fbpx

Σεισμός στην Τουρκία: Ξεπέρασαν τους 11.000 οι νεκροί – Σε απόγνωση οι πολίτες

by nakos

Μετά από 48 ώρες φρίκης, ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό της Δευτέρας σε Τουρκία και Συρία ξεπέρασε τους 11.000, ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι ο σεισμός στην Τουρκία έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής περισσότερα θύματα από ό,τι ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών στο Νεπάλ το 2015, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 8.800 ανθρώπους.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να διπλασιαστεί. Αν επαληθευτούν οι χειρότεροι φόβοι των ειδικών για 20.000 και περισσότερους νεκρούς θα ξεπεράσει και το θλιβερό αριθμό των 20.000 νεκρών από τον σεισμό των 9 Ρίχτερ το 2011 ανοιχτά της Ιαπωνίας.

Παρά τις αντιξοότητες, οι ομάδες έρευνας εξακολουθούσαν να ανασύρουν ανθρώπους από τα ερείπια την Τετάρτη, περισσότερες από 48 ώρες μετά τον αρχικό σεισμό των 7,8 βαθμών. Μεταξύ αυτών και μια ολόκληρη οικογένεια Σύρων που βρέθηκε ζωντανή μετά από μέρες παγιδευμένη στο παγωμένο σκοτάδι.

«Δεν θα μείνει ο κόσμος στους δρόμους» λέει ο Ερντογάν – Πάνω από 11.200 οι νεκροί

Στο Καχραμάνμαρας, την επαρχία της νότιας Τουρκίας που βρέθηκε κοντά στο επίκεντρο του μεγάλου σεισμού των 7,8 Ρίχτερ, βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης ο Ταγίπ Ερντογάν για να διαπιστώσει και ο ίδιος από κοντά την τραγική κατάστασδη που επικρατεί. Ο Τούρκος πρόεδρος, σε δηλώσεις που έκανε και αφού τόνισε πως η χώρα του βρίσκεται «αντιμέτωπη με μια μεγάλη καταστροφή», ξεκαθάρισε πως «δεν θα αφήσουμε τους πολίτες να μείνουξ στις δρόμους» και πρόσθεσε πως για τον σκοπό αυτό οι σεισμοπαθείς μπορούν να μείνουν σε συμβεβλημένα ξενοδοχεία στην Αττάλεια, την Αλάνια και τη Μερσίνα.

Επιπλέον, τόνισε πως θα ανακατασκευαστούν σπίτια για τους πολίτες, είπε ότι υπήρξαν προβλήματα με τους δρόμους και τα αεροδρόμια, αλλά ότι όλα θα βελτιώνονται μέρα με τη μέρα. Ακόμη, ζήτησε από τους Τούρκους να ενημερώνονται μόνο από τις αρμόδιες αρχές και να αγνοούν τους «προβοκάτορες», καθώς χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτύρονται για την έλλειψη πόρων και την καθυστερημένη ανταπόκριση των αξιωματούχων.

Παράλληλα, ο Ερντογάν επικαιροποίησε και τα στοιχεία για τους νεκρούς και τους τραυματίες. «Η σεισμική καταστροφή που έλαβε χώρα τη Δευτέρα, έπληξε 10 από τις επαρχίες μας. Βρισκόμαστε στο κέντρο των 10 επαρχιών μας. Δυστυχώς, ο αριθμός αυτών που έχασαν τη ζωή τους είναι 8.574. Ο αριθμός των τραυματιών είναι 49.133, ο αριθμός των κατεστραμμένων κτιρίων είναι 6.444. Έχουμε κινητοποιήσει όλους τους πόρους μας και το κράτος πραγματοποιεί τις δραστηριότητές του με τους δήμους, ιδιαίτερα την AFAD, με όλα τα μέσα που διαθέτει». Πλέον, ο συνολικός αριθμός νεκρών σε Τουρκία και Συρία (έχουν επιβεβαιωθεί 2.662 θάνΑτοι) ανέρχεται σε 11.236.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε οικονομική βοήθεια 494 ευρώ (10.000 λίρες) σε κάθε οικογένεια για την ανακούφιση των προβλημάτων τους.

Ανατολική Ανατολία: Ρήγματα 300 χιλιομέτρων επηρέασε ο σεισμός, μπορεί να δώσουν νέους ισχυρούς μετασεισμούς

Σε μία ακτίνα μήκους άνω των 300 χιλιομέτρων στο μεγάλο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας, έχει επεκταθεί η ζώνη όπου είναι πιθανόν να σημειωθούν μετασεισμοί ή άλλοι σεισμοί, μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου και συγκλόνισε το νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας και τη Συρία.

Πρόκειται για ρήγματα, τα οποία έχουν ωριμάσει και επηρεάζονται από την ανακατανομή των τεκτονικών τάσεων που προκάλεσε η διάρρηξη του κυρίου σεισμού, που εκτείνεται σε μήκος 100 χιλιομέτρων.

«Η αρχική διάρρηξη από το σεισμό 6/2/2023 Μ7.8 , στο νότιο τμήμα του ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας, ήταν της τάξης των 100 χιλιομέτρων. Αυτή η παραμόρφωση έκανε ανακατανομή τεκτονικών τάσεων, μεταφορά τάσεων στο βορειοανατολικό και νοτιοδυτικό τμήμα του ρήγματος και σε τμήματα ανατολικά και δυτικά.

Από αυτές τις περιοχές ενεργοποιήθηκε άλλο ρήγμα βορειοδυτικής διεύθυνσης το οποίο βρίσκεται 95 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του κύριου σεισμού και έδωσε τον ισχυρό σεισμό των 7,5 βαθμών, 9 ώρες αργότερα. Αυτός ο σεισμός ακολουθήθηκε από δικούς του μεγάλους μετασεισμούς με μεγέθη της τάξης άνω των 6 βαθμών», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ομ. καθηγητής Νεοτεκτονικής και Παλαιοσεισμολογίας του Τμήματος Γεωλογίας ΑΠΘ, Σπύρος Παυλίδης.

Σημαντικό είναι, όπως εξήγησε ο κ. Παυλίδης, ότι «αυτά τα δεδομένα μας δείχνουν ποια τμήματα του ρήγματος ή ποια γειτονικά ρήγματα είναι στη ζώνη ανακατανομής τάσεων». «Όποια από αυτά είναι ώριμα, όπως εκείνο που έδωσε τον σεισμό των 7,5 βαθμών, είναι υποψήφια για μετασεισμούς ή άλλους σεισμούς στην περιοχή. Δείχνουν δηλαδή στη ζώνη γύρω από το ρήγμα σε ακτίνα 300 χιλιομέτρων ποια ρήγματα είναι πιθανόν να ενεργοποιηθούν», διευκρίνισε.

Τα δεδομένα για τον υπολογισμό της μεταφοράς τάσεων αντλούνται από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (United States Geological Survey) και διαρκώς επικαιροποιούνται.

Η ζώνη των 300 χιλιομέτρων, «είναι μία πολύ μεγάλη ζώνη», παρατήρησε ο καθηγητής του ΑΠΘ, διευκρινίζοντας ότι η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ είναι σε διαρκή επικοινωνία με συναδέλφους τους στην Τουρκία οι οποίοι συλλέγουν καθημερινά δεδομένα για τις εδαφικές παραμορφώσεις.

Όπως πρόσθεσε, η γεωλογική μελέτη αναμένεται να δώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα για τις επιφανειακές διαρρήξεις και τα άλλα φαινόμενα επιφανειακής παραμόρφωσης, όπως ρωγμές, ρευστοποιήσεις εδαφών, κατολισθήσεις. Σε κάθε περίπτωση η παρατήρηση υπαίθρου θα απαιτήσει μήνες έρευνας.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα