) ένας 13χρονος μαθητής άνοιξε πυρ σε σχολείο του Βελιγραδίου σκοτώνοντας εννέα άτομα και τραυματίζοντας άλλα επτά. Την επόμενη ημέρα ένας 21χρονος πυροβόλησε και σκότωσε οκτώ άτομα σε τρία χωριά της περιφέρειας Μλαντένοβιτς.