Το ρουμανικό κοινοβούλιο απέρριψε την υποψηφιότητα του φιλελεύθερου ευρωβουλευτή Ζίγκφριντ Μουρεσάν για την πρωθυπουργία, παρατείνοντας την πολιτική κρίση στη χώρα.

Ο Μουρεσάν συγκέντρωσε μόλις 182 ψήφους, αρκετά λιγότερες από τις 233 που απαιτούνταν για να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.

Η εξέλιξη ενισχύει εκ νέου τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές, τις οποίες ζητά η ακροδεξιά Συμμαχία για την Ένωση των Ρουμάνων (AUR), κόμμα που προηγείται αυτή την περίοδο σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Δεύτερη αποτυχημένη ψηφοφορία μετά την πτώση Μπολοζάν

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που το κοινοβούλιο απορρίπτει υποψήφιο που έχει προτείνει ο πρόεδρος Νικούσορ Νταν μετά την πτώση της φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης του Ίλιε Μπολοζάν στις αρχές Μαΐου.

Ο κεντρώος πρόεδρος είχε προηγουμένως προτείνει δύο ακόμη πρόσωπα. Ο σύμβουλός του Εουτζέν Τομάκ απέσυρε την υποψηφιότητά του πριν από την κοινοβουλευτική ψηφοφορία, ενώ ο φιλελεύθερος Αντριάν Βεστέα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Ο ηγέτης του AUR σχολίασε μετά τη νέα απόρριψη ότι «ένας ακόμη υποψήφιος που πρότεινε ο Νίκουσορ Νταν απέτυχε». Το κόμμα, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της Ρουμανίας, έχει δεσμευθεί να καταψηφίζει όλους τους προτεινόμενους υποψηφίους.

Σε δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το AUR εμφανίζεται πρώτο με σχεδόν 40% στην πρόθεση ψήφου στη μία και 36% στην άλλη, ζητώντας την προσφυγή στις κάλπες.

Το PSD ζητά δικό του πρωθυπουργό

Το κεντροαριστερό PSD, που παραμένει πρώτο κόμμα στο κοινοβούλιο με 129 έδρες, έχει επίσης αρνηθεί να στηρίξει τις προτάσεις του προέδρου Νταν, υποστηρίζοντας ότι ο επόμενος πρωθυπουργός πρέπει να προέρχεται από τις δικές του τάξεις.

«Η Ρουμανία χρειάζεται επειγόντως μια κυβέρνηση που θα είναι απολύτως ικανή να αλλάξει τη λάθος κατεύθυνση στην οποία βρισκόμαστε. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το έργο της ανοικοδόμησης της Ρουμανίας», έγραψε στο Facebook ο πρόεδρος του PSD Σορίν Γκριντεάνου μετά την ψηφοφορία.

Το PSD συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά αποχώρησε στα μέσα Απριλίου διαμαρτυρόμενο για τα μέτρα λιτότητας που είχε εισαγάγει ο Μπολοζάν με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συνέχεια, το κόμμα συμμάχησε με το AUR για την απομάκρυνση του Μπολοζάν. Έκτοτε, ο πρώην πρωθυπουργός παραμένει επικεφαλής μιας κυβέρνησης διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων, καθώς δεν έχει ακόμη βρεθεί διάδοχός του.