Τουλάχιστον μια 5ετία θα χρειαστεί η χώρα μας για να αποκομίσει κέρδη από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Έχοντας ως βάση τον οδικό χάρτη των ερευνών στην Ελλάδα που εξέδωσε η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε (ΕΔΕΥΕΠ), τρία είναι τα ορόσημα για την ανάπτυξη των δυνητικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας μας.
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη κρατική εταιρεία λειτουργεί ανεξάρτητα ως οικονομική οντότητα ιδιωτικού τομέα με εντολή να διαχειρίζεται τα εθνικά συμφέροντα στον τομέα της έρευνας, παραγωγής και υποδομών υδρογονανθράκων, κατέχει την τεχνική γνώση των κύριων πετρελαιοπιθανών περιοχών της Ελλάδας και δύναται να συνδράμει τους επενδυτές ώστε να λάβουν καλύτερες αποφάσεις βασιζόμενες σε περισσότερη πληροφόρηση.
Σχετικά με τα ορόσημα που προαναφέραμε:
Α) η εκτέλεση των σεισμικών ερευνών που διαρκεί 1 έως 2 χρόνια.
Β) η εκτέλεση διερευνητικών γεωτρήσεων με διάρκεια 2 ετών.
Γ) η έναρξη της εγχώριας παραγωγής και η δημιουργία εσόδων που θα διαρκέσει 2 έως 3 χρόνια.
Σύμφωνα με αυτούς τους υπολογισμούς, το νωρίτερο 5 έως 7 χρόνια θα χρειαστούν για να ξεκινήσει η εγχώρια παραγωγή και να υπάρξουν έσοδα για το ελληνικό δημόσιο με την προϋπόθεση όλες οι διαδικασίες να κινηθούν χωρίς εμπόδια π.χ. προσφυγές ή άλλες καθυστερήσεις.
Από τις 4 ενεργές παραχωρήσεις, η πιο προχωρημένη είναι η χερσαία των Ιωάννινων, που μπορεί να ξεκινήσει να παράγει φυσικό αέριο στα τέλη του 2025 εφόσον διενεργηθεί η ερευνητική γεώτρηση το καλοκαίρι του 2023.
Στο Ιόνιο η παραγωγή μπορεί να ξεκινήσει το νωρίτερο το 2028, ενώ στην Κρήτη οι έρευνες θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι το 2029.