Η Ελβετία ενέκρινε περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας σύμφωνες με το τελευταίο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.
«Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου σημειώνει ότι η Ελβετία παραμένει σύμφωνη με τα μέτρα που επέβαλε η ΕΕ στις 9 και 15 Μαρτίου ως απάντηση στη συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στις 16 Μαρτίου, η Ελβετία είχε ήδη εγκρίνει τον διευρυμένο κατάλογο προσώπων και οντοτήτων που υπόκεινται σε οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ», σύμφωνα με δήλωση του συμβουλίου.
Η Ελβετία έχει επιβάλει απαγορεύσεις που σχετίζονται με τον ενεργειακό και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς και την εμπορία προϊόντων πολυτελείας, σιδήρου και χάλυβα, ανέφερε η δήλωση.
«Η εξαγωγή αγαθών και συναφών υπηρεσιών για τον ρωσικό ενεργειακό τομέα απαγορεύεται πλέον. Επίσης, απαγορεύεται η συμμετοχή σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας και η παροχή δανείων ή άλλων οικονομικών πόρων σε τέτοιες επιχειρήσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Επιβάλλεται απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων σιδήρου και χάλυβα από τη Ρωσία ή καταγωγής Ρωσίας, καθώς και απαγόρευση εξαγωγής ειδών πολυτελείας και ειδών θαλάσσιας ναυσιπλοΐας στη Ρωσία. Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, οι συναλλαγές με ορισμένες κρατικές εταιρείες και η παροχή υπηρεσιών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας απαγορεύονται», αναφέρεται επίσης.
Ωστόσο, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο σημείωσε ότι αποφάσισε να επιτρέψει «ορισμένες εξαιρέσεις από τις οικονομικές κυρώσεις για ανθρωπιστικούς σκοπούς», λέγοντας ότι θα «ελαφρύνει» τις επιχειρηματικές σχέσεις «απαραίτητες για το έργο των ανθρωπιστικών οργανώσεων».
Το συμβούλιο είπε επίσης ότι έλαβε την απόφαση να μην εφαρμόσει το μέτρο της ΕΕ για την αναστολή της μετάδοσης περιεχομένου από ορισμένα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, «δηλαδή το Sputnik και το Russia Today».
«Παρά το γεγονός ότι αυτά τα μέσα χρησιμοποιούνται για τη διάδοση στοχευμένης προπαγάνδας και παραπληροφόρησης από τη Ρωσική Ομοσπονδία, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο είναι της γνώμης ότι είναι πιο αποτελεσματικό να αντικρούονται αναληθή και επιβλαβείς δηλώσεις με γεγονότα αντί να εμποδίζεται η μετάδοσή τους». είπε το συμβούλιο.
Η Ελβετία έσπασε για πρώτη φορά την παράδοση της ουδετερότητάς της στις αρχές Μαρτίου.