Είναι ο πρώτος Έλληνας που αναλαμβάνει τα ηνία του CERN, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού ερευνητικού εργαστηρίου πυρηνικής και σωματιδιακής φυσικής, που συμβάλει στην ανάπτυξη της έρευνας και της επιστήμης. Πρόκειται για τον καθηγητή Κωνσταντίνο Φουντά, ο οποίος εξελέγη στη θέση του προέδρου του Συμβουλίου του CERN που εδρεύει στη Γενεύη, έναντι άλλων δύο υποψηφίων, με θητεία από το 2025 έως το 2027.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «η εκλογή του αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς ο κ. Φουντάς, διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επιστημονικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN, είναι ο πρώτος Έλληνας που αναλαμβάνει τα ηνία του CERN, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού ερευνητικού εργαστηρίου πυρηνικής και σωματιδιακής φυσικής».

«Η εκλογική επιτυχία οφείλεται στη στοχευμένη και στρατηγικά οργανωμένη διπλωματική κινητοποίηση, καθώς και στο επιστημονικό κύρος του Έλληνα υποψηφίου», σημειώνει επίσης, η ανακοίνωση.

Στην «καρδιά» της έρευνας και της επιστήμης

Το CERN έφθασε τα 70 χρόνια ζωής, με 24 κράτη μέλη, μεταξύ των οποιων και η Ελλάδα, η οποία μάλιστα υπήρξε ιδρυτικό μέλος), 2.600 υπαλλήλους και παρεχόμενες υπηρεσίες σε πάνω από 600 ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια παγκοσμίως.

To CERN παρέχει ένα μοναδικό φάσμα εγκαταστάσεων επιταχυντών σωματιδίων που επιτρέπουν την έρευνα, με τρόπο βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον, φέρνει σε επαφή ανθρώπους από όλο τον κόσμο για να διευρύνουν τα όρια της επιστήμης και της τεχνολογίας, προς όφελος όλων και εκπαιδεύει νέες γενιές φυσικών, μηχανικών και τεχνικών, προωθώντας τις αξίες της έρευνας και της επιστήμης.