Ένα διαφορετικό «πρώτο κουδούνι» χτυπάει σήμερα, 14 Σεπτέμβρη, στα σχολεία. Η πανδημία έφερε νέα δεδομένα και έτσι, το παζλ της λειτουργίας των σχολείων φέτος συνθέτουν κομμάτια από μία μακρά λίστα μέτρων πρόληψης, βασικότερα εκ των οποίων η υποχρεωτική χρήση μάσκας, ο σχολαστικός καθαρισμός χεριών, αιθουσών και εξοπλισμού.

Προηγήθηκε ένας αγώνας δρόμου για την προετοιμασία των σχολικών μονάδων και την προμήθεια όλων των εκπαιδευτικών και παιδιών με μάσκες και έμφαση από την πλευρά της κυβέρνησης και των επιστημόνων για τη σημασία της έναρξης της σχολικής χρονιάς και συνέχισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. “Είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία. Δεν θέλουμε τα παιδιά στο σπίτι και δεν θέλουμε να διακοπεί η εκπαιδευτική διαδικασία, είπε χαρακτηριστικά από τη ΔΕΘ χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση σε όλους, λέγοντας “επιμένουμε στη χρήση μάσκας διότι είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο για να προστατευτούμε. Θέλω να ζητήσω να ακολουθήσουν όλοι τις υποδείξεις των ειδικών γιατί είναι για το καλό τους – για το καλό των παιδιών, των γονέων, των παππούδων”.

Στο επίκεντρο της σημερινής, πρώτης ημέρας στο σχολείο θα βρεθούν τα μέτρα προστασίας, καθώς οι εκπαιδευτικοί είναι επιφορτισμένοι με την επεξήγηση και συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής, και γενικότερα των μέτρων προστασίας και πρόληψης, που έχει καθορίσει ο ΕΟΔΥ. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.

Γενικότερα, από τους ειδικούς έχει τονιστεί ότι κανένα μέτρο από μόνο του δεν αρκεί και πρέπει να υπάρχουν πολλά μέτρα σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε να πετύχει ο σκοπός του περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολείων, στους εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει συνωστισμός (όπως π.χ. κατά την προσέλευση και αποχώρηση από το σχολείο ή στα κυλικεία), στα μέσα μεταφοράς μαθητών, καθώς επίσης κατά την περίοδο προσαρμογής στο νηπιαγωγείο, από υγιή, σταθερό συνοδό (γονέα, κηδεμόνα ή άλλο πρόσωπο).

Απουσία σε όσους μαθητές δεν φορούν μάσκα

Στην περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής ή ιατρικής/χειρουργικής), δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και θα λαμβάνει απουσία.

Εφόσον είναι ανήλικος, θα παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους κηδεμόνες του. Κατά την άφιξη των κηδεμόνων, η ΚΥΑ προβλέπει ότι θα επισημαίνονται προς τους γονείς και τον μαθητή η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας.

Όσον αφορά στις μικρές ηλικίες, μέχρι 10 ετών, αναμένεται να υπάρξει ευελιξία και επιείκεια στις περιπτώσεις μη χρήσης μάσκας. Όπως έχει επανειλημμένως τονιστεί από την ηγεσία του υπουργείου, στους μαθητές του νηπιαγωγείου και των τριών πρώτων τάξεων του δημοτικού, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και εξοικείωση με την ενδεδειγμένη χρήση μάσκας.

Όσον αφορά στη σημερινή ημέρα, αναμένεται επίσης να διανεμηθούν, όπου έχουν ήδη φτάσει, οι μάσκες που προορίζονται για τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Στο σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνεται, ως είθισται, η ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας και η διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς, με εξαίρεση φυσικά τα νηπιαγωγεία.

Ιδιαίτερα για τα δημοτικά, προβλέπεται και η διανομή των ατομικών δοχείων νερού (παγουριών) ανά μαθητή και η διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά θρανίο.

Οι μαθητές θα παραμείνουν στο σχολείο μέχρι την τέλεση του αγιασμού, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί ανάλογα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου.

Γώγος: Πάνω από τρία κρούσματα θα κλείνει το σχολείο

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας πανεπιστημίου Πατρών, είπε ότι η μάσκα προστατεύει σε μεγάλο βαθμό αν χρησιμοποιείται σωστά από όλους. «Με τα δεδομένα που υπάρχουν, την προστατευτική δράση της μάσκας που φαίνεται όταν τη φορούν όλοι σε έναν συγκεκριμένο χώρο, υπάρχει πολύ μεγάλη προστασία σε βαθμό που μπορεί να φτάσει και το 95%».

Σχετικά με τον ιό και τη μετάδοσή του από τα παιδιά, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας υπογράμμισε ότι σύμφωνα με μελέτες τα παιδιά κάτω των 10 ετών μεταδίδουν με πολύ χαμηλό ποσοστό τον ιό και δε νοσούν βαριά, ενώ τα παιδιά άνω των 14 ετών μεταδίδουν όπως οι ενήλικες. «Η προσπάθεια γίνεται τα παιδιά να είναι σε συγκεκριμένη τάξη, ώστε, ακόμη και αν εμφανιστεί κρούσμα, να μπορούμε γρήγορα να το ιχνηλατήσουμε», τόνισε.

Διάφορα είναι τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι σε περίπτωση που εμφανιστεί κρούσμα κορωνοϊού σε σχολική αίθουσα. «Μέχρι δύο κρούσματα σε ένα σχολείο, θα μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία του. Αν έχουμε τρία κρούσματα και πάνω μπορεί να χρειαστεί να κλείσει ακόμη και ολόκληρο συγκρότημα».

Ομάδα κρούσης για τα κρούσματα

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής, είπε για την περίπτωση κρούσματος, ότι υπάρχει μια «ομάδα κρούσης», καθώς επίσης και ένας Covid-υπεύθυνος σε κάθε σχολική μονάδα που θα επιτηρεί και θα διαχειριστεί το κρούσμα. Το τμήμα δεν θα κλείνει, αλλά θα γίνονται διαδικασίες καθαρισμού και απολύμανσης.

Τα ύποπτα κρούσματα θα εμφανίσουν συμπτώματα, συνήθως. Σε αυτήν την περίπτωση το κρούσμα θα απομονώνεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο σχολείο και θα το παραλαμβάνουν οι γονείς, είπε.

Αν παρατηρηθούν τα συμπτώματα του παιδιού στο σπίτι οι γονείς θα πρέπει να το κρατούν εκεί και να ενημερώνουν την αρμόδια υπηρεσία και το σχολείο. Για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ενημερώνεται η ομάδα διαχείρισης κρίσης, η περιφερειακή διεύθυνση και ο περιφερειακός υπεύθυνος και αποφασίζουν αν θα κλείσει το τμήμα.

Οδηγίες ΙΣΑ

Οδηγίες για τους μαθητές εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η περιφέρεια Αττικής, σύμφωνα με τις οποίες οι μαθητές οφείλουν να έχουν μαζί τους δύο μάσκες, όπως και δικό τους φαγητό και νερό.

Συγκεκριμένα:

Πριν ξεκινήσουν για το σχολείο
Οι μαθητές θα πρέπει να βεβαιώνονται ότι δεν έχουν, μεταξύ άλλων, πυρετό, πονοκέφαλο με ή χωρίς βήχα, πονοκέφαλο με ή χωρίς ζαλάδες, διαταραχές γεύσης.

Καλούνται, ακόμη, οι μαθητές να έχουν μαζί τους δύο μάσκες, αντισηπτικό υγρό με αλκοόλη 70%, παγούρι με νερό, κουλούρι ή κρουασάν ή τοστ ή σνακ.

Κατά τη διαδρομή προς και από το σχολείο
θα πρέπει να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στο σχολικό και μην ακουμπούν σε σημεία του οχήματος.
Όταν φτάνουν στην τάξη
Θα πρέπει να κάθονται σε συγκεκριμένη θέση, να καθαρίζουν τα χέρια τους με αντισηπτικό και να μην πιάνουν το πρόσωπό τους.
Από την τάξη όταν βγαίνουν για διάλειμμα
Οι μαθητές καλούνται να να μην πλησιάζουν το πρόσωπο άλλων παιδιών, να καθαρίζουν τα χέρια τους με αντισηπτικό, να τρώνε από το δικό τους φαγητό, να πίνουν από το δικό τους παγούρι και να σκουπίζονται με τα δικά τους χαρτομάντηλα.

Τελευταία στιγμή στη Θεσσαλονίκη οι μάσκες

Στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο, η διανομή των μασκών εξελίχθηκε σε θρίλερ, καθώς 25 χιλιάδες μάσκες που έφτασαν στο δήμο επεστράφησαν γιατί κρίθηκαν ακατάλληλες. Μέχρι εχθές αργά το βράδυ έγινε η διανομή των μασκών, ωστόσο κάποια σχολεία δεν τις έχουν πάρει, κάτι που θα γίνει σήμερα μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Ποια σχολεία δεν ανοίγουν

Αππφασίστηκε προσωρινή αναστολή λειτουργίας από 14.9.2020 έως και 16.9.2020, λόγω αυξημένου αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού:

  • όλων των σχολικών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου και
  • όλων των σχολικών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας

Επίσης προσωρινή αναστολή λειτουργίας από 14.9.2020 έως και 18.9.2020:

  • του Δημοτικού Σχολείου Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου
  • του Νηπιαγωγείου Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου και
  • του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας Ημαθίας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας.