Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές εξαιτίας του νέου κύματος καύσωνα που πλήττει τη χώρα. Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις οι υψηλές θερμοκρασίες θα επιμείνουν μέχρι και την Κυριακή με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει σε ορισμένες περιοχές μέχρι και τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Σήμερα Παρασκευή οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

-Στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 38 με 40 και κατά τόπους στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου

-Στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 40 με 42 και κατά τόπους στη Θεσσαλία τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου

-Στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου

-Στη Θράκη και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Μέτρα πραστασίας προτείνουν οι ειδικοί: 

-Να καταναλώνεται άφθονο νερό ενώ καλό είναι να αποφεύγονται αλκοολούχα ροφήματα

-Να μην γίνεται έκθεση στον ήλιο κυρίως τις μεσημεριανές ώρες και ειδικά για τους ηλικιωμένους και τα παιδιά κάτω των 5 ετών

-Όσοι βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους να φορούν γυαλιά ηλίου και καπέλο

-Αν κάποιος ξαφνικά δεν αισθάνεται καλά, πονάει το κεφάλι του, νιώθει ναυτία, εμέτους, πρέπει να τον οδηγήσουμε να κάτσει σε σκιερό μέρος και να τον δροσίσουμε

-Να προτιμάται η παραμονή σε κλειστούς και κλιματιζόμενους χώρους

Μέτρα προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων από το υπουργείο Εσωτερικών

Το υπουργείο Εσωτερικών, θέτει σε εφαρμογή δεσμίδα μέτρων προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων με τηλεργασία, ειδική άδεια ή ευέλικτο ωράριο.

Ειδικότερα, για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προβλέπεται η εφαρμογή τηλεργασίας. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, τότε μπορούν να μην προσέλθουν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ειδικής άδειας.

Η υπαγωγή τους στις ευπαθείς ομάδες διαπιστώνεται βάσει των σχετικών στοιχείων που τηρούνται ήδη για τον υπάλληλο ή σε συνεργασία με τον Ελεγκτή Ιατρό της Υπηρεσίας ή τον ιατρό εργασίας ή κατόπιν προσκόμισης από τον ίδιο τον υπάλληλο σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης, από την οποία να προκύπτει η πάθηση.

Ως προς τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, οι Υπηρεσίες Προσωπικού μπορούν είτε να δώσουν οδηγίες για ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης είτε για παροχή τηλεργασίας. Ειδικά για τους υπαλλήλους που η φύση των καθηκόντων τους απαιτεί την παροχή εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας, ενώ συστήνεται η αποφυγή εργασίας τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12.00 -17:00).

Αρxαιολογικοί χώροι έως τις 17:30

Η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού ενημέρωσε ότι λόγω του καύσωνα έως και την Κυριακή 23 Ιουλίου οι ώρες λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων τροποποιείται κατά τις μεσημβρινές ώρες, με τελευταία είσοδο στις 12:00 και επανέναρξη λειτουργίας στις 17:30.