Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ αναγκάστηκε να προστατευθεί από πυραυλική επίθεση κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Οδησσό.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, χρειάστηκε να βρει καταφύγιο κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Οδησσό λόγω πυραυλικής επίθεσης που έλαβε χώρα στην πόλη, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Ντένις Σμιχάλ, «οι συμμετέχοντες έπρεπε να διακόψουν τη συζήτηση για να βρουν καταφύγιο καθώς πύραυλοι έπληξαν ξανά την περιοχή».

Σύμφωνα με το φιλοουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων NEXTA, την ώρα που ο Πούτιν έστρωνε με λουλούδια την πόλη της Οδησσού για την τελετή Νίκης στη Μόσχα, τέσσερις πύραυλοι Oniks εκτοξεύτηκαν προς την περιοχή της Οδησσού από την επικράτεια της προσαρτημένης Κριμαίας. Τα επακόλουθα του βομβαρδισμού διακρίνονται στο παρακάτω βίντεο:

Ο Σαρλ Μισέλ από την πλευρά του έγραψε στο Twitter ότι μετέβη στην Οδησσό για να γιορτάσει την Ημέρα της Ευρώπης.

 

«Δεν είστε μόνοι. Η ΕΕ βρίσκεται στο πλευρό σας», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καταγγέλλοντας τη «ρωσική επιθετικότητα» κατά της Ουκρανίας, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Σαρλ Μισέλ: Στην Οδησσό για τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού
Ο Μισέλ επισκέφθηκε την πόλη της νοτιοδυτικής Ουκρανίας για να δει τον αντίκτυπο του πολέμου της Ρωσίας στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
Αυτός ο αποκλεισμός «όχι μόνο βλάπτει την ουκρανική οικονομία, αλλά εμποδίζει επίσης την πρόσβαση του κόσμου σε ζωτικής σημασίας τρόφιμα και θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια», πρόσθεσε αυτή η πηγή.

Ειδικότερα, ενημερώθηκε από τον αρχηγό του ναυτικού της Ουκρανίας για τις ζημιές που προκάλεσαν οι ρωσικοί πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από τη θάλασσα και μπόρεσε να δει από πρώτο χέρι την καταστροφή ενός κτιρίου κατοικιών και τις επιπτώσεις της στους αμάχους.

Σύμφωνα, πάντως, με τον υπουργό Γεωργίας της χώρας, Μίκολα Σόλσκιι, η Ουκρανία παρά τον πόλεμο κατάφερε να διατηρήσει μία ελπιδοφόρα παραγωγή και εξαγωγή σιτηρών το τελευταίο δίμηνο, σπέρνοντας περί τα 70 εκατομμύρια στρέμματα εαρινών σιτηρών φέτος, 25% έως 30% λιγότερο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, και εξάγοντας 1,090 εκατομμύριο τόνους σιτηρών τον Απρίλιο, παρά τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών από τους Ρώσους.

Οι συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, στις οποίες συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μέσω τηλεδιάσκεψης από το Κίεβο, επικεντρώθηκαν στο πώς η ΕΕ θα μπορούσε να συνεχίσει να υποστηρίζει καλύτερα την Ουκρανία στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών, οικονομικών και στρατιωτικών προκλήσεων.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, τον ευχαρίστησε για το «θάρρος» του και την επίσκεψή του στην Οδησσό, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας. «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πολιτική σας υποστήριξη, για την παρουσία σας. Για το γεγονός ότι βλέπετε την Ουκρανία στο εγγύς μέλλον ισότιμη με άλλα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας», υπογράμμισε ο Ζελένσκι.