Επιστροφή στα σχολεία με εργαστηριακό τεστ και αλλαγή στους όρους αναστολής της δια ζώσης λειτουργίας ενός τμήματος σε περίπτωση κρουσμάτων προβλέπει το βασικό σενάριο του υπουργείου Παιδείας για τη 10η Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το βασικό σενάριο που προκρίνεται είναι καθηγητές και μαθητές να επιστρέψουν στα σχολεία τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου -ημέρα επαναλειτουργίας τους μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές- με rapid και όχι με self test.

Παράλληλα, θα αλλάξει ο βασικός όρος για να περάσει ένα τμήμα σε τηλεκπαίδευση λόγω κρουσμάτων. Σήμερα, για να συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να έχει νοσήσει το 50%+1 των μαθητών του. Το ποσοστό αυτό θα μειωθεί στο 30%.

Προφανώς, όπως τονίστηκε από κυβερνητικές πηγές στην «Κ», η κατάσταση της πανδημίας είναι δυναμική και τα τελικά μέτρα θα ληφθούν με βάση τα δεδομένα που θα υπάρχουν στα μέσα του πρώτου 10ημέρου της νέας χρονιάς.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία, καθώς θεωρείται ότι αυτό είναι θετικό για τους μαθητές, ενώ υπάρχει σχετική πίεση και από τους γονείς.

Οικονόμου: Ο,τι περνάει απ’ το χέρι μας να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία στις 10 Γενάρη

“Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια στις 10 Ιανουαρίου” τόνισε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος επισήμανε ότι μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, έχουμε πολλές ημέρες μπροστά μας για να δούμε πώς θα εξελίσσονται τα κρούσματα, αν θα έχουμε φτάσει την κορύφωση της διασποράς της νέας μετάλλαξης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό “‘Αντένα” ο κ. Οικονόμου είπε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τα δεδομένα κάθε μέρα, και όλοι βρίσκονται σε εγρήγορση, ενώ δεν απέκλεισε την τροποποίηση των πρωτοκόλλων εάν αυτό εισηγηθούν οι ειδικοί.

“Οι ειδικοί, ο ΕΟΔΥ, η πολιτική ηγεσία, παρακολουθούμε συνεχώς τα δεδομένα. Η πρόθεση και η στρατηγική μας είναι τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στην ώρα τους. Θα αξιοποιήσουμε ό,τι εργαλείο έχουμε  στα χέρια μας. Πολύ ισχυρό τεστ, για να έρθουν τα παιδιά στα σχολεία ελεγμένα” τόνισε και πρόσθεσε:

“Έχουμε την εμπειρία από το προηγούμενο διάστημα, την οποία δεν πρέπει να υποτιμούμε, ότι τα πρωτόκολλα που είχαμε στα σχολεία δούλεψαν. Καταφέραμε να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά από το Σεπτέμβριο μέχρι και το Δεκέμβριο, κάτι που κανείς δεν το περίμενε όταν ξεκινούσαμε. Και αυτό διότι είχαμε το πιο συχνό testing σε ολόκληρη την Ευρώπη, διότι είχαμε συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Όλο αυτό το διάστημα, κατά καιρούς, έκλεισαν μόλις 200 τμήματα στα 80.000. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Τα πρωτόκολλα εάν χρειαστεί να τροποποιηθούν, με βάση τις εισηγήσεις των Ειδικών, εδώ είμαστε να το δούμε. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια στις 10 του μήνα”.