Η Ρουμανία βρίσκεται σε δίνη πολιτικής κρίσης μετά την πρωτοφανή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να ακυρώσει τις προεδρικές εκλογές, επικαλούμενη εκτεταμένες ξένες παρεμβάσεις. Το γεγονός προκαλεί σοβαρές ανησυχίες τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στους κόλπους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καθώς ενισχύεται ο φόβος για αποσταθεροποίηση σε μια κρίσιμη γεωπολιτική περιοχή.

Η απόφαση που πυροδότησε την κρίση

Την Παρασκευή, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας αποφάσισε να ακυρώσει τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 24ης Νοεμβρίου. Η απόφαση βασίστηκε σε στοιχεία που αποκάλυπταν εκτεταμένη ρωσική παρέμβαση μέσω συντονισμένων καμπανιών στα κοινωνικά δίκτυα, με επίκεντρο την πλατφόρμα TikTok. Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ρουμανίας και οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τις κατηγορίες, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

Ο δεύτερος γύρος, που επρόκειτο να διεξαχθεί την Κυριακή, ακυρώθηκε, αφήνοντας τη χώρα χωρίς σαφή προσανατολισμό και τον απερχόμενο πρόεδρο, Κλάους Γιοχάνις, να παρατείνει τη θητεία του.

Οι πρωταγωνιστές και οι εντάσεις

Οι εκλογές είχαν εξελιχθεί σε αναμέτρηση μεταξύ της κεντροδεξιάς υποψήφιας Έλενας Λασκόνι και του ακροδεξιού ανεξάρτητου Καλίν Γκεοργκέσκου, ο οποίος κέρδισε το 26% των ψήφων στον πρώτο γύρο. Ο Γκεοργκέσκου ανέβηκε ραγδαία, κυρίως λόγω της προώθησής του από χιλιάδες λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα.

Η απόφαση του δικαστηρίου έχει ενισχύσει την πολιτική πόλωση. Ο Γκεοργκέσκου χαρακτήρισε την ακύρωση των εκλογών «συνωμοσία της ελίτ», ενώ και η Λασκόνι κατηγόρησε το κράτος ότι υπονομεύει τη δημοκρατία.

Τι διακυβεύεται

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη Ρουμανία, όπου τα πολιτικά διακυβεύματα είναι υψηλά. Ο Γκεοργκέσκου έχει εκφράσει έντονο σκεπτικισμό για τη συμμετοχή της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενώ τάσσεται υπέρ της προσέγγισης με τη Ρωσία. Τυχόν άνοδος του στην εξουσία θα μπορούσε να προκαλέσει δραματικές αλλαγές στις συμμαχίες της χώρας, αλλά και στις σχέσεις της με τη Δύση.

Η επόμενη μέρα

Ο πρόεδρος Γιοχάνις παραμένει στην εξουσία μέχρι να προκηρυχθούν νέες εκλογές, ενώ ο συνασπισμός που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές της 1ης Δεκεμβρίου καλείται να οργανώσει την επαναληπτική διαδικασία. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει έρευνες για κυβερνοεπιθέσεις, παραβιάσεις εκλογικών κανόνων και χρηματοδότηση της εκστρατείας του Γκεοργκέσκου από ξένους φορείς.

Στην Ευρώπη, η πλατφόρμα TikTok δέχεται πιέσεις για τον ρόλο της στη διάδοση προπαγάνδας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητά τη διατήρηση δεδομένων που σχετίζονται με την υπόθεση.

Η Ρουμανία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, όπου οι εξελίξεις θα καθορίσουν όχι μόνο το εσωτερικό πολιτικό τοπίο, αλλά και τη θέση της στη διεθνή σκηνή. Η αβεβαιότητα προκαλεί φόβους για κλιμάκωση των εντάσεων και αποσταθεροποίηση μιας χώρας-κλειδί στην Ανατολική Ευρώπη.