Την ευκολία με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ καμώνεται για την σπουδαιότητα των προτάσεων του για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μοιράζοντας με παραπλανητικό τρόπο ακοστολόγητες υποσχέσεις για δαπάνες και προσλήψεις, στηλιτεύει ο πρώτος υπουργός Υγείας της κυβέρνησης της αριστεράς και βουλευτής του κόμματος, Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Το περιεχόμενο της παρέμβασης του, που αν μη τι άλλο συνιστά μείζον εσωκομματικό ζήτημα, διότι μέσα σε λίγα λεπτά ξεσκεπάζει την πολιτική απάτη που κρύβουν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, έφερε στο φως της δημοσιότητας η εκπομπή «Secret» με τον Παναγιώτη Τζένο απο την συχνότητα των “Παραπολιτικών”.
Γιώργος Κατσίγιαννης
Ο κ. Κουρουμπλής, που κάνει φύλλο και φτερό τις θέσεις του κόμματος του για την Υγεία, προχωρώντας σε μια ολοκληρωμένη αποδόμηση τους, την οποία θα τη ζήλευε και η Ν.Δ, υποστηρίζει τα εξής:
1. Ο ΣΥΡΙΖΑ ωραιοποιεί τα πράγματα, δεν λέει την αλήθεια στον κόσμο και μοιράζει δις για την υγεία, χωρίς να λέει από που θα τα βρει.
Λέει χαρακτηριστικά: “Από τις 14 δις της δαπάνης για την υγεία τα 6 είναι ιδιωτική δαπάνη. Και επ΄αυτού τα τελευταία είκοσι χρόνια δεν έγινε εντελώς τίποτα. Γιατί δεν θέλω να ωραιοποιούμε τα πράγματα. Θα λέμε την αλήθεια στον κόσμο. Και επειδή έχουμε εμπειρία κυβερνητική δεν μπορούμε να τα λέμε εύκολα και ωραία.
Διότι ακούω πολύ ωραία, άκουσα το Θύμιο, να μοιράζει δισεκατομμύρια και εκατομμύρια. Μπορεί να μου πει στο τέλος ο Θύμιος που θα τα βρει; Για να καταλάβω. Από που θα βρεθούν όλα αυτά τα δισεκατομμύρια; Mετά από μια διακυβέρνηση τεσσάρων χρόνων, πρέπει να του λέμε την αλήθεια και την πραγματικότητα του ελληνικού λαού.
2. Στρέφεται εναντίον του κόμματος του επειδή δεν θέλει να γίνεται αξιολόγηση του υγειονομικού προσωπικού.
Συγκεκριμένα αναφέρει: “Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι εγώ πιστεύω σε ένα σύστημα που θέλουμε να το καταστήσουμε ποιοτικό. Μπορεί να υπάρχει μια αλλεργία όταν ακούγεται στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ αυτό, αλλά η αξιολόγηση είναι αναγκαία. Αν θέλουμε να φτιάξουμε ένα σύστημα ποιοτικό. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι σύντροφοι, ούτε έχουμε την ίδια αγάπη για να κάνουμε την ίδια δουλειά μέσα σε ένα τέτοιο χώρο, που πραγματικά έχει ιδιαίτερες ευαισθησίες και ιδιαίτερες αναφορές”.
3. Γκρεμίζει την επιχειρηματολογία του Α. Ξανθού και του Π. Πολάκη σε σχέση με την αποτελεσματικότητα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στον τομέα της πρόληψης.
Λέει χαρακτηριστικά: “Εγώ κατέθεσα στο κόμμα στα πλαίσια του δημόσιου διαλόγου μια ολοκληρωμένη πρόταση διεπιστημονικής και διατομεακής παρέμβασης στη κοινότητα. Και το έκανα αυτό με βάση την εμπειρία μου στο χώρο. Το σύστημα αυτό από τότε που θεμελιώθηκε και καθιέρωσε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα είναι πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας διαχείρισης νόσου. Όσο και να θέλουμε να λέμε και όσο να υποστηρίζουμε ότι με αυτή τη δομή θα κάνουμε σοβαρή πρόληψη στην κοινότητα, έχω πολύ ισχυρές επιφυλάξεις. Πάρα πολλές”.
4. Θεωρεί πως είναι κουταμάρες οι απόψεις ότι με ευρωπαϊκά χρήματα θα χρηματοδοτηθούν δαπάνες της υγείας για μόνιμες προσλήψεις.
Συγκεκριμένα για το θέμα αυτό αναφέρει: “Και θα σας πω και κάτι ακόμα, προσπαθήσαμε και με τους ΤΟΜΥ. Λέμε και για ευρωπαϊκά χρήματα. Σύντροφοι δεν θα λέμε στον κόσμο ότι θέλουμε. Τι σημαίνει ευρωπαϊκά χρήματα; Ξέρετε; Ξέρετε τι δαπάνες είναι τα ευρωπαϊκά χρήματα; Θα πληρώσουνε μόνιμες θέσεις τα ευρωπαϊκά χρήματα; Ποιος σας το είπε αυτό; Πρέπει να λέμε πράγματα που πραγματικά μπορεί να γίνουνε και να μην εκτιθέμεθα μετά εύκολα”.
5. Κατηγορεί το δίδυμο Ξανθού- Πολάκη πως τέσσερα χρόνια δεν έκαναν τίποτα για να συμβάλλουν στον εξορθολογισμό της παραγωγής ιατρικών ειδικοτήτων, ώστε να ενισχυθεί η οικογενειακή περίθαλψη.
Λέει χαρακτηριστικά: “Για να λέμε τα πράγματα όπως πρέπει. Είμαστε τέσσερα χρόνια κυβέρνηση, μπορείτε να μου πείτε τι κάναμε για το θέμα των ειδικοτήτων. Παράγουμε πλεονάζοντα αριθμό ορθοπεδικών και δεν έχουμε οικογενειακούς γιατρούς, δεν έχουμε εργασιακούς γιατρούς, δεν έχουμε ειδικότητες που πραγματικά τις έχουμε ανάγκη.
Έπειτα νοσηλευτές. Αντί να πούμε ότι θα αυξήσουμε τις εισαγωγές στις σχολές νοσηλείας, λέμε εύκολα θα εξισώσουμε την τριτοβάθμια με τη δευτεροβάθμια. Θα γίνει πόλεμος μέσα στο χώρο του νοσοκομείου. Πήγε ο άλλος τέσσερα χρόνια πανεπιστήμιο για να του πεις θα τον εξισώσεις; Είναι εύκολο; Το έχουμε συζητήσει; Το έχουμε μελετήσει; Πόσο εύκολα θα το πούμε και πόσο δύσκολα θα το πραγματοποιήσουμε”.
6. Περιγράφει ουσιαστικά ως μια τρύπα στο νερό και μια από τα ίδια τις πρόσφατες εξαγγελλίες του Α. Τσίπρα για ένα ισχυρό ΕΣΥ.
Συγκεκριμένα αναφέρει: “Πέστε μου εσείς με κάθε ειλικρίνεια και με το χέρι στην καρδιά η πρόταση αυτή που καταθέσαμε πόσο απασχόλησε την κοινωνία. Πέστε μου για να καταλάβω και εγώ και να το δεχτώ. Αυτά λέει και το ΚΙΝΑΛ. Αυτά λένε και άλλες πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Που λέμε και εμείς. Ένα ΕΣΥ που θα αναμορφώσουμε, θα το στελεχώσουμε κτλ. Λέμε για 15.000 θέσεις μόνιμου προσωπικού και δεν λέμε ότι δεν είναι αυτή η πραγματικότητα. Κάθε χρόνο φεύγουν από το σύστημα περίπου 2.000 άτομα. Όταν λέμε σε τέσσερα χρόνια θα πάρουμε 15.000, αφαίρεσε τις 6.000, να δούμε τι 8.000, να δούμε τι μένει. Δεν είναι απλά τα πράγματα. Πρέπει να τα αξιολογήσουμε γιατί τώρα δεν έχουμε την ευχέρεια που είχαμε το 2015.
7. Τέλος, υποστηρίζει πως επί των ημερών Πολάκη- Ξανθού, δηλαδή για μια τετραετία στο Υπουργείο Υγείας, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε κανένα θετικό αποτύπωμα με κοινωνικό αντίκτυπο. Δηλαδή τους φωτογραφίζει ως άχρηστους.
Συγκεκριμένα αναφέρει: “Όταν εγώ έγινα υπουργός Υγείας και έβαλα το θέμα μιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο πεδίο που λέω, σε πέντε μήνες η Ελλάδα θα είχε πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε κάνει τη διαφορά. Και θα κυριαρχούσε όπως κυριάρχησε το ΠΑΣΟΚ τριάντα χρόνια μόνο με το ΕΣΥ. Πέστε μου λοιπόν τώρα τι αφήσαμε πίσω και τι λέει στην ψυχολογία του κόσμου. Για να είμαστε ειλικρινείς. Εδώ δεν μπορέσαμε το Αγία Βαρβάρα να το πάμε στο Αττικόν. Και το αφήσαμε έτσι……”
πηγή: parapolitika.gr