Ωρολογιακές βόμβες που θα εκραγούν σε έναν επόμενο σεισμό ή μετασεισμό έχουν μετατραπεί δεκάδες κτίρια στην Αττική εξαιτίας του σεισμού της περασμένης Παρασκευής. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία τα κτίρια που χρειάζονται άμεσα κατεδάφιση στο λεκανοπέδιο δεν ξεπερνούν τα πενήντα εκ των οποία των περισσότερα βρίσκονται σε Αθήνα και στην δυτική Αττική.
Οι δήμαρχοι ζητούν πλέον την συμβολή της κυβέρνησης προκειμένου να γίνουν άμεσα οι κατεδαφίσεις πριν τα κτίρια πέσουν σε ανύποπτο χρόνο και προκαλέσουν ατυχήματα σε ανύποπτους πολίτες και επιπλέον υλικές καταστροφές.
Ηδη στο δήμο Αθηναίων όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Μπρούλιας μετά την οριστική καταγραφή που έγινε από τα συνεργεία του δήμου στα εγκαταλειμμένα ή ασυντήρητα διατηρητέα, για δεκατρία από αυτά εκδίδονται άδειες κατεδάφισης. Επιπλέον, τα κλιμάκια μηχανικών του Δημοτικού Βρεφοκομείου της Αθήνας έκριναν ότι για προληπτικούς λόγους (επισκευές στην τοιχοποιία και επανέλεγχοι) δεν θα λειτουργήσουν σήμερα Δευτέρα 22 Ιουλίου τρεις βρεφονηπιακοί σταθμοί.
Στο δήμο Φυλής ο σεισμός προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε πέντε κτίρια τα οποία είχαν κτυπηθεί και από τον σεισμό του 1999 και τώρα πλέον πρέπει να κατεδαφιστούν. Η Δημοτική Αρχή έχει τοποθετήσει προστατευτικές ταινίες απαγορεύοντας την διέλευση πεζών κάτω από αυτά και τώρα ζητά από την κυβέρνηση να συνδράμει προκειμένου τα κτίρια αυτά, που ανήκουν σε ιδιώτες, να κατεδαφιστούν άμεσα καθώς εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια.
Να σημειωθεί ότι στο Καλλικρατικό δήμο Φυλής έχει ενταχθεί ο πρώην δήμος Άνω Λιοσίων ο οποίος το 1999 είχε σχεδόν ισοπεδωθεί μετά τον καταστροφικό σεισμό που είχε προκαλέσει το ρήγμα της Πάρνηθας. Έκτοτε η Δημοτική Αρχή προχώρησε στην ανοικοδόμηση της πόλης αλλά όπως φάνηκε υπάρχουν ακόμη σπίτια που είχαν υποστεί ζημιές και ακόμη δεν έχουν κατεδαφιστεί προφανώς εξαιτίας των ιδιοκτητών τους.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στους δήμος Αχαρνών και Ασπροπύργου ενώ ζήτημα έχει δημιουργηθεί και το λιμάνι του Πειραιά όπου έπεσε τοίχος από το διατηρητέο κτίριο φάντασμα του ΟΛΠ.