Σε «κατάσταση επιδημίας» βρίσκεται πλέον η Γουινέα, λόγω του ιού Έμπολα που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, πέντε χρόνια αφότου έληξε η προηγούμενη, αφού επιβεβαιώθηκε ότι εντοπίστηκαν επτά κρούσματα, εκ των οποίων τα τρία ήταν θανατηφόρα, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας (ANSS) δρ. Σακόμπα Κεϊτά.
Αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο υπουργός Υγείας Ρεμί Λαμάχ έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς. Οι υπηρεσίες δεν διευκρίνισαν για ποιον λόγο ο απολογισμός αυτός μειώθηκε σήμερα στους τρεις.
Πρόκειται για την πρώτη επανεμφάνιση της ασθένειας στη Δυτική Αφρική, αφ’ ότου είχε ξεκινήσει η χειρότερη επιδημία Έμπολα στον κόσμο, το 2013, με αποτέλεσμα να πεθάνουν περισσότεορι από 11.300 άνθρωποι.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας (ANSS) δρ. Σακόμπα Κεϊτά, μια νοσηλεύτρια από τη Γκουέκε αρρώστησε στα τέλη του Ιανουαρίου, κατέληξε στις 17 με 18 Ιανουαρίου και τάφηκε την 1η Φεβρουαρίου στη Γκουέκε.
Μεταξύ αυτών που ήταν παρόντες στην κηδεία οκτώ άνθρωποι εμφάνισαν διάρροια, εμετούς και αιμορραγίες. Τρεις εξ αυτών πέθαναν και τέσσερις ακόμη νοσηλεύονται στην Ενζερεκορέ.
Σήμερα, 14 Φεβρουαρίου, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό επιβεβαίωσε ότι εντοπίστηκε άλλο ένα κρούσμα του Έμπολα στην επαρχία του Βόρειου Κίβου, όπου είχε επανεμφανιστεί ο ιός στις 7 Φεβρουαρίου.
“Ελήφθησαν όλα τα μέτρα”
Ο επικεφαλής της ANSS και ο υπουργός Υγείας τόνισαν ότι δείγματα που ελήφθησαν από τους ασθενείς αναλύθηκαν από ένα εργαστήριο που έχει δημιουργήσει η ΕΕ στην Γκουεκεντού και σε αυτά εντοπίστηκε ο ιός Έμπολα. Τα αποτελέσματα επιπλέον αναλύσεων αναμένονται σύντομα.
“Λάβαμε όλα τα μέτρα, μια ομάδα έχει μεταβεί στο σημείο για να εντοπιστούν επαφές των κρουσμάτων”, επεσήμανε ο Λαμάχ, υπογραμμίζοντας ότι “δεν έχει επανεμφανιστεί” ο ιός Έμπολα “από το 2016”.
“Ως άνθρωπος ανησυχώ, αλλά παραμένω ήρεμος διότι αντιμετωπίσαμε την πρώτη επιδημία και είναι εφικτός ο εμβολιασμός. Αύριο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κρίσης”, τόνισε.
Από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας “ενημερώθηκε για δύο πιθανά κρούσματα Έμπολα στη Γουινέα– Κονακρί”, με τον γενικό γραμματέα του οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς να αναφέρει στο Twitter ότι γίνεται έλεγχος για την επιβεβαίωση των κρουσμάτων.
Ο ιός Έμπολα εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1976 στο Ζαΐρ, νυν Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Έκτοτε ο ιός, για τον οποίο υπάρχουν δύο πειραματικά εμβόλια, αλλά καμία θεραπεία, έχει σπείρει επανειλημμένα τον τρόμο στην Αφρική.
Το 2013 ξεκίνησε από τη Γουινέα η χειρότερη επιδημία Έμπολα, η οποία εξαπλώθηκε στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. Εξαλείφθηκε το 2016 αφού είχε πλήξει 10 χώρες της δυτικής Αφρικής, αλλά και την Ισπανία και τις ΗΠΑ, και είχε προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 11.300 ανθρώπων σε σύνολο 28.600 κρουσμάτων, το 99% των οποίων εντοπίστηκε στη Λιβερία, τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε.
Ο επίσημος αριθμός των νεκρών, που σύμφωνα ακόμη και με τον ΠΟΥ, είναι μικρότερος από τον πραγματικό, είναι επτά φορές μεγαλύτερος από τον συνολικό αριθμό των θανάτων που καταγράφηκε σε όλες τις προηγούμενες επιδημίες Έμπολα.
Η δεύτερη πιο σοβαρή επιδημία Έμπολα, η δέκατη που καταγράφηκε στη ΛΔ Κονγκό, ανακοινώθηκε τον Αύγουστο του 2018 στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Επισήμως η ασθένεια εξαλείφθηκε τον Ιούνιο του 2020, αφού καταγράφηκαν 3.481 κρούσματα και 2.299 θάνατοι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Η ενδέκατη επιδημία Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό προκάλεσε τον θάνατο 55 ανθρώπων σε σύνολο 130 κρουσμάτων στην επαρχία του Ισημερινού, στα νοτιοδυτικά. Επισήμως εξαλείφθηκε στις 18 Νοεμβρίου.
Όμως η Κινσάσα ανακοίνωσε στις 7 Φεβρουαρίου μια νέα “επανεμφάνιση” της ασθένειας στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου ο ΠΟΥ έστειλε ομάδα επιδημιολόγων και προετοιμάζει εκστρατεία εμβολιασμού. Στις 10 Φεβρουαρίου οι αρχές της ΛΔ Κονγκό κατέγραψαν δύο θανάτους από το νέο κύμα της επιδημίας Έμπολα στην επαρχία Βόρειο Κίβου.