Αγριοι ξυλοδαρμοί, συμπλοκές καιbullying μεταξύ παιδιών και εφήβων γεμίζουν τον... μαυροπίνακα συμβάντων βίας και παραβατικότητας της αστυνομίας. Η λίστα των αριθμών και τα στατιστικά των περιστατικών καθιστούν τον... βασιλιά γυμνό. Η οικογένεια δεν μπορεί να κρύβει άλλο την αναπηρία της. Οπως και η κοινωνία... Γλυφάδα, Λαύριο, Ερμιόνη, Μεταμόρφωση, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, Παγκράτι, Πετρούπολη, Πολίχνη Θεσσαλονίκης, Κρήτη, Πάτρα, Ιωάννινα, είναι οι σταθμοί περιστατικών σκληρής βίας και αγριότητας, σε διάστημα μόλις ενός μήνα. Δράστες και θύματα μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου.
Το περιστατικό του άγριου ξυλοδαρμού της 14χρονης, στην οδό Λαζαράκη, σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της Γλυφάδας από συνομήλικούς της, παρουσία... αιμοδιψών ή απαθών θεατών, ρίχνει σκοτάδι στα θρανία, στις πλατείες και στις γειτονιές. Στα μέσα social media το μίσος δηλητηριάζει 14χρονα και 15χρονα παιδιά. Διάλογοι που αναρτήθηκαν σε λογαριασμό στο TikTok αναδεικνύουν τη βαριά ασθένεια που ο κόσμος των ενηλίκων κληροδότησε στα παιδιά του.
Η κατηγορούμενη στο πρόσφατο περιστατικό της Γλυφάδας σχολιάζει με πρωτοφανή κυνισμό -σε ηχητικό μήνυμα- τον ξυλοδαρμό της 14χρονης και υπόσχεται... συνέχεια μέχρι τέλους. «Κατά τις 12.00-1.00, µε την παρέα που ήμασταν και την προηγούμενη φορά, θα πάμε να τη γα...µε στο ξύλο, να πεθάνει! Να πείτε συλλυπητήρια στους γονείς της από τώρα... Περιμένετε από τώρα την κηδεία της, έχει πεθάνει». Αντίπαλες ομάδες εφήβων, μέσα από συνομιλίες στα social media, αποκαλύπτουν µε λεπτομέρειες τα στοιχεία των μαθητριών που συμμετείχαν στον άγριο ξυλοδαρμό της 14χρονης. Με απειλές και βρισιές καλούν σε κίνημα τιμωρίας. Στόχος ο διασυρμός και το διαδικτυακό (σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον) λιντσάρισμα.
Καθημερινά σχεδόν τα περιστατικά της βίας ανηλίκων, διάσπαρτα σε όλη τη χώρα: Πρωταθλητές η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Κρήτη, η Πελοπόννησος, οι Κυκλάδες, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Μόνο στην Αττική, το πρώτο οκτάμηνο του 2024, τα καταγεγραμμένα περιστατικά αυξήθηκαν κατά 45% και οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν 37 μαθητές κάθε μέρα! Οι περισσότερες συλλήψεις αφορούσαν ναρκωτικά (270), κλοπές (233), όπλα (157), σωματικές βλάβες (153) και ληστείες (112).
Ολα αυτά, παράλληλα με έναν κόσμο ενηλίκων που δείχνει να έχει χάσει τον προσανατολισμό του. Σχεδόν 400 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών, παγκοσμίως, υφίστανται τακτικά βίαιη ψυχολογική ή/και σωματική τιμωρία στο σπίτι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UNICEF, όπου επισημαίνεται η αναγκαιότητα του παιχνιδιού και της αλληλεπίδρασης με τους γονείς.
«Σκληρό» νομοθετικό πλαίσιο
Αυστηροποίηση ποινών για οπλοκατοχή στους νέους, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του ομιλία στο Υπουργικό Συμβούλιο. «Το κράτος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την οικογένεια, τον βασικό πυρήνα ανατροφής των παιδιών, έχουμε όμως τη δυνατότητα να αυστηροποιήσουμε τις ποινές», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο θεσμικό πλαίσιο που εξετάζει η κυβέρνηση σχεδιάζονται βαρύτερες ποινές και πρόστιμα για γονείς ανήλικων παραβατών, για το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας, ενώ στο τραπέζι μπαίνει και το ζήτημα μείωσης του ορίου της ανηλικότητας, με ανοιχτό ενδεχόμενο το όριο να «κατέβει» από τα 15 χρόνια που είναι σήμερα στα 14. Οι βαριές ποινές κατά γονιών (φυλάκιση και πρόστιμα) θα ισχύουν σε περιπτώσεις βαριάς παραβατικότητας των παιδιών τους, όταν αυτά εγκληματούν κατά άλλων παιδιών ή διαπράττουν γενικά εγκλήματα βίας που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος. Για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας των νέων ενισχύεται η αστυνόμευση, αξιοποιείται η τεχνολογία και μπαίνει σε λειτουργία το safeYOUth, μία εφαρμογή, μέσω της οποίας, ένα παιδί που κινδυνεύει θα μπορεί να ειδοποιεί την αστυνομία. «Χαρτογραφούνται» περιοχές με αυξημένα κρούσματα βίας, αξιοποιείται η τεχνολογία για τον εντοπισμό ανηλίκων που οργανώνονται στα κοινωνικά δίκτυα και ενισχύεται το Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων. Τις τελευταίες ώρες ανήλικοι μέσω ομαδικών συνομιλιών σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή την υπόθεση του ξυλοδαρμού της 14χρονης, προχωρούσαν σε απειλές, βρισιές και αναρτήσεις με οπτικό υλικό. Για το θέμα δρομολογήθηκε αυτεπάγγελτη έρευνα για την ταυτοποίηση των ατόμων και την αποκάλυψη των στοιχείων των διαχειριστών των προφίλ που σχετίζονται με τις αναρτήσεις.