Παραμένουν σε επιφυλακή Αρχές και κάτοικοι, καθώς συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες. Τις πρώτες πρωινές ώρες και χθες βράδυ καταγράφηκαν δυο σεισμικές δονήσεις στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποίησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.

Συγκεκριμένα στις 01:08 καταγράφτηκε σεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ 23 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και χθες Κυριακή στις 22:55 σεισμός 4,2 βαθμών 18 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της ίδιας κοινότητας, κατά την πηγή αυτή.

Και οι δυο σεισμικές δονήσεις χαρακτηρίστηκαν «ασθενείς» από το Ινστιτούτο.

ΕΚΠΑ: Περισσότεροι από 19.200 σεισμοί έως και τις 14 Φεβρουαρίου

Να σημειωθεί ότι κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ της 26ης Ιανουαρίου και της Παρασκευής 14ης Φεβρουαρίου καταγράφτηκαν πάνω από 16.900 σεισμοί μεγέθους άνω του ενός βαθμού στη ζώνη μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης, σύμφωνα με το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας (ΕΚΠΑ). Η πηγή αυτή έκανε λόγο χθες Κυριακή για «σταδιακή μείωση» της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 14 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ (http://dggsl.geol.uoa.gr/) έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 19.200 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ για την σεισμικότητα στην περιοχή των Κυκλάδων. Σχετική ύφεση παρουσιάζει η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού - Παραμένουν ως έχουν τα προληπτικά μέτρα

Συγκεκριμένα καταγράφηκαν άνω των 16.900 με μεγέθη Μ ≥ 1.0. Στις 14 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 750 σεισμοί, με ~100 να έχουν μέγεθος Μ ≥ 2.5, 3 σεισμούς με Μ ≥ 4.0, και κανέναν (0) σεισμό με Μ ≥ 4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος M=4.1. Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 15η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 94 σεισμοί, εκ των οποίων κανένας (0) με μέγεθος M ≥ 4.0, ενώ οι ισχυρότεροι σεισμοί σημειώθηκαν στις 05:37:43 και 09:12:50 (τοπική ώρα) και είχαν μέγεθος 3.9.

Συνεχίζεται μια σταδιακή μείωση στην ημερήσια συχνότητα σεισμών. Το μεγαλύτερο μέρος της σεισμικής δραστηριότητας συνεχίζει να εντοπίζεται νοτιοδυτικά της Ανύδρου, με μικρή τάση μετανάστευσης προς τα νοτιοδυτικά. Η τελευταία συνδέεται με τη μικροσεισμική έξαρση που παρατηρήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου μεταξύ ~20:00 και 22:00 (τοπική ώρα), η οποία έχει παρόμοιο χαρακτήρα με προηγούμενες εξάρσεις που παρατηρούνται από τις 26 Ιανουαρίου. Στις 15 Φεβρουαρίου δεν παρατηρήθηκε ανάλογη έξαρση.