Πίνακα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης προς τη διευκόλυνση εργαζομένων, επιχειρήσεων και λογιστών, ανάρτησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.
Όπως αναφέρει, ο πίνακας με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αφορά την υποβολή εντύπων επιχειρήσεων και εργαζομένων, με βάση το ΑΦΜ, τους χρόνους διορθώσεων και τους χρόνους καταβολής των 800 ευρώ (σε τρεις φάσεις).
Στο μήνυμά του στο twitter, ο υπουργός Εργασίας επισημαίνει ότι άμεσα εκδίδεται εγκύκλιος.
Δείτε τον πίνακα:
Την ίδια ώρα ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε πως από την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει η καταβολή των 800 ευρώ στους δικαιούχους ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τα μέτρα στήριξης να επαναληφθούν και για το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου ενώ εκτίμησε ότι η ύφεση θα φτάσει κοντά στο 4%.
Οι πιστώσεις προς το υπουργείο Εργασίας έχουν ήδη γίνει από το υπουργείο Οικονομικών.
Όπως είπε νωρίτερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Χρήστος Σταϊκούρας,υπάρχει η δυνατότητα, από την επόμενη κιόλας εβδομάδα να γίνουν οι πληρωμές των πρώτων αιτήσεων που έχουν υποβληθεί. Η διευθέτηση θα γίνει από το υπουργείο Εργασίας, το οποίο όπως ενημέρωσε νωρίτερα ο Γιάννης Βρούτσης έχει κάνει τον εξής προγραμματισμό:
Για όλες τις αιτήσεις, που θα υποβληθούν έως τις 10 του μήνα, θα υπάρξει μια διακοπή για τρεις ημέρες, από τις 10 μέχρι τις 12 Απριλίου, προκειμένου να γίνουν οι όποιες
διορθώσεις, ώστε οι πρώτες πληρωμές να γίνουν στο χρονικό διάστημα από τις 13, 14 και 15 Απριλίου.
Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον Γιάννη Βρούτση, εκτός από το επίδομα των 800 ευρώ, θα καταβληθεί προσπάθεια, ώστε να δοθεί και η προκαταβολή των 400 ευρώ στους επιστήμονες, που θα μπουν στη διαδικασία της ηλεκτρονικής τηλεκπαίδευσης και μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα, ιδανικά, μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη και το δώρο Πάσχα στους 110.000 περίπου εργαζόμενους στον τομέα της δημόσιας Υγείας (υγειονομικούς, υπαλλήλους ΕΚΑΒ,λοιπούς δικαιούχους).
Όσον αφορά στα επιδόματα των 800 ευρώ, τα στατιστικά διαμορφώνονται έως και το βράδυ του Σαββάτου 4/4, ως εξής, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών: Έχουν υποβληθεί 481.000 αιτήσεις από επιχειρήσεις και από την πλευρά των εργαζομένων 220.000.
Για να δοθεί μία τάξη μεγέθους του ρυθμού υποβολής των αιτήσεων και δεδομένου ότι από τους εργαζόμενους υποβάλλονται βάσει του λήγοντα αριθμού του φορολογικού τους μητρώου, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μέχρι τις 12:00 την Κυριακή 5/4, οι αιτήσεις των εργαζομένων είχαν φτάσει στις 233.040. Αυτοί έχουν και τις μεγαλύτερες πιθανότητες να πληρωθούν την επόμενη εβδομάδα, ή το αργότερο έως 13-14 Απριλίου.
Οι προθεσμίες λήγουν βάσει του αριθμού του φορολογικού τους μητρώου, για τους εργαζόμενους έως και τις 10 Απριλίου, εφόσον αυτοί απασχολούνται σε επιχειρήσεις, οι οποίες έκλεισαν με απόφαση της κυβέρνησης.
Για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, οι οποίοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πληγεί, ισχύουν οι εξής προθεσμίες: Οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την αίτησή τους έως τις 20 Απριλίου και οι εργαζόμενοι αυτών των επιχειρήσεων μέχρι τις 30 Απριλίου.
Οι ημερομηνίες καταβολής
“Στις 10 Απριλίου κλειδώνει το σύστημα, θα σταματήσουμε να δεχόμαστε αιτήσεις, και έως τις 12 Απριλίου θα δεχθούμε διορθώσεις. Στις 14 Απριλίου θα υπάρξει κενή μέρα για να προετοιμαστούμε και στις 15, 16 και 17 Απριλίου το πρώτο κύμα πληρωμών των 800 ευρώ αφορολόγητα, ακατάσχετα, καθαρά, μη συμψηφιστέα με μια δόση είτε για τους εργαζομένους που ανήκουν στις επιχειρήσεις που ανεστάλη η λειτουργία τους ή στις επιχειρήσεις που έχει υποστεί πλήγμα η επιχείρησή τους λόγω της κρίσης” ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Για την Εργάνη δίνεται η δυνατότητα διορθώσεων στις 10,11 και 12 Απριλίου.
Όσον αφορά το δεύτερο κύμα, 21,22 και 23 Απριλίου θα υπάρξει δυνατότητα διορθώσεων, 24 πάλι κενή μέρα προετοιμασίας των συστημάτων, και 25,26 και 27 Απριλίου θα γίνει το δεύτερο κύμα πληρωμών. Το επόμενο κύμα θα είναι μέσα στο Μάιο 5,6 και 7 Μαΐου.
“Στο δεύτερο κύμα αιτήσεων, που γίνεται με βάση το τελευταίο στοιχείο του ΑΦΜ δεν χάνει κανείς τη δυνατότητα υποβολής άλλα αν κάνει λάθος ή χάσει την προθεσμία η πληρωμή θα πάει μια εβδομάδα αργότερα” διευκρίνισε ο Γιάννης Βρούτσης.
Οι επιστήμονες θα λάβουν τα 400 ευρώ τη Μεγάλη Πέμπτη και τα υπόλοιπα 200 ευρώ μέσα στον Απρίλιο.
Για τους αυτοαπασχολούμενους ο υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι έχει τεθεί θέμα καταβολής 600 ευρώ επίσης αφορολόγητα, ακατάσχετα, καθαρά μη συμψηφιστέα μέσα από ξεχωριστό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο μέσω πόρων του ΕΣΠΑ. “Τιμούμε το παραγωγικό δυναμικό της χώρας, αλλά οι πόροι δεν είναι ατελείωτοι, δεν υπάρχουν κάπου λεφτά που λιμνάζουν και δεν τα δίνουμε, αξιοποιούμε και τον τελευταίο πόρο” επισήμανε ο υπουργός.
“Όλοι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που δεν έχουν πληγεί ή δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία τους θα πάρουν το Δώρο του Πάσχα Μεγάλη Τετάρτη ή Μεγάλη Πέμπτη” ξεκαθάρισε.
“Αυτές οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με διοικητική εντολή ή έχουν υποστεί πλήγμα στο τζίρο τους έχουν δυνατότητα καταβολής έως τις 30 Ιουνίου. “Αν μπορούν και νωρίτερα να από τις 30 Ιουνίου καταβάλουν το Δώρο ας το κάνουν” διευκρίνισε ο Γιάννης Βρούτσης.
“Εφόσον τα δεδουλευμένα δεν αντιστοιχούν στο πλήρες Δώρο του Πάσχα με εντολή του πρωθυπουργού ο κρατικός προϋπολογισμός θα καλύψει τη διαφορά” είπε.