Οκτώ από τους 12 υποψηφίους στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών δεν κατάφεραν να φτάσουν το όριο του 5 τοις εκατό για την αποζημίωση της προεκλογικής εκστρατείας και αρκετοί απευθύνουν τώρα έκκληση στους ψηφοφόρους για οικονομική υποστήριξη.

«Η οικονομική κατάσταση της εκστρατείας μου είναι κρίσιμη», είπε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα η υποψήφια των Les Républicains, Valerie Pécresse, αφού συγκέντρωσε μόλις το 4,8% των ψήφων την Κυριακή. «Εχω προσωπική οφειλή ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ», πρόσθεσε ενώ παραδέχτηκε ότι η καμπάνια της ξεπέρασε συνολικά τα 7 εκατομμύρια ευρώ.

«Χρειάζομαι επειγόντως τη βοήθειά σας πριν από τις 15 Μαΐου για να εξασφαλίσω τη χρηματοδότηση της προεδρικής μου εκστρατείας», είπε, προσθέτοντας ότι ξεκινά μια εκστρατεία crowdfunding — και απηύθυνε έκκληση σε «όλους εκείνους που είναι προσκολλημένοι στον πολιτικό πλουραλισμό» για την υποστήριξή τους.

Οι προεκλογικές δαπάνες στη Γαλλία είναι αυστηρά ρυθμισμένες — με τους υποψήφιους προέδρους του πρώτου γύρου να μην μπορούν να δαπανήσουν περισσότερα από 16,85 εκατομμύρια ευρώ. Το κράτος αποζημιώνει όσους κερδίσουν πάνω από 5 τοις εκατό των ψήφων μέχρι περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ. Για όσους σκοράρουν κάτω από αυτό, η κυβέρνηση βοηθά μόνο με ποσό περίπου 800.000 ευρώ.

Ο Yannick Jadot, ο υποψήφιος των Πρασίνων, έχει υιοθετήσει παρόμοια τακτική με την Pécresse. Μέχρι τις 2 Απριλίου, η εκστρατεία του είχε ξοδέψει σχεδόν 2,2 εκατομμύρια ευρώ. Κατέγραψε μόλις 4,6 τοις εκατό στον πρώτο γύρο.

Το κόμμα «χρειάζεται την οικονομική στήριξή σας για να συνεχίσει τις ουσιαστικές του μάχες», είπε το βράδυ της Κυριακής στην ομιλία του σε ένα απογοητευμένο πλήθος. «Σας ζητώ να αποκτήσετε πρόσβαση στον ιστότοπο «Support Ecologists» για να κάνετε μια δωρεά».

Τέτοιες στρατηγικές δεν είναι πρωτοφανείς.

Μετά τις εκλογές του 2012, ο Νικολά Σαρκοζί κάλεσε τους ακτιβιστές να τον στηρίξουν με τα χρέη του — και γρήγορα συγκέντρωσε περισσότερα από 11 εκατομμύρια ευρώ για να πληρώσει τα έξοδα της προεκλογικής του εκστρατείας.

Τα συνολικά στοιχεία των δαπανών της προεκλογικής εκστρατείας για τους άλλους υποψηφίους που σημείωσαν κακή βαθμολογία την Κυριακή – από τον σκληρό δεξιό Nicolas Dupont-Aignan έως τη σκληροπυρηνική Nathalie Arthaud – είναι άγνωστα, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των ΜΚΟ για περισσότερη διαφάνεια. Επίσης, μέχρι στιγμής δεν έχουν κάνει εκκλήσεις για οικονομική βοήθεια.

Εν τω μεταξύ, παρόλο που οι Σοσιαλιστές έλαβαν τη χαμηλότερη βαθμολογία τους – κερδίζοντας 1,8 τοις εκατό των ψήφων – η εκστρατεία τους χρηματοδοτήθηκε από τον εαυτό τους. «Δεν υπάρχει χρέος που πρέπει να επιστραφεί»,  είπε  ο πρώτος γραμματέας του κόμματος Ολιβιέ Φορ, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει πτώχευση όπως πολλοί θα ήθελαν».

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν — που σημείωσαν 27,8 τοις εκατό και 23,1 τοις εκατό αντίστοιχα την Κυριακή — θα συγκρουστούν στον δεύτερο γύρο στις 24 Απριλίου.