Σε εγρήγορση και ετοιμότητα είναι οι αρχές της χώρας καθώς συνεχίζεται η σταθερή ροή εισαγόμενων κρουσμάτων κυρίως από τις χώρες των Βαλκανίων, όπου ο ιός είναι σε έξαρση. Δεν αποκλείεται, αν χρειαστεί, και κλείσιμο των συνόρων για τους εν λόγω πολίτες.
Χαρακτηριστικά ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΙ έκανε λόγο για πάρα πολύ κακά δεδομένα στα σύνορά μας όσον αφορά τα νέα κρούσματα κορωνοϊού. Όπως εξήγησε, σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων υπάρχει πρόβλημα με έξαρση κρουσμάτων και αν συνεχιστεί η κατάσταση και αυξηθεί η επιδημιολογική καμπύλη θα έχουμε θέμα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να σκεφτούμε το κλείσιμο των συνόρων, είπε χαρακτηριστικά.
Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι μεγάλο πρόβλημα υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Σερβία, κάτι που όπως τόνισε, ευτυχώς έγινε αντιληπτό εγκαίρως στην Ελλάδα και πάρθηκαν μέτρα. Αλλά και από την Αλβανία, έχουν μπει άνθρωποι στη χώρα που βρέθηκαν θετικοί. Ο καθηγητής ωστόσο δεν πιστεύει ότι θα φτάσουμε στο σημείο να κλείσουμε τελείως τα χερσαία σύνορα.
Σχετικά με τα πανηγύρια, ο καθηγητής τόνισε ότι ή πρέπει να απαγορευτούν ή να υπάρχει επιτήρηση. Οι εκδηλώσεις πρέπει να γίνονται με βάση τις οδηγίες, τόνισε.
Τέλος ο καθηγητής είπε ότι ο ιός μεταδίδεται και από τον αέρα, όπως ανακοίνωσε και ο ΠΟΥ. Παγκοσμίως βρισκόμαστε ή πλησιάζουμε στην κορύφωση της πανδημίας, προσέθεσε.
Θετικοί δύο Σέρβοι
Στο μεταξύ συναγερμός σήμανε σε Εύβοια και Φθιώτιδα, καθώς ένα ζευγάρι από την Σερβία που έκανε τις διακοπές του στην Αιδηψό, βρέθηκε θετικό στον ιό. Όπως μετέδιδαν τοπικά ΜΜΕ, το ζευγάρι έφτασε στην χώρα μας, με γκρουπ 20 ατόμων, το Σάββατο 4 Ιουλίου. Κάποια στιγμή ο άνδρας ένιωσε αδιαθεσία και από το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας τον έστειλαν μαζί με τη γυναίκα του, με … ταξί στο Νοσοκομείο Λαμίας, όπου αμφότεροι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.
17 εισαγόμενα κρούσματα
Συνολικά χθες, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν στη χώρα 27 νέα κρούσματα της COVID-19, εκ των οποίων τα 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου. Αναλυτικότερα, εντοπίστηκαν: 14 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας. 3 εισαγόμενα κρούσματα (προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο σε εργαστήριο). 3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης. 4 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής. 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Λαρίσης. 1 κρούσμα στην περιφερειακη ενοτητα Καστοριάς. 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έχει πλέον ανέβει σε 3.589, από τα οποία το 54,7% αφορά άνδρες.
Τα 868 (24.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1941 (54.1%) σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα.
Δέκα ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και η διάμεση ηλικία τους είναι 59 ετών. Τέσσερις εξ’ αυτών (40.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 90% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 121 ασθενείς.