Δεκάδες είναι οι σεισμοί που προκαλούν μια πρωτοφανή ακολουθία με το επίκεντρο να είναι μεταξύ της Σαντορίνης και της Αμοργού.
Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη (6/2) στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης, με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας να καταγράφει ακόμη έξι δονήσεις άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Είμαστε ένα βήμα πριν τη σταθεροποίηση των σεισμών
« Οι χθεσινοί σεισμοί και οι σημερινοί το βράδυ που μας πέρασε, δηλαδή όλη αυτή η σεισμικότητα εντάσσεται στο πλαίσιο της ακολουθίας της σμηνοσειράς. Δεν έχει αλλάξει η εκτίμησή μας ότι το καλό σενάριο, αυτό δηλαδή της σμηνοσειράς, το οποίο όμως είναι και το πιο αργό στο χρόνο, εξακολουθεί και παραμένει ως κυρίαρχο» τόνισε ο Γενικός Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Θανάσης Γκανάς μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις».
«Σε ύφεση δεν είναι με τίποτα αυτό να το ξεκαθαρίσουμε. Υπάρχει μια εξέλιξη της ακολουθίας. Είμαστε προς τη σταθεροποίηση. Δηλαδή η κλιμάκωση η οποία υπήρχε βλέπουμε ότι αρχίζει και μειώνεται. Αυτή η ένταση, αρχίζει και μειώνεται, δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμα. Είμαστε ένα βήμα πριν τη σταθεροποίηση».
Στην ερώτηση τι θα θεωρήσει σταθεροποίηση ο κ. Γκανάς απάντησε «εάν σταματήσουν οι σεισμοί του μεγέθους 5 και οι σεισμοί αυτοί αρχίζουν και γίνονται 4, 3,5 και ούτω καθεξής».
Σχετικά με τη δόνηση των 5,2 Ρίχτερ ανέφερε «είναι από τον ίδιο εστιακό χώρο που είχαμε και την υπόλοιπη σμηνοσειρά, δηλαδή κοντά στη νησίδα Άνυδρος. Αυτός ο σεισμός προκαλεί αρκετούς μετασεισμούς στην ίδια περιοχή. Έτσι εξηγείται αυτό το ξέσπασμα πολλών σεισμών με μέγεθος 4, 4,,4,5, το οποίο σημειώνεται μέχρι και τώρα».
Πρόσθεσε ότι « Έχουμε πάρει δεδομένα από το εθνικό δίκτυο του Κτηματολογίου, το Hepos, το οποίο μας τα διέθεσε για επιστημονική έρευνα και από τα οποία βρήκαμε ότι η παραμόρφωση η οποία υπάρχει στην περιοχή των νοτίων Κυκλάδων εστιάζεται μόνο στην Καλντέρα. Έχουμε αναλύσει τα δεδομένα από τη Σαντορίνη, από την Ίο, από την Αμοργό, από τη Νάξο και από τη Φολέγανδρο και δεν βρήκαμε καμία μα καμία απόκλιση από την ηρεμία».
Σεισμός στη Σαντορίνη - Επρόκειτο για τον κύριο σεισμό;
Την άποψη πώς όσα συμβαίνουν με τους σεισμούς στη Σαντορίνη είναι κάτι αναμενόμενο και αφορούν μία «προσεισμική ακολουθία» που είναι η εξέλιξή του φαινομένου και της σεισμοσειράς, επανέλαβε το πρωί της Πέμπτης με ανάρτησή του στο Facebook ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μετά τα 5,2 Ρίχτερ το βράδυ της Τετάρτης.
«Το μεγάλο ερωτηματικό τώρα είναι: επρόκειτο για τον κύριο σεισμό;» προσθέτει ο κ. Παπαδόπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο «εργαζόμαστε εντατικά και ίσως απαντήσουμε εντός της ημέρας. Υπομονή!».
Αναλυτικά η ανάρτηση:
«Ο χθεσινοβραδυνός σεισμός 5,2 επαλήθευσε την εκτίμηση μου, διατυπωμένη δημόσια, ήδη από το περασμένο Σάββατο και συνεχώς καθημερινά, ότι βρισκόμαστε σε προσεισμική ακολουθία. Το μεγάλο ερωτηματικό τώρα είναι: επρόκειτο για τον κύριο σεισμό; Εργαζόμαστε εντατικά και ίσως απαντήσουμε εντός της ημέρας. Υπομονή!»
Κίνδυνος κατολισθήσεων
Ο Ευθύμιος Λέκκας μίλησε για το μοναδικό σεισμικό σύμπλεγμα της Σαντορίνης και επισήμανε τον υψηλό κίνδυνο κατολισθήσεων στο νησί. «Ο Αθηνιός είναι μια περιοχή υψηλής διακινδύνευσης, καθώς εκεί συγκεντρώνονται κάθε χρόνο 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι» είπε ο κ. Λέκκας, προσθέτοντας πως γίνονται έργα για να μειωθούν οι κίνδυνοι που εγκυμονούν.
Ενώ παρουσίασε τις πέντε περιοχές υψηλής κατολισθητικής διακινδύνευσης και συγκεκριμένα:
- Ο Παλαιός Λιμένας Φηρών
- Το Λιμάνι Αθηνιού
- Το οδικό δίκτυο στον Όρμο
- Η Οία, με έμφαση στις περιοχές Αμμούδι και Αρμένη
- Η Θηρασιά (ο οικισμός Κόρφου και το ανάντι τμήμα του Μονοπατιού)
Απομειώνεται το ενδεχόμενο για μεγάλο σεισμό
Ο ίδιος, σε δηλώσεις του το πρωί στο mega, είπε πως συνολικά από χθες στις 12.30 έως σήμερα έχουμε πάνω από 100 σεισμούς συνολικά, όλων των μεγεθών. «Και όλη αυτή η δραστηριότητα είναι σε καλό επίπεδο και είναι θετικό γιατί όσο περνάνε οι μέρες και έχουμε τέτοια έντονή σεισμικότητα, αυτό σημαίνει ότι εκτονώνεται ενέργεια. Συνεπώς μέσα από αυτή την διαδικασία απομειώνεται το ενδεχόμενο να έχουμε, έναν μεγάλο σεισμό όπως είχαμε πει, γύρω στους 6 βαθμούς -με μικρή πιθανότητα όμως- και επιταχύνεται η διαδικασία χρονικά για την εκτόνωση του φαινομένου όταν διατηρηθεί σε τέτοιο επίπεδο», είπε.
Ανέφερε επίσης πως «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, αλλά δεν θα δούμε σεισμό 6 και πάνω από 6 Ρίχτερ, και επιπλέον γίνεται μικρότερο το χρονικό διάστημα που έχουμε υπολογίσει από τη συνολική διάρκεια των φαινομένων. Αν πχ έχουμε υπολογίσει να κρατήσει 4 βδομάδες το φαινόμενο, τότε μικραίνει ο χρόνος -όχι δραστικά αλλά μικραίνει. Είναι μια φυσιολογική εξέλιξη που είναι λογική και όλοι περιμένουμε. Βεβαίως η φύση δεν δρα με βάση τη δική μας λογική, μπορεί να δούμε και φαινόμενα που δεν υπολογίζουμε για την Ελλάδα», συνέχισε ο κ. Λέκκας.
Σε εξέλιξη το φαινόμενο
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε πως «το 5.2 Ρίχτερ που έγινε χθες δεν αλλάζει τις εκτιμήσεις, δεν αλλάζει την εικόνα. Μια σμηνοσειρά, ένα σμήνος σεισμών έχει ένα εύρος μεγεθών. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα υπάρξει ένα μέγεθος 5 Ρίχτερ και από εκεί και πάνω δεν πάμε. Μπορεί να έχουμε και κάποιες μικροαποκλίσεις». Συνέχισε λέγοντας πως «αυτή τη στιγμή αυτό που βλέπουμε είναι ένα φαινόμενο σε εξέλιξη. Θεωρώ ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση. Έχουμε μπει σε μια φάση αρκετά πιο σταθερή από ό,τι στην αρχή. Βεβαίως και υπάρχει αισιοδοξία με την έννοια ότι για να πας στην αποκλιμάκωση πρέπει να πας μέσα από μια σταθερή φάση. Πριν από μερικές ημέρες βλέπαμε την σεισμικότητα να ανεβαίνει κατακόρυφα. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια μεγαλύτερη σταθερότητα».