Πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουλίου 2024,το συνέδριο της  Εταιρείας Επιστημόνων Επικοινωνίας και Δημοσιογράφων,  με τη συνεργασία του Δήμου Λέρου, την Ένωση Ξενοδόχων Λέρου-Λειψών, και την στήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Λέρου-Καλύμνου-Αστυπάλαιας. Η  5η   Διεπιστημονική Συνάντηση είχε  θέμα: «Ιστορικός-Θρησκευτικός Τουρισμός και Θαλάσσιος  τουρισμός – Η περίπτωση της Λέρου». Η Διεπιστημονική Συνάντηση πραγματοποιήθηκε  στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στα Άλιντα Λέρου. Το καλωσόρισμα – Χαιρετισμός έγινε από τον Δήμαρχο της Λέρου κ.Τιμόθεο Κωττάκη. Χαιρετισμό απηύθυναν στο συνέδριο οι Βουλευτές Δωδεκανήσου και πρώην Υφυπουργοί  Τουρισμού κ.Μάνος Κόνσολας και κ.Γεώργιος Νικητιάδης.

sinedrio1.jpg

Ο κ.Μάνος Κόνσολας τόνισε μεταξύ άλλων ότι στη Λέρο οι οικισμοί Λακκί και Λέπιδα που  έχουν χαρακτηρισθεί ως ιστορικοί τόποι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν περαιτέρω με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη του ιστορικού  τουρισμού. Αντίστοιχα οι υποδομές στη Λέρο θα μπορούσαν να στηρίξουν τη λειτουργία ΜΟΥΣΕΙΟΥ Ιστορίας Β ΄Παγκοσμίου Πολέμου ,όπως και Μουσείο εικονικής πραγματικότητας  και ψηφιακής απεικόνισης της Μάχης της Λέρου. Αλλά και καταδυτικό πάρκο με σημείο αναφοράς τα πολλά ναυάγια που υπάρχουν από την περίοδο του δεύτερου παγκόσμιου  πολέμου.
Ο κ.Γιώργος Νικητιάδης όπου μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Η Λέρος σαφώς και μπορεί και πρέπει να συνδυάσει το θαλάσσιο, τον ιστορικό και τον θρησκευτικό τουρισμό. Το πλήθος των μνημείων από την εποχή της αρχαιότητας έως την περίοδο της Ιταλοκρατίας μαζί με τις φυσικές ομορφιές αλλά και τις δυνατότητες ανάπτυξης του καταδυτικού τουρισμού με πλήθος ναυαγίων που διαθέτει με κυριότερο αυτό του αντιτορπιλικού «Βασίλισσα ΟΛΓΑ», δίνουν τεράστιες δυνατότητες στο τουρισμό του νησιού.

Αναφέρθηκε επίσης ότι ως Υφυπουργός Τουρισμού είχε αναλάβει την πρωτοβουλία της σύστασης για πρώτη φορά στην Ελλάδα Επιτροπής Θρησκευτικού Τουρισμού. Στόχος της Επιτροπής ήταν η κατάρτιση ενός επιχειρησιακού σχεδίου με επιμέρους πρωτοβουλίες έτσι ώστε να αναδειχθούν τα σημεία ενδιαφέροντος θρησκευτικών περιηγήσεων και προσκυνημάτων. Η Λέρος έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτύξει την συγκεκριμένη μορφή του τουρισμού. Στην συνέχεια ,ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέρου- Λειψών κ. Μανώλης Μαθιουδάκης τόνισε τον στόχο όλων των συνδιοργανωτών της Εκδήλωσης που είναι η Τουριστική Προβολή και Ανάπτυξη του νησιού μας, σε συνδυασμό με την διατήρηση της φυσιογνωμίας, τον σεβασμό στην Ιστορία, την αρχιτεκτονική μας κληρονομιά και τις παραδόσεις μας Ανέφερε ότι η Λέρος έχει μία μοναδική στρατηγική θέση στην περιοχή ,οι δε λάτρεις των καταδύσεων έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα μοναδικά - σπάνια ναυάγια στο Πολεμικό Μουσείο της Μερικιάς αλλά το ενδιαφέρον των επισκεπτών προσελκύεται και
από τα ξεχωριστά αρχιτεκτονήματα –ιδιαίτερα μνημεία που βρίσκονται στο Λακκί και οι οικισμοί αυτοί χαρακτηρίσθηκαν ως Ιστορικοί τόποι από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στο πλαίσιο αυτό της αγαστής συνεργασίας των λαών μας, ο θαλάσσιος τουρισμός φέρνει τους κατοίκους πιο κοντά, το νησί μας γίνεται γνωστό. Τέλος, ο κ. Μαθιουδάκης τόνισε ότι με συνεχείς πρωτοβουλίες, φιλοξενίες δημοσιογράφων και Δημάρχων κατάφερε το σύνθημα «Η θάλασσα που μας χωρίζει ,να γίνει θάλασσα Ειρήνης και Συνεργασίας των λαών προωθώντας τις σχέσεις με τους τουριστικούς πράκτορες και να αποτελέσει τον πρώτο τουριστικό προορισμό για τους Τούρκους σε σχέση με τα γύρω νησιά». Τέλος, η Πρόεδρος της ΕΠΕΤΑΔ και Πρόεδρος της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής αναφέρθηκε καταρχάς στις δράσεις της Εταιρείας . Αυτά τα 10 χρόνια[από το 2014] διοργανωθήκαν διεπιστημονικές συναντήσεις –όπως και –Συνέδρια με κύριο άξονα τον Τουρισμό. Ειδικά για τη Λέρο τόνισε ότι στόχος της Συνάντησης αυτής είναι η προβολή προώθηση του νησιού ως τουριστικού προορισμού Ιστορικού-Θρησκευτικού αλλά και Αθλητικού-Θαλάσσιου λόγω των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων του.

Έτσι θα επιτευχθεί επιμήκυνση τουριστικής περιόδου, ποιοτικός τουρισμός και κυρίως διεύρυνση του κύκλου των επισκεπτών. Απαιτείται καταγραφή-προβολή των πλεονεκτημάτων. Οι τρεις μαρίνες του νησιού, η ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού, τα ξεχωριστά εκκλησιαστικά μνημεία, η εύκολη πλέον πρόσβαση με τα γειτονικά νησιά την περίοδο του καλοκαιριού βοηθούν σ’ αυτήν την κατεύθυνση .
Οι δυο ενότητες αναπτύχθηκαν σύμφωνα με το πρόγραμμα και τονίσθηκαν τα οφέλη από την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού. Ειδικότερα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας πατέρας Στέφανος στην Εισήγηση του τόνισε ότι τα εκκλησιαστικά μνημεία της Λέρου είναι ιδιαίτερης αισθητικής, ιστορικής Αξίας, αριστουργήματα οικοδομικής τέχνης που προσελκύουν όχι μόνο τους πιστούς χριστιανούς για προσκύνημα αλλά και τους επισκέπτες γενικότερα. Το Κάστρο της Παναγίας χτίσθηκε το 11ο αιώνα από τον ΒυζαντινόΑυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό Ι.Μ.Ν, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ,ο Ι.Ν. της Παναγίας της Γουρλομάτας και πολλά άλλα εκκλησιαστικά μνημεία είναι εξαιρετικού κάλους και ενδιαφέροντος. «Προσκυνήματα στα Δωδεκάνησα. Θρησκευτικά μνημεία-στολίδια στο πέρασμα του χρόνου» ήταν το θέμα της εισήγησης των Σοφία Καρεκλά, Δημοσιογράφου - Υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, του Α.Π.Θ. και του Ιωάννη Παπαδόπουλου, Υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ.

Ο Ομότιμος καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α. - Πρόεδρος της Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης Δημήτρης Χαραλάμπης μίλησε για «Το φαινόμενο του Τουρισμού από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα». «Θαλάσσιος Τουρισμός και Υπερτουρισμός. Εξελίξεις, προοπτικές και καλές πρακτικές», ήταν το θέμα της εισήγησης του κ. Γεώργιου Παπούλια, Επιστημονικού Διευθυντή του Ινστιτούτου για τη Σοσιαλδημοκρατία, Δημοσιογράφου. Ο δε δημοσιογράφος-Πολιτικός Αναλυτής-Εμπειρογνώμων της Ε.Ε. Κωνσταντίνος Μαργαρίτης ανέλυσε τον Θαλάσσιο Τουρισμό / τις ευκαιρίες και προοπτικές στα νησιά. Η κ. Δουλκέρη με τις συνεργάτιδες της ανέλυσε τον Θρησκευτικό Τουρισμό και τις προοπτικές στα Δωδεκάνησα ,και τον Αθλητικό Τουρισμό δίνοντας έμφαση στον θαλάσσιο τουρισμό. Στα οφέλη για την τουριστική ανάπτυξη των νησιών και τόνισε ιδιαίτερα την προβολή-τους από τα ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο στρογγυλό τραπέζι οι εκπρόσωποι των φορέων του Τουρισμού, οι δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου ,η Αντιδήμαρχος κ. Ελένη Χέλμη ,ο κ. Γ. Σιφουνιός του Εμπορικού Συλλόγου τόνισαν ότι απαιτείται να προβληθούν οι ιδιαιτερότητες του νησιού, οι παραλίες, η φύση, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των οικισμών.

Ο δε πατέρας Γεδεών ανέφερε ότι είναι σκόπιμο να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον όλων των επισκεπτών και όχι μόνο των πιστών χριστιανών –των προσκυνητών στους ναούς της Λέρου. Ο θρησκευτικός τουρισμός είναι μία έννοια ευρύτερη με φιλοσοφικές αναζητήσεις. Στην Πάτμο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Ιουνίου στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου του νησιού σε συνεργασία με το Δήμο Πάτμου, η 4η Διεπιστημονική Συνάντηση με θέμα «Ιστορικός - Θρησκευτικός και Θαλάσσιος τουρισμός. Η περίπτωση της Πάτμου». Τα
θέματα που αναλύθηκαν ήταν παρόμοια με τα θέματα της Συνάντησης της Λέρου. Εντοπίσθηκαν όμως οι ιδιαιτερότητες του νησιού της Πάτμου σχετικά με τον Θρησκευτικό -Προσκυνηματικό Τουρισμό που αποτελεί την ταυτότητα του νησιού λόγω της ιερότητας του τόπου, του μοναδικού παγκοσμίως από τον Πάτμιο εκπαιδευτικό κ. Μελιανό Ματθαίο.

Η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου και ο τόπος της Αποκάλυψης προσελκύουν το ενδιαφέρον των επισκετών-τριων όχι μόνο των χριστιανών αλλά και αλλοθρήσκων ή και άθεων. Όσον αφορά τον θαλάσσιο τουρισμό αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και αντίστοιχα όχι μόνο οι αθλητικές δραστηριότητες που αφορούν τον τουρισμό φέρουν κόσμο αλλά και οι επισκέψεις με τα κρουαζιερόπλοια που αυξάνονται συνεχώς, παρότι οι καιρικές συνθήκες και οι υποδομές του νησιού εμποδίζουν συχνά την πρόσβαση των πλοίων.Ο Δήμαρχος του νησιού . κ. Νικήτας Τσαμπαλάκης έδωσε έμφαση στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην Διεπιστημονική Συνάντηση στον ποιοτικό τουρισμό και ιδιαίτερα στο σεβασμό του περιβάλλοντος.