Ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας έπεσε σήμερα το βράδυ σε μη κατοικημένη περιοχή στο νότιο Ισραήλ χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί ή ζημιές, ανακοίνωσε ο στρατός.
Δεν έγινε αμέσως ανάληψη ευθύνης γι αυτή την εκτόξευση της ρουκέτας, αλλά η οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ (μια από τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας) είχε απειλήσει το Ισραήλ με αντίποινα μετά τη δολοφονία δύο ηγετών της, την περασμένη Πέμπτη στην Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.
Σύμφωνα με μαρτυρίες στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός απάντησε πυροβολώντας δύο παρατηρητήρια της Χαμάς, ανατολικά της πόλης της Γάζας, λίγο μετά την εκτόξευση ρουκέτας.
Η εκτόξευση αυτή, η πρώτη εδώ και ένα μήνα σύμφωνα με τον στρατό, πραγματοποιείται την επομένη του θανάτου ενός 22χρονου Παλαιστίνιου, του Αμάρ Χάντι Μούφλεχ, από τα πυρά των ισραηλινών δυνάμεων στην είσοδο της Ναμπλούς, στη βόρεια Δυτική Όχθη, υπό αμφισβητούμενες περιστάσεις.
Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, ο Παλαιστίνιος είχε προσπαθήσει να παραβιάσει την πόρτα ενός αυτοκινήτου και να επιτεθεί σε ένα ζευγάρι Ισραηλινών πολιτών προτού μαχαιρώσει έναν μεθοριακό φρουρό ο οποίος έκανε περιπολία. Στη συνέχεια προσπάθησε να πάρει το όπλο του διοικητή των μεθοριακών φρουρών και ο τελευταίος τον πυροβόλησε “φοβούμενος για τη ζωή του και τη ζωή των ανθρώπων γύρω του”.
Για τους Παλαιστίνιους αξιωματούχους, ο νεαρός πυροβολήθηκε εν ψυχρώ έπειτα από καυγά με μεθοριακό φρουρό.
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, Τορ Βένεσλαντ, εξέφρασε μέσω του Twitter τον αποτροπιασμό του για τη δολοφονία έπειτα από έναν καυγά με έναν Ισραηλινό στρατιώτη.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών απάντησε σήμερα, επίσης μέσω Twitter, χαρακτηρίζοντας την αντίδραση του Βένεσλαντ ως «πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Το περιστατικό αυτό είναι τρομοκρατική επίθεση, κατά τη διάρκεια της οποίας ένας Ισραηλινός αστυνομικός μαχαιρώθηκε στο πρόσωπο και απειλήθηκε η ζωή ενός άλλου αστυνομικού. Πυροβόλησε συνεπώς τον δράστη του. Δεν πρόκειται για “συμπλοκή” αλλά για τρομοκρατική επίθεση!».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε τα γεγονότα “απαράδεκτα” και ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα.
«Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η θανατηφόρα βία δεν δικαιολογείται παρά μόνο σε καταστάσεις όπου υπάρχει σοβαρή και επικείμενη απειλή για τη ζωή», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
Τουλάχιστον 145 Παλαιστίνιοι και 26 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί από την αρχή της χρονιάς στη Δυτική Όχθη, το Ισραήλ και την Ιερουσαλήμ.