Για τρίτο συνεχόμενο 24ωρο, χθες Πέμπτη 7 Μάη, η αστυνομία ήταν σε επιφυλακή  προκειμένου να αποφευχθούν εικόνες συνωστισμού σε πλατείες, με την κυβέρνηση να διαμηνύει σε υστηρούς τόνους ότι αυτή η εικόνα δεν είναι ανεκτή από την κοινωνία, την Πολιτεία και τους πολίτες. Η κατάσταση στην Αγία Παρασκευή ήταν σαφώς καλύτερη από τις προηγούμενες μέρες, με τις εικόνες συνωστισμού να παραμένουν στην πλατεία Βαρνάβα, στο Παγκράτι.

Η πανδημία είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει τελειώσει, υπογράμμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, για να προσθέσει ότι «ούτε αντίσταση κάνουν κάποιοι ούτε μαγκιά δείχνουν. Ο κορωνοϊός είναι αντίπαλος και όπως έχει δείξει σε όλο τον κόσμο, δεν αντιμετωπίζεται από την αστυνομία». 

Χθες, η αστυνομία ήταν σε πλήρη κινητοποίηση και  προκειμένου να μην επαναληφθούν εικόνες συνωστισμού χρησιμοποίησε μεγάφωνα ώστε οι πολίτες να παραμείνουν σπίτι τους. Από νωρίς χθες στην Αγ. Παρασκευή, περιπολικά καλούσαν τους κατοίκους της περιοχής να μην συγκεντρωθούν στην πλατεία Αγίου Ιωάννου, η οποία παρέμενε κλειστή μετά τα υπαίθρια πάρτι που είχαν στηθεί.

Σαφώς καλύτερη ήταν η εικόνα σε περιοχές όπου επίσης είχαν σημειωθεί εικόνες συνωστισμού, όπως το Χαλάνδρι, η Κυψέλη και ο Λυκαβηττός, αρκετός ωστόσο ήταν ο κόσμος και χθες το βράδυ στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι, όπου τα τελευταία βράδυα μαγαζιά take away σέρβιραν ποτά.

Αρκετός ήταν ο κόσμος στην περιοχή της Ακρόπολης, με τους πολίτες να παραμένουν στο βράχο για να δουν την πανσέληνο. Αντίστοιχα, γεμάτα ήταν τα βραχάκια της Πειραϊκής.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τον κίνδυνο από τέτοια φαινόμενα που αφορά κυρίως στη δυσκολίας ιχνηλάτησης κρουσμάτων. Οτιδήποτε ξεφεύγει από το μέγεθος τάξης -συναθροίσεις έως 10 ατόμων- με παράλληλη τήρηση των κανόνων ατομικής προστασίας «δυνητικά είναι εστία υπερμετάδοσης του ιού» σημειώνει ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Όπως σημειώνει, ο ιός υπάρχει ακόμα στην κοινότητα και τέτοιες ανεξέλεγκτες συναθροίσεις μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλη μετάδοση και θα είναι και πολύ δύσκολη η ιχνηλάτηση σε αυτή την περίπτωση.