Μία ακόμα σημαντική επιτυχία κατέγραψε απόψε, Παρασκευή, στην πορεία της προς την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας η ελληνική οικονομία, καθώς ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings την αναβάθμισε σε επίπεδο investment grade, δηλαδή επενδυτικής βαθμίδας

Σε έκθεσή του, ο οίκος Scope Ratings τοποθέτησε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας BBB- με σταθερές προοπτικές. Μάλιστα, ανέφερε πως οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτήν την εξέλιξη ήταν η ενίσχυση της ευρωπαΪκής θεσμικής στήριξης, η καλή πορεία, στην οποία βρίσκεται το ελληνικό δημόσιο χρέος και φυσικά, οι μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα. Να επισημανθεί πως μέχρι πρότινος από τον συγκεκριμένο οίκο η Ελλάδα αξιολογείτο σε επίπεδο BB+ με θετικές προοπτικές. 

Η πρώτη αναβάθμιση

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο ιαπωνικός οίκος Ratings and Investment Information (R&I), επίσης, αναβάθμισε την ελληνική οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα, αξιολογώντας την σε επίπεδο BBB- με σταθερές προοπτικές (από ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές προηγουμένως). Μάλιστα, ο R&I είναι από τους οίκους που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κέντρικη Τράπεζα. Δεν ισχύει το ίδιο για τον Scope Ratings, αλλά τα νέα παραμένουν καλά, καθώς διαφαίνεται μία παγκόσμια αναγνώριση της θετικής πορείας που καταγράφει η ελληνική οικονομία.

Το αμέσως επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο αναμένονται δύο ακόμα αξιολογήσεις: στις 8/9 από τον οίκο DBRS και από τον γνωστό Moody's στις 15/9. Τον αμέσως επόμενο μήνα, στις 20 Οκτωβρίου, σειρά θα έχει ο, επίσης, γνωστός Standard & Poor's. Τέλος, τον κύκλο αξιολογήσεων θα κλείσει ο Fitch την 1η μέρα του Δεκεμβρίου.