Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους, οι πιο επίσημοι Λιθουανοί υποστήριξαν πως έχουν στοιχεία και θα τα καταθέσουν για το έμμεσο «σπάσιμο» του εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο. Τα στοιχεία αναφέρουν πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει βρει εναλλακτικούς τρόπους εξαγωγής φυσικού αερίου. Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν πως «κυκλοφορούν ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια φορτωμένα με ρωσικό υγροποιημένο αέριο που θα ξεφορτώσουν σε ευρωπαϊκά λιμάνια. Φυσικά, αυτό το αέριο έχει δελτίο αποστολής «Ινδία», ενώ η Ινδία δεν παράγει αέριο, απλώς το αγοράζει από τη Ρωσία και το μεταπωλεί ως δικό της.

Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε έρευνα-μελέτη της «Novaya Gazeta» Europe (σ.σ.: πρόκειται για πρώην ρωσική εφημερίδα που μεταφέρθηκε από τη Μόσχα το 2020 κι έχει έδρα τις Βρυξέλλες) και αναφέρει πως «η ΕΕ εξακολουθεί να αγοράζει σημαντικές ποσότητες ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Μάλιστα οι παραγγελίες αυτές αυξήθηκαν σχεδόν κατά 30% τους πρώτους πέντε μήνες του 2023, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021, με τεράστια κέρδη για τους μεταφορείς». Ενδεικτική και η επίσημη δήλωση που έκανε στο Reuters o αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της Λιθουανίας Albinas Zananavičius: «Η ΕΕ εισάγει ρωσικό αέριο στο φουλ, αλλά όχι μέσω αγωγών, αλλά πλέον αγοράζοντας LNG από τη Μόσχα».

Αν συνυπολογίσει κάποιος ότι οι Αμερικανοί στις λίστες τους περιλαμβάνουν τα πάντα, ακόμα και τα τρικ, τότε κάποιοι Ελληνες πλοιοκτήτες θα πρέπει να προσέξουν πολύ τις κινήσεις τους στη θάλασσα νότια της Μεσσηνίας.