Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται από το μεσημέρι της Παρασκευής (4/10) ο νομός Ηλείας καθώς έχουν ξεσπάσει εννέα πυρκαγιές εκ των οποίων οι τρεις συνεχίζουν να καίνε ανεξέλεγκτες, παρά τις ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις που έχουν σπεύσει στα πύρινα μέτωπα.

Ο μεγάλος αριθμός των φωτιών μέσα σε διάστημα μερικών ωρών, προκάλεσε σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης Βασίλη Κικίλια, για τον συντονισμό των πύρινων μετώπων, ενώ δόθηκε εντολή και ήδη βρίσκεται στην Ηλεία, Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Το κλιμάκιο αναμένεται να συλλέξει στοιχεία, σχετικά με αίτια που προκάλεσαν τις σημερινές φωτιές.

Σε εξέλιξη βρίσκονται μέχρι αυτήν την ώρα τρεις φωτιές σε Ήλιδα, Νέα Μανωλάδα και Αρχαία Ολυμπία για τις οποίες μάλιστα εστάλησαν και μηνύματα στους κατοίκους (δύο εξ αυτών) να εκκενώσουν τα χωριά τους.

Σοβαρό τραυματισμό υπέστη πυροσβέστης που επιχειρούσε στο Γεράκι Ηλείας. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική πρόκειται για δασοκομάντο της 6ης ΕΜΟΔΕ. Ο πυροσβέστης διακομίζεται με ελικόπτερο Bell στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι υπέστη συντριπτικό κάταγμα.

Σύσκεψη του Βασίλη Κικίλια για τις φωτιές στην Ηλεία

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια για τον συντονισμό των αρμόδιων Αρχών στην αντιμετώπιση της φωτιάς που είναι σε εξέλιξη στο Γεράκι Ηλείας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν συναρμόδια υπουργεία, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, σωμάτων ασφαλείας, των ενόπλων δυνάμεων καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση και για την πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή του Πανόπουλου Ηλείας.

Νέα Μανωλάδα

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα της Παρασκευής (04/10) στο νομό Ηλείας και συγκεκριμένα στη Νέα Μανωλάδα.

Η φωτιά που ξέσπασε από άγνωστη αιτία και καίει χαμηλή βλάστηση, κινητοποίησε ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής που έχουν σπεύσει στο σημείο.

Αναλυτικότερα επιχειρούν 12 πυροσβέστες με πέντε οχήματα, τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο ενώ συνδράμουν και υδροφόρες του δήμου.

Φωτιά στον Δήμο Ήλιδας

Νέο μήνυμα, μέσω του 112, εστάλη στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων της περιοχής Χάβαρι, του Δήμου Ήλιδας, στην Ηλεία, προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών, λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη σε δασική έκταση, στην περιοχή Γεράκι.

Νωρίτερα με μήνυμα του 112, οι κάτοικοι της περιοχής Τσιχλέικα, Κρυόνερο, Βρετέικα κλήθηκαν να απομακρυνθούν προς Αμαλιάδα.

Επί τόπου επιχειρούν 60 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων της 6ης ΕΜΟΔΕ και 13 οχήματα.

Από αέρος συνδράμουν 3 Ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη.

Φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία

Νέα πυρκαγιά σε δασική έκταση εκδηλώθηκε στην Ηλεία και συγκεκριμένα στην περιοχή Πανόπουλου, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Στο πύρινο μέτωπο επιχειρούν 32 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 10 οχήματα, ενώ πέντε πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού.