Ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, τεχνητή νοημοσύνη για την ταυτοποίηση περίεργων συναλλαγών αλλά και προσώπων και εφαρμογή από την 1η Ιουλίου 2021 των ηλεκτρονικών βιβλίων και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης περιλαμβάνονται στο σχέδιο της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Στους βασικούς άξονες του σχεδίου ανάκαμψης το οποίο παρουσιάστηκε στο Ecofin περιλαμβάνεται συγκεκριμένα η ψηφιακή αναβάθμιση των φορολογικών αρχών με στόχο τον εντοπισμό κρουσμάτων φοροδιαφυγής μέσω της ενεργοποίησης ηλεκτρονικών προγραμμάτων που θα δώσουν τη δυνατότητα σε χρόνο σχεδόν μηδενικό να εντοπίζονται περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.
Ειδικότερα το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει:
Σύνδεση Ταμειακών με POS
Αν και αρκετές επιχειρήσεις έχουν διασυνδεθεί με την εφορία σε ό,τι αφορά τις ταμειακές μηχανές ωστόσο αυτό που δεν γνωρίζει η φορολογική αρχή είναι πώς έγινε η πληρωμή. Δηλαδή εάν πραγματοποιήθηκε συναλλαγή με μετρητά ή ηλεκτρονικά με τη χρήση κάρτας. Με τη σύνδεση ταμειακών και POS θα γνωρίζει πότε εκδόθηκε η απόδειξη αλλά και τον τρόπο πληρωμής (με κάρτα ή με μετρητά). Ο σχετικός διαγωνισμός για τη δημιουργία των λογισμικών θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και αμέσως μετά θα τεθεί σε εφαρμογή.
Τεχνητή Νοημοσύνη
Το μεγαλύτερο όπλο που θα έχει στη διάθεση του ο ελεγκτικός μηχανισμός και θα δίνει στοιχεία που θα οδηγούν στην αποκάλυψη φοροδιαφυγής είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα χρηματοδοτήσει τη δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης για τη διευκόλυνση των φορολογικών ελέγχων. Το Data Mining αποτελεί την τέχνη της εξόρυξης χρήσιμων πληροφοριών από μεγάλες δεξαμενές πληροφοριών με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Για παράδειγμα θα μπορούσε να βοηθήσει τις φορολογικές αρχές να διαπιστώνει ποιες φορολογικές δηλώσεις είναι αληθείς και ποιες ψευδείς. Οι διαγωνισμοί θα ξεκινήσουν το 2021 αλλά θα απαιτηθεί σημαντικός χρόνος μέχρι να ολοκληρωθεί ο σχετικός μηχανισμός ο οποίος θα μπορέσει να αποδώσει σημαντικά οφέλη στη φορολογική διοίκηση. Πολλές χώρες στην Ε.Ε. χρησιμοποιούν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με τα αποτελέσματα να είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά. Μεταξύ αυτών και οι γαλλικές φορολογικές αρχές οι οποίες ανέπτυξαν αντίστοιχο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης δηλαδή ένα σύστημα εξόρυξης δεδομένων, και αξιολόγησης τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων που ελέγχονται διαδοχικά και επαληθεύονται συστηματικά. Στοιχεία έχουν αντληθεί από βάσεις δεδομένων ιδιωτικών εταιρειών, εκτός δηλαδή των αρχείων που έχει το γαλλικό δημόσιο, από το ηλεκτρονικό εμπόριο, ακόμη και από τα κοινωνικά δίκτυα. Το γαλλικό σύστημα έχει υψηλότερη αποτελεσματικότητα κατά 20% των παραδοσιακών μεθόδων που ακολουθούν σήμερα οι ελεγκτικές αρχές. Και αυτό καθώς το σύστημα διενεργεί δεκάδες διασταυρώσεις δεδομένων μέχρι να καταλήξει σε ύποπτες περιπτώσεις. Το σημαντικό όμως είναι ότι το σύστημα εξελίσσεται και μαθαίνει καθημερινώς από τα στοιχεία με βάση τα οποία τροφοδοτείται από τους ελεγκτές.
Το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα εφαρμοσθεί στο σύνολο της φορολογίας. Θα καλύπτει περιπτώσεις απάτης στον φόρο εισοδήματος, σε ΦΠΑ, σε δασμούς, ειδικούς φόρους κατανάλωσης, ενδοομιλικές απάτες κ.λ.π. Σημασία, όπως προαναφέρθηκε, έχει το κατά πόσο το σύστημα θα εξελίσσεται με δεδομένα τα οποία θα προστίθενται στη βάση του αλλά και πώς θα μάθει να τα χρησιμοποιεί.
Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται σε δύο περιπτώσεις:
Α) Ταυτοποίηση προσώπων μέσω ειδικών αλγορίθμων που εισάγονται στο σύστημα. Συγκεκριμένα τα στοιχεία που λαμβάνονται στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών από τα κράτη του εξωτερικού συνήθως έχουν ελάχιστα στοιχεία. Για παράδειγμα οι ελληνικές αρχές ενημερώνονται για την ύπαρξη φορολογικού κατοίκου Ελλάδας με καταθέσεις για παράδειγμα στην Ελβετία ύψους 10 εκατ. ευρώ. Το μόνο στοιχείο που λαμβάνει η φορολογική διοίκηση είναι ένα όνομα και τίποτα άλλο. Με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και του ειδικού αλγορίθμου σε “χρόνο μηδέν”, όπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, γίνεται η ταυτοποίηση του προσώπου και εν συνεχεία ακολουθούνται οι σχετικές διαδικασίες όπως η κλήση του φορολογούμενου να δικαιολογήσει τα χρήματα του εξωτερικού.
Β) Μέσω τεχνητής νοημοσύνης ελέγχονται και όλες οι τραπεζικές συναλλαγές. Η ΑΑΔΕ λαμβάνει ένα τεράστιο όγκο συναλλαγών και καταθέσεων από τις τράπεζες ετησίως. Το ειδικό αυτό σύστημα ξεχωρίζει τις συναλλαγές σε επικίνδυνες και μη. Επί της ουσίας ταυτοποιούνται οι συναλλαγές “φρέσκου χρήματος” και εφόσον το σύστημα καταδείξει ότι κάποιες από αυτές χρήζουν περαιτέρω ελέγχου αναλαμβάνουν δράση οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ.
Ηλεκτρονικά Βιβλία
Την 1η Ιουλίου θα κάνουν την έναρξη τα ηλεκτρονικά βιβλία μετά τη νέα παράταση που δόθηκε από το οικονομικό επιτελείο και την ΑΑΔΕ. Οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, θα πρέπει να αποστέλλουν αναλυτικά και συνοπτικά το σύνολο των συναλλαγών εσόδων και εξόδων στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ. Η αυτοματοποίηση των ελεγκτικών διαδικασιών θα ξεκλειδώνει άμεσα τις επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ που δικαιούνται οι συνεπείς επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα είναι υποχρεωμένες να περιμένουν για να λάβουν την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.
Σημειώνεται ότι τα παραστατικά που θα εκδώσουν οι επιχειρήσεις το 1ο εξάμηνο του 2021, θα πρέπει επίσης να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα του myDATA, ώστε να διαμορφωθεί η ολοκληρωμένη εικόνα κάθε επιχείρησης στα ηλεκτρονικά βιβλία για το 2021.
Πηγή: Capital.gr