Η τοποθέτηση του στρατηγού Σεργκέι Σουροβίκιν ως επικεφαλής των ρωσικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία  συνέπεσε με τους τυφλούς βομβαρδισμούς χθες στο Κίεβο και άλλες πόλεις, σηματοδοτώντας το σχέδιο του Πούτιν για κλιμάκωση και “σκληρές” απαντήσεις στο μέτωπο.

Την ίδια ώρα το Κρεμλίνο εξαπολύει νέες απειλές για κλιμάκωση του πολέμου εξαπέλυσε το Κρεμλίνο. «Προειδοποιούμε και ελπίζουμε ότι θα συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης (της σύρραξης) στην Ουάσινγκτον και στις άλλες δυτικές πρωτεύουσες», τόνισε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επιλογή που φαίνεται να έρχεται να στηρίξει ο γνωστός και ως «Στρατηγός Αρμαγεδδών», Σουροβίκιν.

Ο 55χρονος Σουροβίκιν ηγήθηκε της ρωσικής στρατιωτικής εκστρατείας στη Συρία το 2017, όπου κατηγορήθηκε ότι σχεδίασε έναν βομβαρδισμό που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης Χαλέπι. Η «υπεράσπιση» των συμφερόντων της Μόσχας στη Συρία από τον Σουροβίκιν περιελάμβανε δεκάδες αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις σε υποδομές. Σύμφωνα δε με έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 2020,  οι ρωσικές δυνάμεις υπό τη διοίκηση του έπληξαν συριακά «σπίτια, σχολεία, εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και αγορές,  τα μέρη όπου οι άνθρωποι ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν».

«Δεν εκπλήσσομαι που βλέπω τι συνέβη σήμερα το πρωί στο Κίεβο. Ο Σουροβίκιν είναι απολύτως αδίστακτος, με ελάχιστη σημασία για την ανθρώπινη ζωή», είπε στον Guardian ένας πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τον Σουροβίκιν. «Φοβάμαι ότι τα χέρια του θα είναι πλήρως καλυμμένα με ουκρανικό αίμα».

Ο Σουροβίκιν κέρδισε για πρώτη φορά φήμη κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος του 1991 που εξαπέλυσαν οι Σοβιετικοί σκληροπυρηνικοί, όταν ηγήθηκε ενός τμήματος όπλων που διέσχισε οδοφράγματα που είχαν στήσει διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας. Στη σύγκρουση σκοτώθηκαν τρεις άνδρες, μεταξύ των οποίων ένας καταπλακώθηκε.

Η αδίστακτη φήμη του μεγάλωσε το 2004 όταν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας συνταγματάρχης που υπηρετούσε υπό τον ίδιο αυτοκτόνησε αφού έλαβε έντονη επίπληξη από τον Σουροβίκιν. Οι συνάδελφοί του του έδωσαν έκτοτε το ζοφερό παρατσούκλι «Στρατηγός Αρμαγεδδών» για τη σκληροπυρηνική και ανορθόδοξη προσέγγισή του στη διεξαγωγή πολέμου.

Η “είσοδός” του στον πόλεμο στην Ουκρανία εκτιμάται ότι έχει να κάνει με την σκληρή ουκρανική αντεπίθεση. Ο Gleb Irisov, πρώην υπολοχαγός της πολεμικής αεροπορίας που συνεργάστηκε με τον Surovikin έως το 2020, είπε ότι ο νέος στρατηγός ήταν ένας από τους λίγους ανθρώπους στον στρατό που «ήξερε πώς να επιβλέπει και να εξορθολογίζει διαφορετικούς κλάδους του στρατού». «Είναι πολύ σκληρός αλλά και ικανός διοικητής», είπε ο Ιρίσοφ. «Αλλά δεν θα μπορέσει να λύσει όλα τα προβλήματα. Η Ρωσία έχει έλλειψη σε όπλα και ανθρώπινο δυναμικό».