Οι θάνατοι καταγράφονται με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ανέφερε απόψε ο κος Τσιόδρας στην καθιερωμένη ενημέρωση και είπε εμφατικά «δεν κρύβουμε, δεν υποκαταγράφουμε τους θανάτους».
Αναφερόμενος στον ευρωπαϊκό αλλά και ελληνικό τρόπο καταγραφής τους είπε χαρακτηριστικά: «Δεν πρόκειται για μια επινόηση δικιά μου, αν είναι δυνατόν. Οι ευρωπαϊκές χώρες και η Ελλάδα ακολουθούν κοινή γραμμή. Δεν υπήρξε σε εμάς υποεκτίμηση του φαινομένου», συμπλήρωσε και κατέληξε λέγοντας «δεν εξυπηρετούμε καμία σκοπιμότητα. Το ποσοστό των θανόντων είχαν σχεδόν όλοι την τυπική εικόνα σοβαρής πνευμονίας» που συνάδει με την τυπική έκφραση των σοβαρών περιστατικών της νόσου με κορωνοϊό.
Ερωτηθείς ο κος Τσιόδρας για το αν μπορούμε να υπολογίσουμε τη διείσδυση του ιού στο σύνολο του πληθυσμού είπε χαρακτηριστικά ότι διεθνώς «δεν ξέρουμε σε τι ποσοστό έχει διεισδύσει στην κοινότητα. Όλοι μιλούν για ένα ποσοστό γύρω στο 10%. Υπάρχει τεράστια επιστημονική αβεβαιότητα και είναι ένας ιός επικίνδυνος που δεν δείχνει να μειώνεται η επιθετικότητά του. Ο ίδιος εκτίμησε ότι το 1/3 της παγκόσμιας κοινότητας καλώς επέβαλε το lock down. Συγκεκριμένα είπε «και καλά έκανε» και πρόσθεσε: «η υπερβολική επαγρύπνηση και προσοχή τους προηγούμενους τρεις μήνες θα συνεχιστεί έτσι έως ότου δούμε που πάει αυτό το πρώτο κύμα» το οποίο όπως είπε ελπίζουμε σιγά σιγά να σβήσει.
Απαντώντας σε ερώτηση που είχε να κάνει με την πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού μέσω των κουνουπιών, ο κος Τσιόδρας τόνισε ότι ο ιός «δεν μεταδίδεται με το τσίμπημα των κουνουπιών, τουλάχιστον όπως ισχύει με τα μέχρι τώρα δεδομένα από χώρες που υπήρχε κορωνοϊός και κουνούπια». Επίσης, πρόσθεσε ότι ο καλός αερισμός των χώρων παραμένει σημαντικός και το καλοκαίρι για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού.
Μεγάλη επιστημονική επιτυχία τα μονοκλωνικά αντισώματα που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόληψη και θεραπεία της Covid-19
Ο Σ. Τσιόδρας μίλησε επίσης για μια ενθαρρυντική προσέγγιση στην πρόληψη και τη θεραπεία του κορωνοϊού, η οποία αναδεικνύεται τις τελευταίες εβδομάδες και αφορά τα αντισώματα που στοχεύουν σε ευάλωτες θέσεις, στις πρωτεΐνες που βρίσκονται στην επιφάνεια του ιού τις οποίες χρησιμοποιεί ο ιός για να μας επιτεθεί. Τα αντισώματα αυτά αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο ως μια πολλά υποσχόμενη κατηγορία φαρμάκων, τόνισε αναφερόμενος σε «ένα τέτοιο αντίσωμα που εξουδετερώνει την ικανότητα του ιού να μας μολύνει, το οποίο θα παρασκευάζουμε σε μεγάλη ποσότητα.
Τα μονοκλωνικά αντισώματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόληψη και θεραπεία της νόσου. Ένα τέτοιο ανθρώπινο αντίσωμα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε χθεσινή ανακοίνωση Ολλανδών επιστημόνων και αποτελεί οπωσδήποτε μεγάλη επιστημονική επιτυχία» τόνισε ο Σ. Τσιόδρας λέγοντας ότι πολλές ομάδες στον κόσμο μελετούν τέτοια αντισώματα.
Εκτιμούμε ότι η υφασμάτινη μάσκα θα βοηθήσει 15-20% στον περιορισμό της διασποράς του ιού
Ο Σ. Τσιόδρας επανήλθε απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο θέμα για τις υφασμάτινες μάσκες και την επικινδυνότητα που ενδεχομένως κρύβουν τονίζοντας ότι αν η χρήση της είναι σωστή, μπορεί να βοηθήσει σύμφωνα με διεθνείς παρατηρήσεις 15-20% στον περιορισμό της διασποράς του ιού. Ωστόσο παραδέχτηκε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διασποράς του ιού αν δεν χρησιμοποιούνται σωστά. «Αν την αλλάζεις όταν αποκτήσει υγρασία, αν την πιάνεις από μπροστά από το πρόσωπο, αν τη βγάζεις με λάθος τρόπο και δεν απολυμαίνεις τα χέρια σου με το αντισηπτικό ή με καλό πλύσιμο, ναι χρειάζεται προσοχή. Ναι, η μάσκα είναι συμπληρωματικό μέσο» κατέληξε εκτιμώντας ότι η μάσκα θα βοηθήσει αν χρησιμοποιηθεί σωστά. «Είναι ένα θέμα που συνεχίζουμε να το παρακολουθούμε» είπε ο κος Τσιόδρας.
Αναφερόμενος και στη χρήση μάσκας στο σχολείο και απαντώντας σε ερώτηση που είχε να κάνει με τα φαινόμενα bullying που θα μπορούσαν να παρατηρηθούν μεταξύ μαθητών, είπε ότι σε καμία περίπτωση η επιτροπή δεν θέλει να λειτουργήσει αρνητικά και να γίνει αφορμή για bullying η χρήση της μάσκας στο σχολείο. «Ζητήσαμε την προαιρετική χρήση μάσκας στα σχολικά λεωφορεία και όχι στο περιβάλλον του σχολείου για να προστατευτούν οι συνοδοί των παιδιών και οι οδηγοί των λεωφορείων» επισήμανε ο Σ. Τσιόδρας.
Ογδόντα δυο ασθενείς έχουν βγει από τις ΜΕΘ
Ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα 21 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 11 σχετίζονται με υγειονομική δομή των ενόπλων δυνάμεων. Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται στα 2663, εκ των οποίων το 55,5% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα, 603 σχετίζονται με ταξίδι και 1.326 με ήδη γνωστό κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 36 με διάμεση ηλικία τα 68 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 8 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ένας νέος θάνατος με τον αριθμό των νεκρών να φθάνει τους 147 με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη, εκ των οποίων οι 40 ήταν γυναίκες. Ογδόντα δυο άνθρωποι βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Τα 1.200 δείγματα που ελήφθησαν από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ ήταν όλα αρνητικά.